Най - вълнуващия въпрос зимно време.
toffifee77 - напреднал
Здравейте. Имам няколко въпроса и ще ги задам един по един. 5 години се топлим на дърва с голяма камина с водна риза. Решихме да купим камина на пелети да си олесним малко живота. Живея в апартамент на първи етаж топля две стаи по 17кв, две по 15кв, както и бойлер 80л. До сега съм карал зимите между 8 и 11 кубика дърва. Общо имам 45 алуминиеви глидера на 600мм, (както и бойлер). Имам изолация отвън както и нова дограма. На две от стаите имам картон с вата на тавана и външните стени, както и фибран 30мм на пода. Предстои ремонт и на другите две. Моля някой който има опит с камини на пелети да препоръча марка, модел , мощност и т.н. Болната тема е теча и конденза на комина, който тече както при мен така и при комшиите 3 етажа на горе. Почна доста да се гледаме на кръв. При камините на пелети да очаквам ли конденз? комина го ползвам само аз а над мен има 8 етажа. И последно колко разход да очаквам горе-долу(пелети) на сезон. Имам две малки деца и камината зимата почти не се гаси. Ето и на какво съм се спрял Duchessa Idro 13.1kw или COLA TERMO ORION 13.0kw.
Christo - майстор
Не пишеш подробно как е изпълнена инсталацията, но причината за катрана най вероятно се дължи на липсата на трипътен вентил, който да осигурява студената вода в камината да е най-малко 50-60 градуса. Това няма ли го, каквато и камина да купиш, катранът е сигурен. Виж тази тема: viewtopic.php?f=10&t=39509
Има в този форум страшно много теми, в които този въпрос се разисква надълго и на широко. Поздрави и успех
toffifee77 - напреднал
По моите 5 годишни наблюдения конденза се получава при спад в тягата на комина, т.е. при температури над нулата тягата пада и немога да стопля 9-те етажа. Обратното при минусови температури тягата става иделна и няма и помен от конденз. Една подробност. Преди доста години бяхме с централно парно и изкъртих комина. Сега розетката е сложена директно на тавана в ъгъла. Това дали е една от причините липсата на постоянен поток на въздух от мазите на горе? Нямам трипътен вентил радиаторите ми са вързани паралелно.
tysonlkr - специалист
Аз имам и друго наблюдение за катрана в комина. При мен се получава когато се горят сурови дърва (недостатъчно изсъхнали)
Christo - майстор
И двамата сте прави. В котлите трябва да се горят само сухи дърва! По устав, съхнали ДВЕ години под стряха. Когато тягата на комина е проблемна, това се проявява именно, когато времето е недостатъчно студено. Като запалим студения котел, цялата инсталация е студена. Веднага щом тръгне циркулацията, в него непрекъснато постъпва студена вода и котелът работи часове наред преохладен. Гори непълноценно и няма как пушекът да е достатъчно топъл за да "избута" студения въздух в комина. Пътувайки в студения комин, пушекът се охлажда допълнително и образува "тапа", която много трудно се преодолява. За това се слага този вентил, за който говоря. Първо се стопля самият котел. През това време няма циркулация в системата. Чак когато котелът достигне работната си температура, вентилът почва да пропуска по малко от студената вода от системата и постепенно я стопля цялата. Това е обсъждано многократно във форума.
toffifee77 - напреднал
Аз продължавам да се интерсувам, и да задавам въпроси. Може някой да се включи. В кръга на предположението не би ли трябвало поради значително по-ниската температура на изходните газове при пелетната камина, и ниската влажност на пелетите конденз да няма или да е минимален. Днес звънях на ляво и дясно. Специална панаирна цена на MCZ EGO HYDRO e 5150лв.
torbalan - Дървен философ
Категоричен отговор няма да намериш...

Може би с пелетна горелка ще има по-малко конденз, защото тя работи на принципа тръгни, спри и когато гори - работи с номинални параметри...

А осем етажа комин, ако не е запушен, да няма тяга - дълбоко ме съмнява...

Конденз се получава тогава, когато температурата на изходящите газове е ниска... А влага в тях има винаги, независимо колко са ти сухи пелетите - все пак водата е един от продуктите, които се получават при изгаряне на въглеводороди (пелети, дърва, въглища и т.н.).
toffifee77 - напреднал
Темичката ми замря. Никой ли няма да се похвали с такава каминка???
syncho - майстор
Така конденза в комина ти се получава най-вероятно от това, че комина е студен и не изолиран. Ако над теб има няколко апартамента, които са необитаеми и са ледени през зимата на комина ще му е необходимо време докато се стопли и да тръгне тягата. Също така както Христо каза и дървата са проблем и ниските температури. Относно каминките добре си се спрял на Duchessa Idro и на модела на Кола. Мисля, че дукесата превъзхожда другата, но аз съм и малко не съвсем безпристрастен, защото ги внасяме тези. Фактът, че колега от сферата си смени колата с дукеса на мен ми дава информация достатъчна. Спомена, че съществена разлика била това, че при дукесата има обдухване на стъклото и сравнително по-бавно се замърсявало. Каза и други подробности, но в момента не мога да се сетя. Бих могъл да го попитам, защото поне знам че от първа ръка е направил сравнение на двете.
toffifee77 - напреднал
Имам оферта за http://www.lakal-bg.com/product/id/364 Добри отзиви има от наличието на актив систем (не само от продавача). Би ли попитал колегата за разход на неговата камина. колкото и ориентировачен да е.

Тема "От дърва на пелети." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: