• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tupalka - специалист
Здравейте, предстои ми да изградя външен комин от двустенни неръждаеми тела с изолация.
Височината му ще бъде около 10 метра и ще бъде вързан с котел на твърдо гориво. Навсякъде ги предлагат от неръждаема стомана 304, а съм чувал, че за високи температури е хубаво да е от 316. Необходимо ли е да търся такива или да взема с 304.
Ще използвам тела с вътрешен размер 150 и външен 200. При различните фирми ги намирам от 100 до над 150лв. за метър. Има ли нещо съществено за което да гледам при избора?
шоп - майстор
Неръждаема стомана 316 е доста по скъпа от 304

затова и не се използва при комините, там няма високи температури и няма нужда от оскъпяване.

Ако имаш температура на фукса над 150-200 градуса трябва да се замислиш сериозно относно ефективността на котела.
tupalka - специалист
Притеснява ме високата температура при евентуално запалване на комина. Знам, че при изолираните тела не трябва да се образува конденз, който е предпоставка за налепи и гадната чернилка, но пр стария комин ми се случи за това питам предварително.
шоп - майстор
Виждал съм запален неръждаем комин, силиконовите пръстени заминаха-други проблеми нямаше
tupalka - специалист
Още един въпрос. Как е по-добре да направя комина, с тройник на 90 градуса или на 45. Ако е на 45 няма ли част от конденза да се стича в котела. Ще има ли проблем ако го направя с тройник на 90 градуса и с минимален обратен наклон. Т.е. елемента който влиза в тройника да има малък наклон към него за да може всичкия конденз да отива в кондензното казанче.

Прикачен файл

20160916_121435.jpg
20160916_121435.jpg (64.73 KиБ) Видяна 4979 пъти
шоп - майстор
При изолиран иноксов комин почти няма да имаш конденз, освен ако димните газове не са под 60-70 градуса.

Аз бих направил трета схема. Веднага след котела Т образ на 90гр с кондензна пробка и натам с дъга 45 гр през стената и с още една дъга на 45 гр право нагоре.
vrangelov - специалист
Здравей tupalka,

На 45 градуса е по-добре, защото ще имаш по-добра тяга, но и на 90 градуса също е добре. Ако тягата ти е по-голяма от необходимото, много лесно(евтино) можеш да я намалиш с някаква клапа, но ако тягата е недостатъчна, то тогава става малко по-трудно(скъпо), защото ще имаш нужда или от засмукващ вентилатор, или от преправяне на комина.
На твое място бих се отказал от меката връзка.
Вместо да се чудиш как да бориш конденза, по-добре направи така, че да го няма. Това се прави с трипътен вентил, който да гарантира 60-65°C на влизащата в котела вода. Колко градуса точно са необходими трябва да го пише в инструкцията на котела.

Поздрави!
tupalka - специалист
Идеята на Шопа е добра, но ми се иска кондензната пробка да е отвън за да мога през нея да следя какво е състоянието на комина от вътрешната страна. Като вариант - две кондензни пробки :-D

vrangelov- ако нямам мека връзка ще трябва да местя котела за почистване на комина.
Трипътен вентил ще има.
vrangelov - специалист
Няма такова нещо. Ще си оставиш ревизия.
minca - специалист
Tupalka,ako комина е за къща ,бих ти предложил още един вариант.Правиш си комина от керамични тела "КЕВЕ' с ф250,вата 3см,и единични иноксови тръби ф180.Става перфектно
  • 1
  • 2

Тема "Изграждане на комин от изолирани неръждаеми тела" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: