Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Наскоро се преместих в ново жилище, в което отоплението е с газово котле с два цикъла за топла вода и за подгряване на радиаторите.Жилището е тристайно (2 спални, хол с кухня и баня) и има общо 4 радиатора. В дневната има монтиран стаен термостат със седмичен програматор Honeywell CM707 и на всички радиатори са поставени термовентили, също Honeywell. Когато включа котлето и настроя програматора на температура, която е по-висока от тази в дневната, котлето започва да подгрява всички радиатори и всичко работи перфектно.
Проблемът настъпва, когато в дневната се достигне посочената на програматора температура - котлето спира да подгрява всички радиатори. Проблемът е, че в дневната е топло, но в останалите стаи желаната температура все още не е достигната и е хладно. Котлето автоматично ще се включи да подгрява наново радиаторите, когато температурата в дневната падне под зададената, тогава всички радиатори наново ще отопляват, но само докато се достигне зададената температура в дневната.
Не би ли трябвало котлето да подгрява радиаторите във отделните стаи независимо, спрямо температурата в тях? Как се предполага, че трябва да регулирам температурата в отделните зони?
Всички термовентили са отворени на 4 или 5.
ivanovhr - специалист
Намали радиатора във всекидневната.
kozl - майстор
Или изключи управлението или го настрой на висока Т та да не може да изключва котлето преди термовентилите от термостата в хола и ползвай термовентилите за контрол на Т.
Благодаря за отговорите,
Вчера точно това направих, намалих термовентила в дневната и котлето продължи да подгрява останалите радиатори.
Т.е. е нормално котлето да спре да подгрява останалите радиатори щом температурата в дневната е достигната, независимо, че в другите стаи все още е хладно?
kalin72 - майстор
Да, нормално е, нали в дневната е термостата, който служи като старт/стоп бутон на котела. За да стане както трябва, да се балансира системата, както казаха по-горе. Или изнасяш термостата в най-студената стая/коридор. Когато там е затоплило до примерно, 24 градуса, това значи, че навсякъде ще е затоплило до или малко над 24 градуса.
шоп - майстор
@Tisho88,
:idea: логично е. Техниката изпълнява това което Вие сте му задали.
Успехи!

Тема "Радиаторите не загряват в отделните стаи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: