Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Пеш - специалист
Здравейте на всички,
Не попаднах на подобна обобщаваща тема и за това реших да направя подобна.

Тъй като пряко ме интересува какви са плюсовете и минусите на 2-та вида ТП. Ще започна от моя гледна точка и се надявам да споделите и при вас каква е била причината за да изберете едната вместо другата.

ТП Вода-Вода
----------------------
+ разход на ел. енергия приблизително около 1лв / 1м2. или за къща 150кв. - ~150лв.
+ Така интересния СОР през различните сезони се променя сравнително малко
- Нужда от сондаж, допълнителна помпа за въпросния.
- Всички капризи на сондажа - нужда от почистване на филтри, евентуална липса на вода
- Основно Бъл

ТП Въздух-Вода
----------------------
-разход на ел.енергия приблизотелно около 1.5лв / 1м3 или за къща 150лв. - ~ 225лв.
-интересния СОР тук има големи промени при студено време
+не се нуждае от допълнителни разходи за сондаж
+голям избор от марки

И все пак ми е трудно да преценя, коя от двете си заслужава повече, при положение че цените са сравнително еднакви.
шоп - майстор
ср окт 13, 2021 11:28 amПеш написа:
И все пак ми е трудно да преценя, коя от двете си заслужава повече, при положение че цените са сравнително еднакви.
Когато имаш сондаж със замерен дебит, качество на водата, Т и динамично ниво, както и втори попивен сондаж или сондажен дренаж гарантиращ безпроблемно поемане на дебита всичко е кръчмарски сметки. Може да нямаш възможност или интересния КОП да е отчайващ.

Среден вариант между преливен вариант и въздушна ТП е ТП със земносвързана серпентина. Хоризонтална или вертикално изпълнена.
MamaMy - майстор
ТП вода-вода изглежда примамлива, но съвсем скоро ще се изясни защо бяха регистрациите на сондажи и кладенци. Държавата няма да пропусне да си събере парите. Оправданието, че водата се връща обратно нея не я интересува. Длъжен си да имаш водомер и да плащаш при консумация над 10м3 дневно. Все пак водата е подземно богатство и по закон е собственост на държавата, а тя както знаем е "зло куче вързано под кисела джанка".

ПП. Когато за първи път видях горещите извори във Велинград реших, че местните жители са малоумни. При наличие на гореща вода на всяка крачка, те се топлят на дърва. Еми не са виновни хората. Държавата е малоумна. Единия от хазаите ми казваше, че е спрял да копае повече за вода. Той търси студена за пиене, но все гореща излиза, а за нея го дебнат държавните чиновници постоянно. Първата която намерил я каптирал за своя сметка и направил чешма на улицата. Водата тече и изтича в реката. 10 години поред му ходели на проверка, копали по двора, че даже и мазилка сваляли от къщата да търсят скрити тръби.
Пеш - специалист
С две думи ТП Вода-вода рано или късно ще стане, не чак толкова рентабилна колкото изглежда в момента. Лично мен ме притеснява при ТП Въздух-Вода единия месец с ниски минусови температури. Така или иначе глобалното затопляне е факт и зими, като преди няма да има ( поне за сега) . Не говоря, че сметките ще се вдигнат за 1 месец 2х(това не е от такъв проблем), а дали изобщо ще насмогне да отоплява нуждите на къщата.
speka_rs - майстор
ср окт 13, 2021 2:52 pmПеш написа:
С две думи ТП Вода-вода рано или късно ще стане, не чак толкова рентабилна колкото изглежда в момента. Лично мен ме притеснява при ТП Въздух-Вода единия месец с ниски минусови температури. Така или иначе глобалното затопляне е факт и зими, като преди няма да има ( поне за сега) . Не говоря, че сметките ще се вдигнат за 1 месец 2х(това не е от такъв проблем), а дали изобщо ще насмогне да отоплява нуждите на къщата.
Ако имаш всички неща, който коментира Шоп супер добър КОП, ако е комбинирано с подово чудеса могат да се очакват. Това почват да стават твърде много неизвестни.

Ако имаш хубава изолция не се притеснявай, че ще стоиш на студено. Оригиналните машини са с вътрешни нагреватели и няма да си студено, само няма да е ефтино.

Аз съм си опростил нещата ТП въздух - вода и пелетен котел за много сериозните зими. Купил съм си 1 т пелети, които нормално трябва да стигнат за около 50-60 дена.
Двора ми е малък, а водата е поне на 25 м дълбочина. Така че при мен остава за сега пелетен котел с ТП въздух - вода. Ако някой ден си навия на масрафа и мога да си позволя да имам природен газ и да си го плащам, ще си мисля за друго.

Тема "Плюсове/Минуси на ТП Вода-Вода и Въздух-Вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: