• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, предстой ми монтаж на парна инсталация. Системата беше предвидена за камина на дърва, но най вероятно ще минавам на пелети. Имам монтирани три панелни радиатора 600 на 1200 и един 600 на 1000, бойлер 80 литра и лира. Тъй като не съм запознат с пелетните камини не знам, колко киловата ще са ми необходими и на каква марка да се спра. До колкото четох те си имат вградена помпа и разшерителен съд. Това означава ли, че системата задължително трябва да е затворена?
По-добре е да обясниш какво ще топлиш, изолация, дограма, ориентация, н.в. и т.н. Радиаторите може да слагани на ангро и по тях не може да се съди за топлинните загуби. Системата не е задължително да е затворена. Затворения разширителен съд през няколко години трябва да се донапомпва и ако нямаш достъп до него упражнението е трудно. Тогава за предпочитане е отворения раз. съд.
Въпроса ми по-скоро е ако камината на дърва е предвидена да е 15-17 киловата и пелетната камина ли трябва да е същите киловати. Помещението е втория етаж от триетажна къща, като третия етаж е необитаем. Къщата е без изолация с ПВЦ дограма.
mar80 написа:Въпроса ми по-скоро е ако камината на дърва е предвидена да е 15-17 киловата и пелетната камина ли трябва да е същите киловати.

Не. Каталожните стойности за мощност на камините на дърва се дават при идеални условия, т.е при сухи дърва с влажност 20%. Такива се намират трудно, на практика се горят по- влажни дърва, които са с по-малка калоричност и това се компенсира с по-мощна камина.
Някой има ли впечатления от камините на ECOSPAR и по-конктектно модела ALBA 18 kW?
Аз имам и ги монтирам.
Ако ще минаваш на пелети, търси някоя камина към 10 Кв на водната риза. Няма смисъл от повече, защото няма да я използваш на максимум, освен ако не вдигнеш водата на 80-90 градуса.
Етажа е 80 квадрата или 200 кубика, сложих алуминиеви радиатори 60 глидера, не панелни както съм писал по-горе + лира и бойлер 80 литра. При тези консуматори си мисля, че пелетна камина 12 kW Ecospar MINIMA ще ми свърши работа. Притеснява ме топлоотдаването на самата камина, което е само 2 kW а стаята, където ще бъде е 12 квадрата плюс кухня с преход 5 квадрата.
Предполагам че глидерите са Н600 или обща радиаторна мощ с лирата - малко над 12 киловата без бойлера.
Бойлерът не се пресмята в нужната мощност, НО се има предвид :)
Допускам че си разположил тези 60 глидера в 4 стаи. Средно се падат по 15 глидера в стая. Тези 15 глидера са с пазарни ~3000 вата. Нали не мислиш че ще греят по 3 киловата та се притесняваш за стаята и кухничката. Добави един панелен, неголям радиатор в стаята с камината, да го има. Може да си купиш турски панелен радиатор. Вкъщи имам 4 турски и един хелиус (алуминиев). Ми никаква разлика няма, като сравнявам 3105 ватов панелен с 3320 алуминиев. В сходни стаи и изложение ... бе същата работа е.
Значи алуминиевият ми е Н500 20 глидера. С минималната ми мощност, която мога да задам, а именно 50 подаваща/45 връщаща, мощността на тези 20 глидера от 3320 пада сигурно на 850. При 55/45 е 974; 60/50 - 1555 ... 75/65 - 2544 , като тези числа са за 21 градуса в стаята. Ако е по-топло тези цифри са още надолу. Някъде да има 3320 :)
Тези 2 кв от камината са на максимума й, после падат, но все пак това може да се окаже най-топлото местенце у вас. Нищо не знаем за изложение, дограма, изолация, врати, външни стени.
Забравих да уточня глидерите са Н500. Външните стени са тухла без изолация. Дограмата ПВЦ трикамерна.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 12

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”