Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yanko78 - специалист
Както знаем всички, цената на пелетите доста се повиши и респективно излиза доста скъпо. Та, върти ми се в главата, дали може да се направи хибридна система към сеществуващита отоплителна система на пелети, която да е с термо помпа и да може да се привключва според това, на кой източник на енергия по изгодно да се използва.
Скоро и аз научих, че не само може да се направи, а дори си ги има хибридните термопомпи.
Едно управление, с възможности то да избира източника, според предварително задание от стопанина- външна Т, цена енергоизточник....
krasi92 - майстор
Няма смисъл. С новите мерки на кабинета доходите ни ще надминават инфлацията и отоплението ще стане незначителен фактор.
Димитър Димов - специалист
чет мар 31, 2022 7:50 amkrasi92 написа:
Няма смисъл. С новите мерки на кабинета доходите ни ще надминават инфлацията и отоплението ще стане незначителен фактор.
Избързал си с един ден. Утре е 1-ви април.
brum - майстор
За можене - може. Вместо автоматика може с кранове да се прехвърля от едното на другото. Варианти има.

И аз го обмислям това, но чакам да видя какви мерки на ниво ЕС ще се обявят за стимулиране на преминаването към зелена енергия. Надявам се да има стимулиране и в посока преминаване към термопомпи. Добре е да се вземе в предвид, че има бум на търсенето на термопомпи в ЕС (поне според google newsfeed-а ми). Та ще трябва да се предвидят месеци за снабдяване със самото устройство.
yanko78 - специалист
А спецализирани ли са за такъв тип системи помпите? Притеснява ме ако са, да не са на някакви чудовищни цени.
speka_rs - майстор
чет мар 31, 2022 10:54 amyanko78 написа:
А спецализирани ли са за такъв тип системи помпите? Притеснява ме ако са, да не са на някакви чудовищни цени.
Целия зор е да се направи някакво външно управление според мен. Пелетния котел има много лесен начин как да се пуска, остава да се измисли и термопомпата.
nork - специалист
ср мар 30, 2022 11:05 pmyanko78 написа:
Както знаем всички, цената на пелетите доста се повиши и респективно излиза доста скъпо. Та, върти ми се в главата, дали може да се направи хибридна система към сеществуващита отоплителна система на пелети, която да е с термо помпа и да може да се привключва според това, на кой източник на енергия по изгодно да се използва.
А как точно си представяш да гониш 60+° на водата, че и да е икономична, м :?:
Баси шегата..... :supz:
yanko78 - специалист
чет мар 31, 2022 11:42 amnork написа:
ср мар 30, 2022 11:05 pmyanko78 написа:
А как точно си представяш да гониш 60+° на водата, че и да е икономична, м :?:
Баси шегата..... :supz:
Аз лично нищо не си представям. Ако е възможно да стане това което искам, плащам и хората които се занимават с тия неща да му мислят.

Тема "Възможна ли е хибридна система помпа/пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: