Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kali3896 - напреднал
вт юли 10, 2018 12:51 pmandy_forresite написа:
Един филтър ти беше достатъчен - този по хоризонтала. Преди Есбе-то един сферичен кран, У-филтъра и другия кран, който си сложил. Чиста работа. Сега колко крана трябва да завъртиш за миене на цедките? С какво уплътняваш резбите на тези лачени фитинги? Само с четене не стават херметично сглобки. При мен на предния котел на чисто нова инсталация протече от сигурно 15 места :lol: Като напълних инсталацията - херметик! И като загря до 60° ... #-o Лейка. След това капеше от една метална тръба 1" с правени на струг резби. Викнах майстор, нави тефлон яко - тече; викнах друг майстор - оо, калчища - тече; Четвърти път пак аз - тече. Накрая закисна и сега не губи изобщо. На втория котел се получи без нито една грешна капка.
Бойлерът и с Херца ще изстива много леко, почти незабележимо в сравнение с това да имаш по един кран на входа и изхода от него, които да затваряш всеки път като гасне камината. Има някакъв нищожен топлообмен с щранговете вход и изход към бойлера и водата в него. Не съм виждал камина, която да не пуска и спира помпата си според t° на водата. Не вярвам твоята да е първата, така че херцът, ако нямаш да имаш подово някъде, може да го продадеш.
Резбите уплътнявам с LOXEAL 55-14 .Изпробах ,го преди да почна.Няма отвиване , а да протече никакъв шанс.
kali3896 - напреднал
вт юли 10, 2018 1:13 pmfilmatoplo написа:
Дано затваря байпаса на термовентила след загряване на колкото е нагласен фабрично ,че няма да има добра циркулация през радиаторите само с 1 помпа :) .
https://pvd.by/catalog/otoplenie/klapan ... mp-60.html

Мисля ,че затваря.
filmatoplo - майстор
:) да пише че този затваря ,ами остава пробата успех.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт юли 10, 2018 11:13 pmkali3896 написа:
вт юли 10, 2018 1:13 pmfilmatoplo написа:
Дано затваря байпаса на термовентила след загряване на колкото е нагласен фабрично ,че няма да има добра циркулация през радиаторите само с 1 помпа :) .
https://pvd.by/catalog/otoplenie/klapan ... mp-60.html

Мисля ,че затваря.
Мисля, че от детския филм "Куче в чекмедже" беше крилатият лаф "тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път". Та и този трипътен вентил затваря напълно, ама друг път. Цитат: Подсоединение «B» полностью закрывается, когда температура подсоединения «A» превышает номинальную температуру открытия на 10 °C. Не знам на колко градуса отваря клапана, който си взел, но дори и да е на минималните 50°C, това означава, че вентилът ще затвори напълно когато от радиаторите започне да се връща вода с температура 60°C, което означава, че за да затвори байпаса напълно, камината трябва да работи на 80°C и нагоре, тоест никога ( или друг път) :wink:
andy_forresite - майстор
Добре, този затваря напълно при 70 градуса. А ако затваряше 100% на 60° обратна вода, кога щеше да затвори :) То има ли някой да знае кога се е затворил напълно такъв вентил на неговата инсталация? Според мен никъде не затваря докрай, освен да е някой с ръчно задаване на градусите.
Когато задам на моя 30 градуса след минути тръбата на байпаса изстива. В никой друг момент тази тръба не изстива. Тя си е вряла както излизащата от котела :) Така че и при мен не затваря и циркулация си има. Може да не е максималната, но винаги може да ида да мръдна термоглавата. В голям студ точно това и ще направя - отворен докрай, няма байпас. Пълна газ :rock:
При голямо хидравлично съпротивление при него може да се получи недостиг до някой радиатор и колкото и да притваря другите кръгове, радиаторите ще са "гладни" ... заради проходимия байпас, при който водата въобще няма да се чуди откъде да мине.
Анди, кой са топли на 30 с котел и кък няма ти затвори напълно щото са поне пидисе???
Лазар пише за гранични стойности, дето децата играят на люлката- сети ли се?
То бива бива амаааааа.....смятай, чи ни съ заяждам, чи си чувствителен знам, та затуй.
Пък ако е зарад едното писане.....изпуши една, нема ти викам Наздраве.
andy_forresite - майстор
Не знам кой беше с камина бърнит, но се топлеше с 29 градуса вода и 26 в стаите :) Яко!
Казвам да задам 30° за смесване към котела - толкова да е гарантираната температура на водата, която влиза в него за загряване. Зададената си е 60 и повече. Колкото по-ниска температура задаваш за гарантирана темп. на водата, толкова по-лесно се постига тя и тръбата на байпаса изстива напълно.
Вие най-често слагате вентил с вграден термочувствителен елемент на 60 градуса. Значи ще затвори на 59-61, не знам и аз. Много е трудно да се върне 60 градуса от радиаторите. Трябва да си задал максимума на температурата на водата, да не са преоразмерени радиаторите спрямо мощността на отопл. съоръжение и да гори със 75° в казана. Също помпата ще е добре да е на висока скорост за по-малка делта.
kali3896 - напреднал
Здравейте.Най после намерих време да довърша системата.Направих някой промени,като сложих кран на байпаса и някой други леки доработки.Напълних системата на 1,2 бара и обезвъздуших на студено , до колкото може.Днес дойде специалист да запали камината и да ,ми подпише гаранцията.Настроихме температурата на водата на 60 гр.и зпалихме.Най важното,течове не се появиха ,което много ме учуди.Камината загря водата за около 50 минути и закова на 60 градуса .Радиаторите загряха равномерно от горе до долу на отворени докрай термоглави.Всичко изглежда ,че ще бъде наред.Трипътния винтил отвори на 50 градуса. Та така и не разбрах каква е ролята на крана на байпаса,след около 2часа работа тръбите и на студената и топлата вода и на байпаса бяха еднакво топли.И най учудвашото , е че и двата термометъра на горната и долната тръби показваха 60 градуса .Възможно , ли е това?
filmatoplo - майстор
Сега е топло затова , после не че ще е различно но с малко разлика ,под нулата още по. :wink:
kali3896 - напреднал
Здравей Filmatoplo.Според теб всичко е наред ,или не е точно така?При загряване на водата налягането се повиши с 0,6 бара , от 1,2 до 1,8.това какво говори за разширителния съд?

Тема "Отоплителна инсталация на пелети" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: