Здравейте на всички,
Не попаднах на подобна обобщаваща тема и за това реших да направя подобна.
Тъй като пряко ме интересува какви са плюсовете и минусите на 2-та вида ТП. Ще започна от моя гледна точка и се надявам да споделите и при вас каква е била причината за да изберете едната вместо другата.
ТП Вода-Вода
----------------------
+ разход на ел. енергия приблизително около 1лв / 1м2. или за къща 150кв. - ~150лв.
+ Така интересния СОР през различните сезони се променя сравнително малко
- Нужда от сондаж, допълнителна помпа за въпросния.
- Всички капризи на сондажа - нужда от почистване на филтри, евентуална липса на вода
- Основно Бъл
ТП Въздух-Вода
----------------------
-разход на ел.енергия приблизотелно около 1.5лв / 1м3 или за къща 150лв. - ~ 225лв.
-интересния СОР тук има големи промени при студено време
+не се нуждае от допълнителни разходи за сондаж
+голям избор от марки
И все пак ми е трудно да преценя, коя от двете си заслужава повече, при положение че цените са сравнително еднакви.
Не попаднах на подобна обобщаваща тема и за това реших да направя подобна.
Тъй като пряко ме интересува какви са плюсовете и минусите на 2-та вида ТП. Ще започна от моя гледна точка и се надявам да споделите и при вас каква е била причината за да изберете едната вместо другата.
ТП Вода-Вода
----------------------
+ разход на ел. енергия приблизително около 1лв / 1м2. или за къща 150кв. - ~150лв.
+ Така интересния СОР през различните сезони се променя сравнително малко
- Нужда от сондаж, допълнителна помпа за въпросния.
- Всички капризи на сондажа - нужда от почистване на филтри, евентуална липса на вода
- Основно Бъл
ТП Въздух-Вода
----------------------
-разход на ел.енергия приблизотелно около 1.5лв / 1м3 или за къща 150лв. - ~ 225лв.
-интересния СОР тук има големи промени при студено време
+не се нуждае от допълнителни разходи за сондаж
+голям избор от марки
И все пак ми е трудно да преценя, коя от двете си заслужава повече, при положение че цените са сравнително еднакви.