Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, предстои ми изкраждането на локално парно и след доста четене мисля, че е време да помоля за малко помощ. Някои от нещата ми се изясниха, други станаха още по неясни. Ще ви запозная накратко с моето начинание и ще съм ви безкрайно благодарен за всякакви съвети и насоки.
Става въпрос за втори етаж от къща 77кв.м + 35кв.м пристройка към нея. Цялата къща и пристройката са с външна изолация 5см стиропор и обикновена ПВЦ дограма. Предстой изграждане на окачени тавани на всички помещения с 5см каменна вата.
Спрял съм се на отопление с едноконтурен газов котел и панелни радиатори като въпростите ми са свързани прървоначално с изграждането на самата тръбна система и мощностите на радиаторите и предполагам ще стане ясно и от какъв котел имам нужда.
Направил съм някои сметки за топлозагубите на помещенията по отделно и тук изникват и първите въпроси:
1. Ако например стая има топлозагуби 2500 вата, значи и трябва радиатор с тази мощност. При температурен режим на водата 60/40С обаче ще са нужни грубо два такива радиатора. Въпроса ми е тръбата която захранва тези радиатори трабва ли да може да пренесе 5000вата енергия или 2500 колкото е нужно на стаята?
2. Поради невъзможност да се изгради колекторна схема, ще пускам двутръбна по стените на стайте. Какви са недостатъците на тази схема спрямо колекторната, освен че се балансира по трудно и последователното затопляне на стаите от най близката към най далечната?
3. Изчисленията за топлозагубите съм ги правил по отделно за всяко помещение, така прочетох, че се смятало. По този начин обаче топлозагубите през вътрешните стени са особено големи а реално те ще са доста по малки. Ако по този начин събера мощностите на всички радиатори при 90/70/20 се получава доста сериозна мощност котел който ще ми е нужен. Тук ми се струва, че бъркам сериозно?

Прилагам и схема на къщата с някои данни на нея, за да добиете по добра представа с какво съм се захванал.
Приемам всякакви съвети, критики и напътствия с благодарности!

Прикачен файл

2.jpg Схема на къщата с тръби, радиатори и мощности
Никой ли няма мнение по въпроса? :?
Ако например стая има топлозагуби 2500 вата, значи и трябва радиатор с тази мощност.

Независимо от избрания температурен режим тръбата трябва да пренесе необходимата топлина за стаята ( респективно за радиатора) - колко отоплителни тела си сложил няма значение. С тази мощност на отоплителното тяло за избрания температурен режим си оразмеряваш диаметъра на тръбата.
По този начин обаче топлозагубите през вътрешните стени са особено големи а реално те ще са доста по малки


Ако къщата се отоплява постоянно или като едно цяло загуби към другите стаи са малки - излишно натоварваш топлинната мощност.

Ако си избрал температурен режим 60/40 то тогава котела трябва да е с мощността на инсталираните радиатори при същия температурен режим или трябва да е колкото общите топлинни загуби на къщата.

Лично мнение:
Не знам защо си избрал такъв режим 60/40 - огромни радиатори или повече като бройки, нещо което е напълно излишно.
Според така приложената схема, си мисля, че са необходими поне два кръга. За себе си бих изпълнил тръбната разводка с медни или неръждаеми тръби.
idealist написа:Според така приложената схема, си мисля, че са необходими поне два кръга. За себе си бих изпълнил тръбната разводка с медни или неръждаеми тръби.


Каква е идеята да са два кръга? То и за бойлера има един значи три?
Два кръга за отопление, тъй като пътят е много дълъг. Бойлерът има отделен (независим) от отоплението кръг на захранване от котела
idealist написа:Два кръга за отопление, тъй като пътят е много дълъг. Бойлерът има отделен (независим) от отоплението кръг на захранване от котела


Може би пак ще се изкажа неподготвен, но ако направя два кръга, съответно на първи и втори етаж, пътя до втория етаж не е ли пак същата дължина? Същото количество топлина се е загубило в другия кръг. Какво е предимството на разделянето на два кръга?
delsol написа:...... Става въпрос за втори етаж от къща 77кв.м + 35кв.м пристройка към нея....


Два кръга на етажа. Останах с впечатлението, че сам ще изграждаш с-мата.
Това ми е идеята. Почти всичко ще си правя сам и затова гледам да се информирам преди да започна, за да не преправям после всичко. Какво е предимството на това да има два кръга горе на етажа? Само да вметна, че по принцип има варянт за колекторн свързване, но трябва да бъде в окачения таван, който сега ще пускам. Това варянт ли е според вас или не е много удачно?
Извън темата, но, наистина ли на Втори етаж няма ни баня, ни тоалетна?

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”