Здравейте. Имам няколко въпроса и ще ги задам един по един. 5 години се топлим на дърва с голяма камина с водна риза. Решихме да купим камина на пелети да си олесним малко живота. Живея в апартамент на първи етаж топля две стаи по 17кв, две по 15кв, както и бойлер 80л. До сега съм карал зимите между 8 и 11 кубика дърва. Общо имам 45 алуминиеви глидера на 600мм, (както и бойлер). Имам изолация отвън както и нова дограма. На две от стаите имам картон с вата на тавана и външните стени, както и фибран 30мм на пода. Предстои ремонт и на другите две. Моля някой който има опит с камини на пелети да препоръча марка, модел , мощност и т.н. Болната тема е теча и конденза на комина, който тече както при мен така и при комшиите 3 етажа на горе. Почна доста да се гледаме на кръв. При камините на пелети да очаквам ли конденз? комина го ползвам само аз а над мен има 8 етажа. И последно колко разход да очаквам горе-долу(пелети) на сезон. Имам две малки деца и камината зимата почти не се гаси. Ето и на какво съм се спрял Duchessa Idro 13.1kw или COLA TERMO ORION 13.0kw.
Не пишеш подробно как е изпълнена инсталацията, но причината за катрана най вероятно се дължи на липсата на трипътен вентил, който да осигурява студената вода в камината да е най-малко 50-60 градуса. Това няма ли го, каквато и камина да купиш, катранът е сигурен. Виж тази тема: viewtopic.php?f=10&t=39509
Има в този форум страшно много теми, в които този въпрос се разисква надълго и на широко. Поздрави и успех