Най - вълнуващия въпрос зимно време.
SMITH 357 - специалист
Предстои ми направата на отоплителна инсталация на къща, около 65 кв.м. Източника на топлото е камина с водна риза. Към момента съм пред дилемата за избор на тръбите - белите тръби с алуминиева вложка или с полипропиленови тръби. Давайте мнения.
VLADO66 - майстор
Омрежен или стаби полипропилен,например http://www.eurocom2000.net/bg/products/c3p3
Последна промяна от VLADO66 на ср мар 27, 2013 3:49 pm, променено общо 3 пъти.
Huhavela - специалист
torbalan написа:
Медни.
+1
SMITH 357 - специалист
Колеги, медни отпадат. Дайте акъл за другите. Медните са най-подходящи, но отпадат.
crez - майстор
Ако инстарацията е положена открито,спокойно слагай с ал.вложка,ако ще я замазваш в стените слагай стаби. В този случай трябва да се оставят свободни пространства за разширение и обличаш в изолация.Не забравяй че се замазва след водна проба.
SMITH 357 - специалист
crez написа:
Ако инстарацията е положена открито,спокойно слагай с ал.вложка,ако ще я замазваш в стените слагай стаби. В този случай трябва да се оставят свободни пространства за разширение и обличаш в изолация.Не забравяй че се замазва след водна проба.
Мое недоглеждане - по-голямата част ще са скрити в стените, а една от магистралите ще минава под разстерния таван.
kuuuuuul - майстор
Важно е къде са снадките,ако те са на открито с белите няма да имаш проблеми.То аз не знам някой да замазва снадки но все пак.
torbalan - Дървен философ
С белите, ако се прави, се тегли тръба от колектор до радиатор. Снадки по принцип трябва да се избягват, а да се замазват е недопустимо.

Ако се прави със стаби - може да има снадки и няма проблем да се замажат. Важно е да има достатъчно пространство за топлинни разширения.
От стабитата, аз харесвам на EVEPLAST (ако правилно съм го запомнил). То не е с алуминиева броня, а с фибростъкло и се работи без острилка.
digitalpr - специалист
Моята инсталация е с тръби с алуминива вложка и определено бих ти препоръчал да я направиш с полипропиленови тръби! Снадките по щранговете, където температурното разширение е най голямо текнаха почти всичките.

Тема "Избор на тръби за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: