Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Снимката която показваш на стопена намотка на вентилатора е едно към едно с тази в моя случай.Имах случай на друг модел горелка човек изгаря два вентилатора ,щеше да изгори и трети ,до моята поява.
Кажете вредно ли е това 244 волта .
fbr - майстор
Не е. До 253 Волта си в законовите норми.
Radoslaw - специалист
вт ное 23, 2021 7:09 pmfilmatoplo написа:
Don Nasco.Точно така се оказа ,освен вентилатора ,платката подава в изключено положение 100 волта мерено с мултицет .Вентилатора само бучи и за секунди бобината загрява ,добре ,че реагирах и я изключих от тока .Платката и дисплея утре пътуват за Натурела за ремонт .Само да питам ,меря тока и показва на входа на платката 243-244 волта ,аз смятам ,че е много ,дойде човек от ЕВН и каза че това било нормално ,даже в съседния град било 250 волта и пак било нормално .
Не е виновно напрежението,Триаците горят и то не от напрежението,обикновенно се избират до 600 V. A ЗАЩОТО ЗА ИНДУКТИВЕН ТОВАР ,трябват други,които са 2 пъти по скъпи.И за много бройки си се събира.и при други производители е същото.
И се получава за един спестен лев са изгорели два вентилатора за 200 лв.
andy_forresite - майстор
При мен напрежението достига 261 волта. В момента е 252-259. За щастие управление и вентилатор работят. От 4 години ползване и много часове горене все още всичко функционира. Изглежда напрежението не е причината за дискутирания проблем. Нямам изгорял уред или повреден. Дано да остане така и за в бъдеще.
Evgeniy - майстор
ср ное 24, 2021 9:16 pmRadoslaw написа:
Триаците горят
И се получава за един спестен лев са изгорели два вентилатора за 200 лв.
Поправи ме, ако бъркам, но като изгори триака, той дава на късо и вентилатора започва да работи на номинално напрежение, без хармоници и вредни токове, т.е точно в режима, за който е и произведен. Няма причина да изгори вентилатор, ако триака подаде пълно напрежение. А и хората казват, че само вентилатора се сменя, не и платката.
Може би има някакъв процент, при който се получава нещо като резонанс от паразитните капацитети и индуктивността и на намотката и идва много реактивният ток.
fbr - майстор
Ако зададените обороти, които се определят от подаденото към вентилатора напрежение, не могат да развъртят вентилатора, (след период от време без профилактика на вентилатора) води до прегряване и дефектиране на намотките И. След като намотката дефектира, през нея започва да тече ток, който е недопустим за триака, и той пробива. Тогава вече прекъсва и мрежовия предпазител. При климатиците това е избегнато с обратна връзка, която следи оборотите на турбината, при подадено напрежение на двигателя на турбината. Чета, че при Грейко има тахометър за измерване на оборотите на вента, но не знам дали софтуерно е зададено, да влиза в грешка, при липса на обороти и подадено напрежение на вента. Поляците правят друг трик, за да икономисат този разход, като вента винаги тръгва на макс напрежение, за време достатъчно вента да се развърти и после да се установи на настроеното.
kotarankat - специалист
чет ное 25, 2021 8:03 amfbr написа:
Чета, че при Грейко има тахометър за измерване на оборотите на вента, но не знам дали софтуерно е зададено, да влиза в грешка, при липса на обороти и подадено напрежение на вента.
Би трябвало софтуера да следи обoротите, понеже изписва FAN ERROR при липса на обороти,а зададени такива. Излизаше ми тази грешка при "Поддържане", вента на 15% и силен вятър навън.
andy_forresite - майстор
Тази грешка се изписва и без да има вятър. Тези проценти определят оборотите на вентилатора, но никой не знае каква точно е зависимостта. Нито производителят на вентилатора, нито на платката, нито някой в грейко я знае. На 10% не върти въобще и изписва грешка; на 15% положението е или-или; на 80% вече върти с максималните си обороти, които са 2545 доколкото си спомням.
Има някакво следене на оборотите, но то както виждаме няма да предотврати стопяване на намотка, изгаряне на триак ...
Самите обороти зависят главно от входното напрежение. Много слабо се влияят от други фактори. Напримери за други фактори: при студен котел rpm са по-ниски и тогава и коминната тяга е по-ниска; като отвориш вратичката оборотите са покачват с 15-25 в минута; прах във вентилатора; затягащи лагерчета на ротора.
В диапазона 1200-1350 rpm 1V ~ 8,5 rpm. Може да го отдавате на каквито искате причи - на мръсен кюнец, на вятър, на променила се тяга, на кацнало врабче на комина ... аз съм го следил с мултицета в контакта и това съм забелязал.
fbr - майстор
пет ное 26, 2021 12:50 pmandy_forresite написа:
На 10% не върти въобще и изписва грешка;
Има някакво следене на оборотите, но то както виждаме няма да предотврати стопяване на намотка, изгаряне на триак ...
Ти сигурен ли си, че всички версии на софтуера имат функция за следене на оборотите на турбината, че да твърдиш, че независимо от тази защита, вента пак си гори.
filmatoplo - майстор
Ако свалите драстично оборотите на вентилатора в поддържането ,и ввнтилатора не върти ,датчика на хол отчита грешка .Затова или поставяте нула %,или увеличете до такъв % при който вентилатора работи стабилно.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: