Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Опитах да намеря подобна тема, но не успах.
Купихме къща, в която имаше чисто нов Котел Bosch solid 2000 b + горелка waterland S40 и драмата започна (пелетите са клас А).

Системата е малко направи си сам и горелката не пасва идеално на котела + имаше други недомислици които даваха следните проблеми.

1. Подаването на пелети прекъсваше, защото беше вързано с тръби, а не с маркуч за пелетна горелка (оправихме).
2. Изхода от котела към комина не беше както трябва и връщаше дим (оправихме).

Сега имам следния проблем.
2-3 пъти се случва след почистване на котела той започва да връща дим в помещението и то много. Ще търся коминочистач, но мисля, че проблема не е там, защото това се случва след почистване а преди това си работеше нормално.
1. Някакви идеи какво да проверявам? Като съм чистил нещо възможно ли да съм разместил нещо в самия котел (клапите са отворени към комина)?
2. Има една решетка, което нямам идея за какво е, но е затворена и ми се струва че трябва да е отворена за да отива дим към димоотвода? Снимки :(
Прикачен файл:
IMG_6990.jpg Затворена в момента
Прикачен файл:
IMG_6993.jpg
Отворена подрпяна с винт :-(
IMG_6993.jpg (114.03 KиБ) Видяна 2191 пъти
3. Точно преди тази решетка има скара, която като махнах намерих едно "отделение" пълно с пепел, което нямам идея как да изчистя и защо пепелта е там е не пада върху тавата. Някакви идеи.

Май станаха много неща, като цяло е въпроса е, защо връща дим, тази решетка за какво служи (в книгата на бош не пише нищо) и тази пепел как да се махне (чудя се дали не от нея)?

П.П
Някои да препоръча коминочистач за София/Кокаляне?

Благодаря предварително.
"Решетката" е Клапа за разгаряне. Шунтира последните 2 хода на котела, за по лесно разгаряне и после се затваря. Това е когато се ползва на дърва или въглища. Трябва да е затворена, когато има горелка на котела. Отваря се и се затваря външно, чрез ръчка, в ляво от изхода за газовете. На снимката се вижда под отворения капак, до лявата му панта. Някой е пропуснал да ѝ навие топката. Може да прочетеш, в книжката, упътването за палене на котела.
Опитай, като отвориш врата или прозорец- може да спре да пуши!
На дъното на онова отделение, точно по средата, има кръгло капаче, което се вади с една дълга кука, подобна на стъргалката от снимката. Избутваш пепелта, която си пада в пепелника.
След последната манипулация ще спре да пуши. Като си го чистил, пепелта е затруднила преминаването на газовете към последния ход на котела.
Не чети книжката по диагонал!
Кон мерси не руча.
4799inpl64 - специалист
А и комина е!Тия бошове са претенции,бетер жена са-искат свестен комин! Иначе бачкат като часовник!
Благодаря на Трифонов! Точно това се оказа проблема, отворих клапата и изпадна 1 кофа пепел, хората, които идваха да го пускат и настройват въобще не ми бяха казали, че има такова отделение и че трябва да се чисти. Сега работи идеално.

Бележка:
Тая книжка на Бош я научих цялата, но е почти изцяло с обяснения за дърва, а и там няма нищо за почистване на това място.
нед яну 26, 2020 10:27 amStanislav123 написа:
Благодаря на Трифонов! Точно това се оказа проблема, отворих клапата и изпадна 1 кофа пепел, хората, които идваха да го пускат и настройват въобще не ми бяха казали, че има такова отделение и че трябва да се чисти. Сега работи идеално.

Бележка:
Тая книжка на Бош я научих цялата, но е почти изцяло с обяснения за дърва, а и там няма нищо за почистване на това място.
На стр.28 има и схема, на която е посочено капачето, но ти вече знаеш.
Фъргай пелети и кюнците да пукат!
4799inpl64 - специалист
нед яну 26, 2020 10:27 amStanislav123 написа:

Бележка:
23 страница -пьрвата и втората картинки,Трифон е пак си без цьклите!
нед яну 26, 2020 5:11 pm4799inpl64 написа:
Верно, с цаките ставам около 2 метра интелект, ама съм модерен и чета в интернет.
Глей ся кък са пести хартия!
http://www.terratherm-bg.com/pdf/Solid2000B.pdf
4799inpl64 - специалист
нед яну 26, 2020 5:32 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед яну 26, 2020 5:11 pm4799inpl64 написа:
Верно, с цаките ставам около 2 метра интелект, ама съм модерен и чета в интернет.
Глей ся кък са пести хартия!
http://www.terratherm-bg.com/pdf/Solid2000B.pdf
Ами 5 страници!Таман половинка да си разделим........поне на една маса!А аз дирих и книжлето !
нед яну 26, 2020 7:25 pm4799inpl64 написа:
Илюхин, Стънката вечи са топли с Бошковеца, ама ний да си кажем- Наздраве!
Щот си знаем де.

Тема "Котел Bosch solid 2000 b + waterland S40" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: