• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Котелно парно VIADRUS U22 проблемът е следният самият котел отвътре получава конденз и то много голям. Всичките стени на котела стават черни и лепкави с дебел слой мазут или както се нарича нямам представа. Толкова много има от този налеп че след около 5 дни използване и вратата едвам се отваря защото залепва. Това се получи изведнъж миналата зима както работеше така и започнаха проблемите казаха ми да намеря начин да изчистя парното защото никой нямало да се занимава за го чисти. Изчистих го когато казаха че е готово и няма да има проблем повече и вчера поне го запалих пак и всичко се повтори. Горът се само дърва коминът е от коминни тела 20 х 30 см. И няма никаква тяга не пуши отгоре а пуши през парното коминът лятото го чисти професионална фирма. Моля ви помогнете!
шоп - майстор
Шолин написа:
Горът се само дърва
При мокри дърва и ниски температури на водата в котела това е обичайно. Проблема лесно се отстранява със сухи дърва и монтиране на трипътен антикондензен смесителен вентил

Причината да не тегли комина обаче не е ясна. Може слабата тяга да се дължи, че още времето навън не е студено. Може обаче да има запушване, пропукване... Някакви промени да се правили по комина?
filmatoplo - майстор
Комина измазан ли е отвън ,а от вътре (тук търся разхерметезирване ) .Да не са построили нова сграда в близост която да му пречи .
ktch_1964 - специалист
Защо си мисля, че при виадрусите имаше някакъв капак под фукса от където се чистеха сажди ,но не съм сигурен, нека колегите
с такива котли да споделят.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - специалист
При лоша тяга от комина се получават такива работи.
Не знам как се казва, ама е като смола и няма смъкване от кюнците.
Трябва да ги смачкаш, че да се отчупи.
Виждал съм какъв ... е.
Виж първо тягата при розетката как е. Запали вестник там и виж дали дърпа.
Ако не дърпа, прегледай и почисти комина.
Ако при розетката дърпа яко, тогава гледай, чисти Виадруса.
И при мокри и при сухи е една и също. Дървата са на три години и стоят на сухо. Коминът от горе до долу (розетката) е чист може да се спусне и подвижно лампа за да се види това само по стените е черен което е нормално за комин който работи. На всичкото отгоре купих специална прохусмокачка за парно и комини. Промените по комина са в негова полза вдигнат е още височината му и е измазан също и шапка му сложих. Преди да го направя това пак не се получаваше просто пушекът от парното не иска да излиза през коминът а пуши през отворите отпред. А и най странното винаги температурата на водата си стои 50 едвам едвам до 55 градуса и не може повече от това да я вдигне!
шоп - майстор
ktch_1964 написа:
Защо си мисля, че при виадрусите имаше някакъв капак под фукса от където се чистеха сажди ,но не съм сигурен, нека колегите
с такива котли да споделят.
Има такъв капак.

@Шолин, досега никога ли котела и комина не са работили както трябва?
Работили са винаги добре но миналата зима декември януари нещо се обърка в системата и до сега не иска да заработи като хората. Всичко съм правил каквото са ми казали но никаква промяна няма. А започва да става студено вече. А нещо не мога да разбера къде е този капак.
vrangelov - специалист
Направи така, че температурата на влизащата в котела вода да бъде не по-ниска от 60-65°C и налепите ще изчезнат. Това се прави с трипътен вентил. След това ще мислиш за комина.
Това този вентил ли е и къде се слага трипътен антикондензен смесителен вентил. Той ли ще оправи температурата за да може да се качи на 50 градуса?
  • 1
  • 2

Тема "Колеги имам проблем моля помогнете" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: