• 1
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Няма най подходяща. Има възможна и невъзможна (без специални адаптори).
Главите са с най масовия размер и стъпка за зафитване, има и няколко адаптора. Според прочетеното, досега от мен, скъпи са адапторите за Херц.
Любезно споделено от Морфин.
morfei1 - специалист
Направи си една консултация със smartlife, те ще те насочат към марка за да нямаш нужда от допълнителни гимнастики при монтажа, размера е ясен.
georgi82 - специалист
Изпратил съм запитване и към тях,дано отговорят, надявам се да получа някакъв отговор който да ми поизясни нещата.
georgi82 - специалист
Отговорили са ми от smartlife, но същото като морфей за присъединителния размер,доколкото открих в интернет са напълно съвместими с Honeywell, а за danfoss имали адаптери,Трифон Трифонов пък ги е монтирал на Oventrop,на цена са горе долу еднакви,но като качество трябва да каже някой който има опит или наблюдения.Има ли нужда да са аксиални термовентилите и има ли значение на къде са насочени термоглавите(нагоре,надолу,хоризонтално,вертикално или пък някакси по друг начин),на мен ще ми трябват и ъглови и прави?
ср мар 04, 2020 7:10 pmgeorgi82 написа:
Извинявам се, последно като пазарих, взех Honeywell.
Ъглови или аксиални, преценяваш според мястото.
Правилно е да са хоризонтални.
https://photos.app.goo.gl/fpmmfbdzvTEykQHn7
Засега не съм забелязал някакви проблеми, но са монтирани преди началото на отоплителния сезон. Старите не помня какви бяха. Купувани са от БГ Терм. Също без проблеми.
С тези глави имаш седмично развъртане, против калциране.
georgi82 - специалист
А как е по-правилно на всички радиатори да има термоглави или само на избрани и да има такива които да работят постоянно?На мен ми предстои преправяне на цялата инсталация, но може би ще пусна нова тема за да не преча на хората които четат за термоглави.
morfei1 - специалист
Там където няма глава как ще регулираш температурата?
Според мен,навсякъде може да се сложат термоглави, освен при отопление с дърва и въглища. Не пречи по никой начин на циркулационна помпа.
Наскоро обаче, известен инсталатор любезно ме поправи. Има се в предвид логиката на работа на пелетното съоражение. В частен случай, може да се стигне до необходимост от отопление, в някое помещение, а пелетарника да не запали, защото на него му е топло. Така че, в някои случаи е необходима постоянна циркулация на отоплителна вода. Лично аз отдавна не контролирам температурата в банята. Лирата си е достатъчно мижав консуматор, че да ме набута с излишен харч, а топлата баня си е арна баня.

Благодарности на brassSob!
Kondor1 - специалист
Не съм сигурен каква беше логиката, но при газовите котли помпите си циркулират постоянно независимо има ли горене. Така че и при пелетите би трябвало да се движи водата дори да няма огън, съответно отворените глави ще отопляват.
sokolov.91 - специалист
пон мар 09, 2020 2:34 pmKondor1 написа:
Не съм сигурен каква беше логиката, но при газовите котли помпите си циркулират постоянно независимо има ли горене...
Не е задължително.
При мен ако управлението на котела е по стайна температура, когато зададената стайна се достигне и горелката изгасне - помпата остава да работи още няколко минути (зависи от това на колко мин. е настроена да работи по инерция в сервизното на котела) и след това спира.
Ако обаче котела се управлява по външна температура или по вода (то е едно и също, почти) тогава ако стане така, че котела прехвърли заданието и прегрее горелката се гаси. Помпата работи по инерция пак според настройката в сервизното и ако за това време не успее водата да изстине под зададените градуси разлика (това пак може да се настройва) примерно 10 помпата пак спира и периодично се пуска за да провери водата в системата колко градуса е станала и дали да пали горелката. Щото иначе ако водата не успее да изстине до зададените градуси разлика при работата по инерция на помпата после може да отнеме доста време да изстине само в камерата на котела за да запали пак.
Абе сложен процес е... Не можеш да кажеш просто ей така - работи постоянно или не.
Примерно аз така съм настроил разликата и инерцията, че хем да успява водата да изстива достатъчно за да запали пак от първия път, хем и да не е прекалено бързо, за да не цикли котела. Давам пример: работата по инерция на помпата съм я сложил на 5 минути, а разликата на запалване 10 градуса. Така в топло време когато регулатора зададе температура на водата 39 градуса той не може да я поддържа и я прехвърля, защото инсталацията ми може да работи стабилно с вода над 41 градуса. Така когато прехвърли заданието от 39 градуса горелката гасне. Помпата остава още 5 минути и те са достатъчни на ръба за да охладят водата до 29 градуса и котела пак да запали. Ако сложа разликата в градусите да е 5 например тогава котела няма да пали повторно след близо 5 минути, а след около 2. Така се увеличава цикленето на котела и не е добре.
Много здраво се отклоних от темата. Сори... :partyman:
 • 1
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Тема "Свестни термоглави" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: