• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mar80 - специалист
Здравейте, предстой ми монтаж на парна инсталация. Системата беше предвидена за камина на дърва, но най вероятно ще минавам на пелети. Имам монтирани три панелни радиатора 600 на 1200 и един 600 на 1000, бойлер 80 литра и лира. Тъй като не съм запознат с пелетните камини не знам, колко киловата ще са ми необходими и на каква марка да се спра. До колкото четох те си имат вградена помпа и разшерителен съд. Това означава ли, че системата задължително трябва да е затворена?
naskov - майстор
По-добре е да обясниш какво ще топлиш, изолация, дограма, ориентация, н.в. и т.н. Радиаторите може да слагани на ангро и по тях не може да се съди за топлинните загуби. Системата не е задължително да е затворена. Затворения разширителен съд през няколко години трябва да се донапомпва и ако нямаш достъп до него упражнението е трудно. Тогава за предпочитане е отворения раз. съд.
mar80 - специалист
Въпроса ми по-скоро е ако камината на дърва е предвидена да е 15-17 киловата и пелетната камина ли трябва да е същите киловати. Помещението е втория етаж от триетажна къща, като третия етаж е необитаем. Къщата е без изолация с ПВЦ дограма.
naskov - майстор
mar80 написа:
Въпроса ми по-скоро е ако камината на дърва е предвидена да е 15-17 киловата и пелетната камина ли трябва да е същите киловати.
Не. Каталожните стойности за мощност на камините на дърва се дават при идеални условия, т.е при сухи дърва с влажност 20%. Такива се намират трудно, на практика се горят по- влажни дърва, които са с по-малка калоричност и това се компенсира с по-мощна камина.
mar80 - специалист
Някой има ли впечатления от камините на ECOSPAR и по-конктектно модела ALBA 18 kW?
naskov - майстор
Аз имам и ги монтирам.
torongill - напреднал
Ако ще минаваш на пелети, търси някоя камина към 10 Кв на водната риза. Няма смисъл от повече, защото няма да я използваш на максимум, освен ако не вдигнеш водата на 80-90 градуса.
mar80 - специалист
Етажа е 80 квадрата или 200 кубика, сложих алуминиеви радиатори 60 глидера, не панелни както съм писал по-горе + лира и бойлер 80 литра. При тези консуматори си мисля, че пелетна камина 12 kW Ecospar MINIMA ще ми свърши работа. Притеснява ме топлоотдаването на самата камина, което е само 2 kW а стаята, където ще бъде е 12 квадрата плюс кухня с преход 5 квадрата.
andy_forresite - майстор
Предполагам че глидерите са Н600 или обща радиаторна мощ с лирата - малко над 12 киловата без бойлера.
Бойлерът не се пресмята в нужната мощност, НО се има предвид :)
Допускам че си разположил тези 60 глидера в 4 стаи. Средно се падат по 15 глидера в стая. Тези 15 глидера са с пазарни ~3000 вата. Нали не мислиш че ще греят по 3 киловата та се притесняваш за стаята и кухничката. Добави един панелен, неголям радиатор в стаята с камината, да го има. Може да си купиш турски панелен радиатор. Вкъщи имам 4 турски и един хелиус (алуминиев). Ми никаква разлика няма, като сравнявам 3105 ватов панелен с 3320 алуминиев. В сходни стаи и изложение ... бе същата работа е.
Значи алуминиевият ми е Н500 20 глидера. С минималната ми мощност, която мога да задам, а именно 50 подаваща/45 връщаща, мощността на тези 20 глидера от 3320 пада сигурно на 850. При 55/45 е 974; 60/50 - 1555 ... 75/65 - 2544 , като тези числа са за 21 градуса в стаята. Ако е по-топло тези цифри са още надолу. Някъде да има 3320 :)
Тези 2 кв от камината са на максимума й, после падат, но все пак това може да се окаже най-топлото местенце у вас. Нищо не знаем за изложение, дограма, изолация, врати, външни стени.
mar80 - специалист
Забравих да уточня глидерите са Н500. Външните стени са тухла без изолация. Дограмата ПВЦ трикамерна.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 12

Тема "Избор на пелетна камина - KW" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: