• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, ако може нека специалистите в бранша да споделят защо въобще още се продават специализирани горелки за пелети след като вече има ретортни, които горят едва ли не всичко което е твърдо гориво?
Нали си запознат с устройството на ретортните горелки ( ако визираш тези с мощните редактори и чугунени шнекове) при тях горивния процес веднъж запален почти не се гаси ,някой модели почти не палят даже автоматично .При начално палене е необходимо много повече гориво .Всичко си е строго индивидуално ,имат само един плюс че горят почти всичко запалимо като твърдо гориво .
Май клонят и към тия които наричаме-безпроблемни! :-D
mirochukov написа:Май клонят и към тия които наричаме-безпроблемни! :-DТочно така-безпроблемни са... =D>

Твърдя го от опит..втори сезон=0 ядове.
Още трима приятели уредих с горелка-ретортна за този сезон-всички са във възторг.
Горелката НЕ пали автоматично,просто си поддържа жар,за това изразходва 1КГ гориво за 24часа.
Всеки може да направи калкулация в зависимост от горивото което използва.
Аз горя пернишки въглища от 140лв тон,значи няма и 2стотинки на денонощие ...
Един път я изключих през нета и забравих да я включа,като се прибрах се разгоря след 18 часа пауза...
Последна промяна от energo на чет фев 16, 2017 2:40 pm, променено общо 4 пъти.
E,без проблеми ...пълно щастие няма.Чета по руските форуми,че при определени въглища и при горене на малка мощност се спича шлаката и прави проблеми...освен това и често се случва във въглищата да има камъни и шнекът да блокира.Даже последно време препоръчват модели с въртяща реторта за да се чупи шлаката .
filmatoplo написа:някой модели почти не палят даже автоматично


Даже бих добавил, че 99% от тях не палят автоматично. Колегата Radoslav спомена, че вече има универсални горелки със запалка за въглища, но аз не съм виждал в Бг все още такава. Пък и цената е друга :|

Аз лично съм с полска екоенергия 35 и не бих дал нито стотинка в повече за подобна горелка със запалка. Запалката е консуматив и не е евтина.

При положение, че в режим на поддържане, когато няма нужда от топлина на 3 часа горелката се включва веднъж за 10 секунди да подаде шнека половин шепа въглища и вентилатора да раздуха и разпали жарта- не ми трябва запалка.

Паля септември-гася май месец:-) Топло и топла вода - бол :-) :supz:
Шопе,ами Екоенергията каква защита има при заклинване на шнека,че нищо не намирам по въпроса ?
Защитата е щифт 5 мм чрез срязване

Дотук съм тази зима съм изгорил 3.5 тона донбаска фракция 5-15мм проблем имаще само веднъж :x :x :x

Ще снимам и ще пиша по-късно за проблема.

Иначе за трети отоплителен сезон проблем с горелката не съм имал. Това което четеш по руските форуми за шлака при ниски мощности при мен го няма. Горя вносни Донбаски въглища, 2014 год отоплителният сезон бях с пернишки въглища и дори и при най-ниски мощности шлака няма. НИКОГА не съм почиствал горелка. Просто май месец не сипвам въглища и тя загасва сама. Октомври месец пълня бункера, пускам шнека в ръчен режим за 5 мин и като се напълни ретортата през един малък отвор вкарвам пропан-бутанова горелка и паля ръчно за 2-3 минути. И така без гасене само с допълване на бункера на 5-6 дни пак до май месец:-)
:) От понеделник и аз ще умувам около такъв котел тоест с такава горелка то какво да умувам ,ще се пали ръчно и после както каза Шоп ще си работи .Ще умувам около това дали да има буфер , защото ще топли една вила за постоянно живеене с комбинирана инсталация ,долния етаж водно подово ,другите етаж и мансарда с радиатори .Има ли нещо над което да свнимавам с такъв котел и горелка ,не знам за сега с какво гориво ще се гори .
Такаа...фотоотчет като по руските форуми

щифта оригинално бе болт М5

след като получих "подарък" от братушките или от пристанищните работници в Лом ( болт М14 дълъг над 12 см в чувал с въглища) разбира се шнека не може да го среже и се сряза предпазният щифт

след това сложих дърводелски винт 5мм и от тогава няма проблеми

Прикачен файл

SAM_9118.JPG защита на шнек и редуктор

Прикачен файл

SAM_9117.JPG Защита

Прикачен файл

SAM_9116.JPG бункер с въглища

Прикачен файл

SAM_9115.JPG въглища

Прикачен файл

SAM_9113.JPG подаръка от руснаците
Сложи пак някакво меко желязо. Не случайно е направено така. :idea:
Дърводелския винт е стоманизиран нали!?
Какви са параметрите на електрическата част на екоенергията - ел. двигатели, вентилатор, управление?
mirochukov написа:Сложи пак някакво меко желязо. Не случайно е направено така. :idea:
Дърводелския винт е стоманизиран нали!?Мисля, че си много прав! И в моята глава се завъртяха тези мисли, но по закона на Мърфи, защитата се активира януари, когато навън бе -23 и трябваше бързо да действам. Ще сменя дърводелският стоманизиран винт с болтче М5 още този уйкенд.

Имаше в друга тема колега от Перник с горелка Екоенергия 25. Та той си бе монтирал сито в бункера.

Изглежда това е спасението. За 3 години имах една авария, но никак не е приятно горелката да угасне поради прекратяване на подаването.
Моята ретортна горелка си я направих по идея от руски форум и ми струва 280лв.. Когато беше готова накарах сина да я снима
и да качи снимките в руския форум. Там ги е видял колегата ШОП и ги качи в този форум в друга тема , за което му благодаря.
В средата на ноември въпреки,че се топля основно на течно гориво реших да монтирам ретортната горелка на котела и да се
топля на твърдо гориво. До сега съм изгорил 1т. костилки от праскови , 300кг въглища от топливо , 6 чувала дървестни пелети
160кг. слънчогледови пелети. До сега не съм имал никакви проблеми , горелката се справя отлично. Може би съм пристрастен
но не бих дал няколко хиляди за специализирана пелетна горелка , това е мое мнение и моля никой да не се обижда.
andy_forresite написа:Какви са параметрите на електрическата част на екоенергията - ел. двигатели, вентилатор, управление?


Анди, добър въпрос, но малко ме е срам да си призная, че не съм поглеждал. Нямам ЮПС и никога не съм гледал тези неща. 3-4-5 часа горелката поддържа огъня дори и без ток, а по шопско от години не се е случвало да няма толкова дълго време без ел. енергия.

Двигателят на шнека е само един и си има табела. Мога да прочета колко вата е.

Вентилатора си е стандартен тип охлюв и няма табелка. Може би е 20-30 вата и има 12 степени ( аз го ползвам само на 3-4-и 5 степен)Важно е да отбележа, че всяка марка горелки е с различни двигатели, шнекове, управления. В Полша видях само в един магазин една и съща горелка окомплектована с 3-4 различни двигателя и редуктора и възможност за избор между 7-8 управления. Само вентилаторите бяха еднакви.
ktch_1964, спомням си случая. Гордея се, че българин е направил тази горелка, която руснаците в техният огромен форум оцениха подобаващо:-) Братушките много тачат и буталните ретортни горелки.
Поздрави!
Да...и аз се радвам за д.Чавдаров.Иначе на полските горелки обикновено ползват вентилатори WPA-117,120 модели ,оборотите са 1 /мин на шнека и проблема за построяването на подобна е най вече намирането на евтин компактен редуктор
шоп написа:
mirochukov написа:Сложи пак някакво меко желязо. Не случайно е направено така. :idea:
Дърводелския винт е стоманизиран нали!?Мисля, че си много прав! И в моята глава се завъртяха тези мисли, но по закона на Мърфи, защитата се активира януари, когато навън бе -23 и трябваше бързо да действам. Ще сменя дърводелският стоманизиран винт с болтче М5 още този уйкенд.

Имаше в друга тема колега от Перник с горелка Екоенергия 25. Та той си бе монтирал сито в бункера.

Изглежда това е спасението. За 3 години имах една авария, но никак не е приятно горелката да угасне поради прекратяване на подаването.


И то с болт-сделано
За следващия сезон ако е живот и здраве мисля да закупя хубав полски контролер да е с ламбда управление.
В тази връзка исам да попитам как се държат тези контролери при спиране на тока или при токов удър.
Руснаците пишат, че някои модели при такива обстоятелства си променяли настройките сами и трябвало да се включват през
стабилизатор. Имам стабилизатор от стар черно-бял телевизор, дали ще стане?
Снимките могат ли да се открият и покажат .Може и да ги заобичам ретортните горелки :) .Държат ли коректно Температурата ,с подаване и вентилатора ли се действа .И при нея ли има степени ,изчакване пак Суспенд ли се нарича .Шоп обясни ми .
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”