Най - вълнуващия въпрос зимно време.
cbfinvent7 - помощник
рових в форума но не открих и за това да питам, за дилемата ми:
схемата е следната, апартамента където съм има следното:
- слънчев колекотор (свален е и не се ползва, така че отпада от въпроса тук засега)
- баня 1 - бойлер 120литра със серпентина, крановете към колектора са изключени така, че приемаме го като нормален
- баня 2 - 80 литра бойлер
(има възвратни клапани и на двата бойлера на студената вода)

и двата бойлера се захранват от студена вода от отделни щрангове. идеята едно време когато са слагани е била, малкия бойлер да се включва само при нужда от повече топла вода(уж да помага на големия болер да топли водата), и реално той е винаги изключен, обаче има някой неща:

- когато големия бойлер топли вода, топли и водата в малкия, как става това? според мен, преди малкия има тройник от големия идва топла вода, отива в малкия и отива и към баня2/кухня. Вие как мислите дали е така и дали е правилно? И реално няма как да изключа малкия бойлер нали ?
- на големия бойлер, не работеше лампичката когато нагрява, ударих я два три пъти и заработи ( без коментар ) отделно и двата бойлера нямат външен термостат, та на големия (Светлию Шишков) като го разглобих намерих термостата и съответно намалих малко за да може да изключва по-рано, тъй като досега (5+ години) уж не бил изключвал и реално е работил денонощно. Аз лично се съмнявам в това, но пък сметкат за тока говори друго.. Какво мислите за това, възможно ли е да е работил 5 години без прекъсване, реално е възможно според мен защото бойлер с 2КВ награветал е бил предвиден за 120литра, а реално е топлил постоянно 200 литра. Как мислите дали съм прав и дали найстина е работил без прекъсване.
В момента термостата е на по-ниско ниво, и изключва и включва според лампата.
Мнение?

- ако сложа възвртен клапан след топлата вода на бойлер 2, дали ще предотвратя водата между двата бойлер да циркулира? има ли смисъл или схемата е свързана правилно?
- интересното е, че когато спра кран 2 на малкия болер (изходяща топла) спира топлата вода и в баня2/кухня, това вече не ми е ясно как и защо става и как големия топли малкия откъде минава водата.... идей?

примерна схема: възможно е да е грешна, но така си го представям аз, но все пак има някъде грешка.... (маркуча за топла вода е топъл, а за студена е хладен, на бойлер 2, така, че не съм сигурен че е правилна... )
Прикачен файл:
Untitled.jpg
Untitled.jpg (17.59 KиБ) Видяна 329 пъти
iliya_i - майстор
А ако спреш студената вода на бойлер2, махнеш изхода за топла вода на същия и эатапиш какво се случва?
Evgeniy - майстор
Колко отделни щрангове да са... нали имат обща точка. Звучи все едно единият бойлер е котел, а другият радиатор, като циркулацията е естествена.
Имат ли възвратни клапани? ако са работещи не би трябвало единият да топли другия.
jabata - специалист
При това свързване, е нормално част топлината от единия бойлер да отива към другия. Но тя реално погледнато е в системата. Така че, и да е работил нон стоп бойлера както казваш, то енергията е изконсумирана.Иначе Бойлерите на Шишков са си настроени да греят на 65 градуса. Но съм далече от мисълта че 5 години е греел непрекъснато. Ако е така, това означава че е черпена вода непрекъснато, което не ми се вярва. Най-малкото нощем не се е чериполо вода.

Тема "Два бойлера с колектор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: