• 1
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 154
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
petko69 - помощник
браво андро
andro440 - майстор
petko69 написа:
браво андро
е,чак браво -не ,но изказвам собствено мнение и ,което е подкрепено със знанията ми .Не си го налагам ,но така мисля и мога да постна диаграми от осцилоскопа забоден на една ламбда ,която съм монтирал на виадруса за проба -пълна глупост е това да следиш един два Миливолта на комина на котел с кюмюр ,както му викат по нашия край
:?
n.ganev - майстор
andro440 написа:
Ферплито моще да бълва пламък ,но бълва напред и водната част на виадруса в дъното остава под пламъка -,макар ,че съм виждал подобно изпълнение и с разход над 7 тона на сезон -за това спирам до тук .
В случая огъня ще бълва точно в скарата, която е водна риза - разбира се при правилно направен отвор. Повярвай ми правил съм го затова го твърдя и при поставени плочи Тд.г. е не повече от 120*С а разхода - 4,5тона пелети за неизолирана къща 3етажа по 80кв.м. Творетието е в Троян. Сега предстои побългаряване на Ферарито - ще му монтираме варненски карбуратор.
pspavlov - помощник
Здравейте, има ли желаещ за мойто питане за кутия под Виадрус 29kw и горелка RB20. Майстор N.Ganev или Филма , какво ще кажете?
За района около София е обекта.
filmatoplo - майстор
Днес засякох за колко време се сваля вратата на Виадрус У22 ,разглобява се на две части ,режат се отворите за горелката,сглобяват се частите на вратата ,монтира се квадратния фланец с 4 болта ,пръска се всичко със черен спрей,качва се вратата на котела ,монтира се горелката с 2 болта - точно за един час от 9,25 до 10,25 .Без цигари и без бира :wink: .А Феролито е у нас ,ама в къщата с котела има още Софиянци на курорт ,не моем пържи с ъглошлайфо .Изчислил съм всичко ,пламъка започва от самия отвор ,тоест ще топли навсякъде - за разлика ако горивната тръба е вкарана 18 санта в котела ,ще има и плочи .Каква е разликата между фабриката комбинация чугунен котел Фероли с горелката Фероли навряна навътре и без плочи ,и тази конфигурация която аз сядам мисля и подобрявам .
filmatoplo - майстор
Някой сменял ли е скоро огнеопорното въже на вратичките на Виадрус, сменял съм ама колко мм беше ,меря го уж 10 мм :? да не купувам два пъти. :wink:

Точно сега се рових да потърся нещо по въпроса - в резервни части за Виадрус пише - огнеопорно въже за врата на У22 - 8 мм .Няма да лъжат я .
n.ganev - майстор
Филма, най късно в понеделник ще кача снимки на вратата на У26 със Ферарито. Намерих ги :-D
filmatoplo - майстор
Айде изкара едно плумари :drinkers: .
mir4oto - специалист
Само не разбрах, колко точно си заслужава цялата тази галимация с тия кутии?! И не е ли по-добре да се сложат още ребра на котела.
Би било хубаво да има едно контролно замерване преди и след кутията и едно с увеличаване секциите на котела, по няколко показателя, например: температура на входната вода, температура на изходната, мощност на серпентината, обем на бойлера, време за достигане на зададената температура и задължително изключени всички останали консуматори от системата.

Честно казано от цялата тема най - полезни са (както обикновено) коментарите на Шоп и една таблица с размери. Добре, че беше Шопа, че да се светна как да си сложа серпентина в бойлера, и като му сложих и един контролер, месечният разход за подгряване падна 4 пъти.
шоп - майстор
mir4oto, задаваш много точен и резонен въпрос. Ще се опитам да отговоря.

Правил съм и двата варианта, както и увеличаване на бр. ребра на чугунени секционни котли, така и направа на кутии на доста модели котли. И пак ми е трудно да дам еднозначен отговор. Ако само и единствено искаме увеличаване на топлообменната площ и респективно увеличаване на мошността на котела може би е по-удачно е добавянето на ребро (ребра). Тук не трябва само да слагаме в сметката цената на допълнителното ребро. Трябва да се калкулира и допъллнителни 2 нипела, 2 бр клингеритови гарнитури, високотемпературен силикон, 4 бр удължени шпилки, вата и допълнителни и ламарини и нитове или саморези за оформяне на декоративният ламаринен кожух на котела.

Ако обаче искаме да монтираме, горелка която не може да влезе през вратата на фабричният котел, ако няма как да се монтира горелката с преход ( фланец ) или това ще е неефективен компромис варианта с допълнителна камера е +. С тази камера получаваме като бонус и огромен пепелник.

Тези дни правя на един приятел подобна схема.

1 Увеличавам бр. секции на Виадруса от 4 на 7
2 Правя кутия от огнеупорни тухли, която е висока 1 метър и пепелтта ще се чисти рядко. Дори и това ще го автоматизираме, зашото предвиждаме шнек за почистване на пепелтта. ) забравих да снимам шнека) Изобщо супер предизвикателство за мен, като изпълнение. Много ме кефи задачата. Супер нестандартно и не евтино. Гарантирам, че всичко ще бъде супер ефективно в годините. Ще спомена само, че термосмесителният трипътен вентил на 61 градуса е почти 300 лв и е по поръчка, защото такъв няма в Бг.

Снимките по-долу говорят сами по себе си, разбира се за хора, които имат очи да ги видят :-) Инсталатори и дистрибутори сигурно няма да одобрят нещата. То не е и нужно да ги одобряват.

Прикачен файл

SAM_8842.JPG Проста шпилка от дървена макара за ел. кабели, която съм приспособил с фланци и втулки за стягане на секционни чугунени котли. Нужни са 2 бр, такива шпилки.

Прикачен файл

SAM_8841.JPG Съединителни нипели. Правят се много лесно на струг от 2 цола черна тръба. Разбира се, ако нямате струг под ръка се купуват готови. Силкона е до 250-280 градуса червен, маслоустойчив за гарнитури. Клингеритовите гарнитури не съм ги снимал.

Прикачен файл

SAM_8840.JPG Нагледно изрязване дъно на виадрус

Прикачен файл

SAM_8839.JPG Задна секция + 2 ребра

Прикачен файл

SAM_8838.JPG Задна секция + ребро
 • 1
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 154

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: