Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chano - специалист
Здравейте,можете ли да ми кажете и изчислите какви радиатори колко мощни и каква печка с водна риза ще ми трябва за :

1 стая 34.83 куб,1 стая 40.30куб,хол кадето ще е печката 46.31куб,баня 7.37куб,коридор 8.07 куб.

мисля да купя на прити такава готварска печка на дърва с водна риза,но незнам каква,и радиатори но незнам колко дълги,спрял съм се наедни 30 см.височина че височината под прозорците ми е 50.
искам по нататак като сабера парички повече и боилер да сложа.

ако може някои да помогне ще съм благодарен.
Благодаря

Прикачен файл

парно.JPG
парно.JPG (22.1 KиБ) Видяна 6794 пъти
galin56 - специалист
Ами че то има хиляди теми по въпроса. Аз който никога не съм се занимавал с подобна дейност от многото теми разбрах че първо се гледа изолацията на помещенията, дали си 1-и етаж или последен. Ако нямаш изолация и си последен или 1-и етаж мисля че беше по 220W на кв.м.(при стандартен таван 2,50-2,60м) Ако имаш някаква изолация и нова дограма се смята по 170-180W на кв.м. (по спомени ти цитирам) и т.н си изчисляваш. Има хиляди теми. Хвани прочети малко пък после питай някои по-конкретни и сложни неща. Твоя въпрос би ти отнел половин час ровене из темите и си готов. Ето ти сайт с подробно описание.
http://lokalno-parno.narod.ru/
Последна промяна от galin56 на пет апр 06, 2012 7:32 pm, променено общо 1 път.
BARD - специалист
chano написа:
Здравейте,можете ли да ми кажете и изчислите какви радиатори колко мощни и каква печка с водна риза ще ми трябва за :

1 стая 34.83 куб,1 стая 40.30куб,хол кадето ще е печката 46.31куб,баня 7.37куб,коридор 8.07 куб.

мисля да купя на прити такава готварска печка на дърва с водна риза,но незнам каква,и радиатори но незнам колко дълги,спрял съм се наедни 30 см.височина че височината под прозорците ми е 50.
искам по нататак като сабера парички повече и боилер да сложа.

ако може някои да помогне ще съм благодарен.
Благодаря
По нататък като събереш парички отиди в някоя фирма оторизирана за изграждането на подобен вид инсталации и там ще ти сметнат всичко необходимо естествено срещу заплащане но поне ще си сигурен че всичко ще е наред с инсталацията и с печката.
BARD - специалист
galin56 написа:
Ами че то има хиляди теми по въпроса. Аз който никога не съм се занимавал с подобна дейност от многото теми разбрах че първо се гледа изолацията на помещенията, дали си 1-и етаж или последен. Ако нямаш изолация и си последен или 1-и етаж мисля че беше по 220W на куб.м. Ако имаш някаква изолация и нова дограма се смята по 170-180W на куб.м. (по спомени ти цитирам) и т.н си изчисляваш. Има хиляди теми. Хвани прочети малко пък после питай някои по-конкретни и сложни неща. Твоя въпрос би ти отнел половин час ровене из темите и си готов.
Да и после още половин година питане и кандърми по форумите как да оправи ........ от първите питания и четене. :-D
Това не е кокошарник на виличката на село .
galin56 - специалист
BARD написа:
galin56 написа:
Ами че то има хиляди теми по въпроса. Аз който никога не съм се занимавал с подобна дейност от многото теми разбрах че първо се гледа изолацията на помещенията, дали си 1-и етаж или последен. Ако нямаш изолация и си последен или 1-и етаж мисля че беше по 220W на куб.м. Ако имаш някаква изолация и нова дограма се смята по 170-180W на куб.м. (по спомени ти цитирам) и т.н си изчисляваш. Има хиляди теми. Хвани прочети малко пък после питай някои по-конкретни и сложни неща. Твоя въпрос би ти отнел половин час ровене из темите и си готов.
Да и после още половин година питане и кандърми по форумите как да оправи ........ от първите питания и четене. :-D
Това не е кокошарник на виличката на село .
Абе то и аз мислех да му напиша точно твоя отговор, ама човека като иска сам да си го изчислява и прави, затова му дадох тоя линк. Иначе и аз ако някой ден си купя къща за ремонт, никога няма да тръгна сам да си правя парното. Защото никога не съм се занимал с подобно нещо а не е никак проста работа. Така можеш да го прецакаш че на места да ти жега, на други студено, камини, тръби, радиатори, помпи, само UPS- а мога да си сложа и избера сам(това ми е част от работата :-D ). Най-добре фирма или поне опитен парнаджия с обекти които можеш да провериш.
BARD - специалист
Точно казано :partyman: Какво да се прави нация от мазохисти .
zimel - специалист
viewtopic.php?f=10&t=29431

И аз като дадах 800 лева на лицензирана фирма за проект... и к'во? Нищо.

Така, че ЧАНО... дерзай, всеки според финансовите си възможности и умствения си понтенциал стига до истината.

За съжаление , аз съм само от клуба на можещите , но не и от клуба на знаещите.
Christo - майстор
Инженер съм, но не по топлотехника. :? Мисля, че имам всички нужни книжки и справочници за да си сметна парното. Обаче като почнат сметките, много бързо се затъва в камара от коефициенти, които са от.....до. Ами ние сега кое да вземем? Най-малкото или най-голямото? Или за по-сигурно, средната стойност. Файдата от такова пресмятане е никаква, според мен. И най-добрите проектанти сигурно в началото са правили грешки. Това, което ги е направило добри е, че са анализирали резултатите от проектите си и са се поучили от грешките си. Според мен за инвестиция, която е от няколко хиляди лева задължително трябва да има проект. Ако сме с радиатори, можем в последствие да увеличаваме или намаляваме глидери. Ами ако тръбите в подовото са малко и нарядко, или пък тесни? Кво прайм? Ако котелът е малък, ще седим на студено, ако е голям, ще харчи като ламя. Помпи, буфери, разширителни съдове и т.н. Трудното е да се намери читав проектант, да не е някоя бамбина, завършила вчера и ти да си първият и "пациент". Задължително договор, задължително разговор с предишни клиенти, в договора да пише какво правим, ако нещо се обърка. Част от парите-след пускане на обекта в експлоатация. Защото иначе играем на руска рулетка с парите си. И не на последно място: да попрочетем малко тук из форума. Има теми за почти всичко. И някоя книжка от проф. Станчо Стамов няма да ни е излишна. Поздрави и успех!
idunno - специалист
И някоя книжка от проф. Станчо Стамов няма да ни е излишна
Браво! Много вярно!
Колкото до сметките-има една семпла формула(която като всички сепли неща си има и ограничения), а именно
:Умножавате кубическите метри по 40 В/м3 и получавате нужните киловати.
За примера 137м3*40=5480 Вата или 5.5 киловата.
Формулката става за стандартни случаи.И определено не става,ако става въпрос за добре изолирирана къща ,както и за зле изолирана с неблагоприятно изложение.В единия случай ще се получи презапасяване ,а във втория недостатъчна топлина.
Разбира се, винаги е добре да се подходи с по- детайлни изчисления за всеки конкретен случай.
jorkataG - специалист
Чано направи ли нещо по въпроса за парното на къщата ако още имаш нужда от мнения пиши

Тема "инсталация за парно на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: