• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 122
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
magi208 - специалист
Здравейте! Позволявам си да отворя тази тема за всички, които биха имали смелостта да си направят сами или с малко помощ това екзотично и забулено в мистика животно наречено Термопомпа вода-вода.

Целта на темата е да помогнем с общи усилия на всеки ,който има желание за една такава реализация.
tokbatak - специалист
Това се казва готина тема.
Това е най евтиния начин за отопление - ако не го обявяваш официално.
Лошото е че трябва да имаш кладенец или сонда с голям дебит.
juvesan - специалист
Чилър вода - вода не е никаква мистика. Самата машина е сравнително добре описана, елементите не са секретни, управления специализирани за целта - когато поискаш , но... лично аз съм в неяснота как стои въпроса с водата за него. Всеки има различни тълкувания що за природно богатство е туй чудо вода от сондаж. Лично аз намирам за най-естествено да се ползват 2 сондажа един за източване и един или 2 - за наливане на водата, обаче ...чух че това било незаконно :axe: Другаде бяха посочили, че ако обявиш сондажа ти слагат водомер и плащаш водата на цена 50% от цената на местното В и К.... после и това били отменили ... Други ми говориха за някакви квоти ( ставаше дума за сериозни обеми ) .... Също така номера с водата е разнолик като самата природа - на едно място излиза вода, която е чиста, на друго - излиза невероятно ситен пясък, който разкатава сериозно всякакви филтри и оскъпява всичко, на трето нивото играе.. луда работа . Така че, от моя гледна точка, за да си направиш нещо такова следва добре да си проучил предварително за какво иде реч.... или да го направиш не съвсем законно, ама тогава винаги може да те изпее някой и тогава.... [-o<
pipilica - майстор
Много скъпи машините за голяма мощност. Я дай груба сметка колко излиза инсталация 50-55 kW.
magi208 - специалист
И двамата сте абсолютно прави! Сега малко за мен на патерици:

Работя като проектант в голяма българска фирма за топлотехника. Стажа ми по специалността до момента е 17 години , последните 8 от които активно с термопомпи вода-вода.
Проектите ,които съм изпълнявала включват цялата гама машини и инсталации от 6 до 850 киловата отдавана мощност във почти всички разновидности.

В процеса на работа съм запозната в детайли с повечето аспекти като започнем от заявяване на сондаж, през лицензирането му до цялостното изграждане на инсталацията . /в това число кое от къде може да се купи , към кой да се обърнем , кои фирми са коректни и .т.н/

Повода за решението ми да отворя тема за взаимопомощ е тоталното вирене на носове от страна на повечето фирми ,които се занимават с това и опитите им да го изкарат едва ли не невъзможно да се направи от непрофесионалист.

Нямам самочувствието на специалист по всичко , но имам куп колеги и познати които ще помагат при конкретен проблем.
romanpm - майстор
Браво за ентусиазма =D> да се опълчиш срещу монополисти! Мен също ме интересува защото имам сондаж с достатъчно чиста вода и вила покрай него с парно на камина.
Около 30квт ще ми е нужна термопомпа така че давай подробности :)
filmatoplo - майстор
Първо колегата да обясни че термопомпата работи в нискотемпературна отоплителна система , водно подово ,вентилконвектори , и хайде радиатори с повечко глидери .Или с други думи казано -термопомпата работи с температура на водата на изхода 35-45-55 градуса , не пръщи на 60 или 80 гр .Върши работа на добре изолирани жилища , които винаги са съобразени със кладенци и сондажи за ТП вода-вода .Иначе благодаря ,темата си е актуална за който го интересува :wink: .
magi208 - специалист
pipilica написа:
Много скъпи машините за голяма мощност. Я дай груба сметка колко излиза инсталация 50-55 kW.
Относно машината:
Около 11 хиляди лева с фулл маркови компоненти /Визирам компресор Копеланд скролл , топлообменници ГЕА или Алфа-Лавал , автоматика ОМРОН+Телемеханика ,контролери Диксел и т.н./

За тази мощност се иска и много здраво шаси което да носи компресора и да абсорбира вибрациите му. /Включено е в цената/

Цената може да се редуцира до около 9 хиляди лева с използване на китайски или по-евтини компоненти /Компресор Данфос-перформер , Топлообменници Данфос , Автоматика LS и т.н.

Относно инсталацията
Тук цената може да се свали много с използване на външни климатични тела в качеството на конвектори /след преработка на кръговете им/.
Около 3 хиляди лева.

Допълнително са ти нужни:
Сондажна помпа за 7 куб.метра вода на час и сондаж

На разположение съм за всякакви въпроси по темата.
1115 - специалист
Ама да я разширим и за въздух/вода и най-вече БГВ.
Щото второто е добре дошло за всяка ТП.
nikolovvd - майстор
А някой има ли мнение за топлообменик заровен в земята?
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 122

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: