• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
milenskior - специалист
Колеги дайте идеи за пелетен котел(ако може и комбинбиран) който успешно да се справя и с агропелети(слънчогледови) за отопление на къща около 250 квадрата с външна изолация 5 см. стериопор и алуминиерва дограма.
Става въпрос за един приятел. Аз от години ползвам Грейко присадено на Виадрус(все не стигат парите за пелетен котел), но според мен 30 KW вариант може да му е малък и после ще излезе: Ти ми препоръча тоя котел и горелка, пък не можем да се стоплим.
Освен това бюджета е около 5000 лв.
Той се е загледал в един Бurnit advance ub но аз лично нищо не знам за този котел и горелка. Факт е че и отдавна не съм се интересувал от тези неща, защото с моята конфигурация засега нямам проблеми и се топля задоволително, но на пазара може да са излезнали и други добри предложения междувременно.
Благодаря предварително!
torbalan - Дървен философ
Първо трябва да се пресметнат загубите.
Ако няма изолация над тавана, задължително да нареди вата. Най-много топлина бяга от там.

30 КВт ми се виждат много... Особено, ако се предвижда да се горят и въглища.
milenskior - специалист
На тавана също има 5 см. стериопор.
Въглища едва ли ще се горят. В момента са на дърва и въглища, но родителите му се занимават с хамалогията и пепеляка.
Искат малко да я понамалят, но и да не и се ускъпява много отоплението, така че най-вероятно ще се горят слънчогледови пелети.
andy_forresite - майстор
Милене, кажи му аз и един познат, ти препоръчваме 30-киловатовият пелетен вариант на грейко. Както казва филматори, язък за хубавия котел ако ще се горят дърва в него. Тъкмо ще му останат няколкостотин лева за трипътен вентил, термостати може да си вземе като твоите и ще е топло.
В 20-ка не всички слънчаци ще успеят да изгорят в количество 4 кг/час. На 30-ката горивната скара е по-обемна. Няма да има проблем с 4 кг/час за трета, както предлагам да му я направиш.

Да те питам, опитвал ли си да прекараш повече от 3 кг/час от онези пелети, знаеш от кои? Имам малко миналогодишни и ме е страх да ги горя самостоятелно. Затова ги смесвам с едни 8 мм от не знам кой производител. Гледам 3 кила на час са на ръба на възможното без да "плюва".
Последна промяна от andy_forresite на чет дек 07, 2017 12:37 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
За тавана, особено ако е от вътре, 5 см. не са нищо. На практика ще служат за хубава основа за мазилката ;)

Ако може да нареди поне 25 см. вата отгоре над тавана на цялата къща...

Ако не - смятайте с петте сантиметра. Каквото - такова.

Не е хубаво да се избира по-мощен котел на дърва/въглища от необходимото, защото в повечето време ще работи на минималната си мощност или под нея, където е неефективен.

Това донякъде се елиминира с котел на пелети, но пък ако пали/гаси прекалено често - често ще се сменят запалките. Малко по-добър вариант е с буферен съд. Котела се пали, грее вода в голям буферен съд, а парното дърпа от този съд. Когато се достигне зададена температура в съда - котела се гаси. А парното се регулира със стаен термостат.

Едни приятели се греят с 32 квт. котел, но са две отделни къщи и изолацията им не е баш както трябва... И в голямата част от отоплителния сезон им идва прекалено мощен...
milenskior - специалист
Говорих сега с него.
На таваните са 10 см. вата.
Къщата дефакто е двойна(както и казват близнак по нашия край) и в момента имат две отделни инсталации, но искат да ги обдинят.
Аз също си мисля за 30 KW Грейко котел с горелка, разбира се и малко регулираща апаратура, защото в момента и термоглави няма.
Анди моята горелка си я карам с ония пелети, но реално не съм засичал изобщо колко кила са на никоя степен. Като цяло съм намалил доста дозите и според мен не е повече от 13-15 КВ макс в момента.
Иначе при тези температури около 6-7 градуса денем горя около чувал(25-27 кг) пелети от ония за 16 часа работа на ден.
Като стане -10 ще скочи двойно(поне така беше миналата година)
Здравейте,
Имам спешна нужда от помощ. Отоплявам се с турски котел KARPAT, чугунен, три ходов на дърва 35 kW и пелетна горелка Pell. Преди час котела протече. Този дето го слагаха щели да дойдат чак след нова година. Искам да го сменя. Гледах новия котел на Ерато BISOLID AUTOMAT - на дърва и с пелетна горелка. Но не намерих мнения за него. Искам добър котел и горелка, с лесно обслужване и добър сервиз. Моля за помощ какво да избера спешно. Района е около Варна.
шоп - майстор
Rang написа:
Здравейте,
Имам спешна нужда от помощ. Отоплявам се с турски котел KARPAT, чугунен, три ходов на дърва 35 kW и пелетна горелка Pell. Преди час котела протече. Този дето го слагаха щели да дойдат чак след нова година. Искам да го сменя. Гледах новия котел на Ерато BISOLID AUTOMAT - на дърва и с пелетна горелка. Но не намерих мнения за него. Искам добър котел и горелка, с лесно обслужване и добър сервиз. Моля за помощ какво да избера спешно. Района е около Варна.

Колега, защо не пуснете отделна тема? Ващият проблем няма нищо общо с темата.

За да не е само спам и да помогна ако мога, От къде протече Карпата? По принцип чугунен котел се пука се пука от замръзване или прегравяне. Под прегряване не визирам 110 градуса и врене, а работа БЕЗ ВОДА

Монтирал съм над 10 Карпата и мога да кажа, че това е един от най-добрите чугунени котели. В пъти по-висок клас от Симе и Виадрус
Някъде от горе. Не е прегряван. И аз мислех, че са добри, но и миналата година протече. Беше в гаранция. Оказа се някаква шупла. Смениха първото ребро и сега отново. Извинявам се, сега ще изместя въпроса
milenskior - специалист
Някой друг да каже нещо по моето питане?
  • 1
  • 2

Тема "Предложение на пелетен котел за къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: