Най - вълнуващия въпрос зимно време.
T.Mihov - напреднал
Здравейте.
Имам едно такова питане-каква е разликата (горе-долу) в температурите на подаващата и връщащата вода за конвектор и панелен например радиатор?.Ясно е ,че зависи от разликата между температурата на радиатора и тази на помещението,от дебита и т.н,но нещо средно ме интересува,като за ориентир.Питам чисто практически при нормално работеща система,понеже нямам наблюдения за тези неща,а няма нужда да обикалям по комшиите с термометър ;)
Благодаря предварително.
andy_forresite - майстор
Освен от изброените зависи най-много от топлинната мощност от топлоизточника. Също зависи кога ще измериш - дали по време на затопляне на помещението, или по време на поддържане на зададената температура при радиатор с термоглава. Така може да надхвърли 20 градуса вход-изход.
Най-голяма ще е при поддържане и най-малка при интензивно отопляване (когато топлоизточникът подава 20 киловатчаса, а консуматорите са например 12 и циркулационната помпа е с висока ст/ст куб м на час). Тук може да видиш 5 градуса разлика. Нещо средно... 12-14 градуса.
filmatoplo - майстор
За радиатор 10-15-20 гр , за конвектор 5-7-8 гр .
T.Mihov - напреднал
Благодаря и на двамата за отговорите :).
Питането ми възникна,понеже и аз като доста други съм тръгнал от пр*дня боя да правя :-D т.е преработвам един непотребен Haier 12-ка да топли съд с вода вместо вътрешното тяло и от там водата да циркулира през вътрешни тела от климатици.Естествено си намерих и 3 вътрешни тела и умувам как най-рационално да ги използвам,като конвектори.
Попринцип към цялото занимание подхождам по-скоро като хоби занимавка,отколкото да имам чак такава голяма нужда от него,но ако съумея да сътворя нещо нормално работещо,ще отиде в апартамента на родителите ми,понеже като ходи малкия там пада едно мъкнене на печки,радиатори и т.н.Апропо цялото нещо миналата зима го навързах тестово в гаража ми и си работеше,но нямах време да задълбавам,а в момента имам и го зачекнах пак.
Та накратко-без да преправям нищо по вътрешното тяло (пак от 12-ка),просто му пернах с оксижена едни медни фитинги на 1/2 и го вързах към системата (ако може да се нарече система все още де).
Помпата ми е едноскоростен дърт грундфос с 5м воден стълб.Вързах и едно измислено водомерче преди радиатора и излезе,че бутам през тялото почти 150л/ч и разликата вход/изход е 14 градуса(47 подаваща,33 връщаща) при около 22-3 градуса в гаража.Ако приема грубо ,че при 50 градуса вода,специфичния и капацитет е ~4 kJ/kgK,тогава излиза ,че мощността която отдава радиатора е ~ 2.33kW.
Чуденката ми беше дали да се заигравам да преправям тялото,понеже в момента е с един контур т.е да ги направя два паралелно.Така хидравличното съпротивление на тялото ще падне (мисля с доста,понеже гледах някакви формули и в тях скоростта на флуида беше на някаква степен,а тя пък зависи от сечението на тръбата) ще се вдигне дебита и на помпата ще и олекне,но дали това ще повиши топлоотдаването? :? .Все си мисля,че просто вследствие на по-големия дебит ще падне разликата вход/изход,но дали ще има подобрение в отдаването-едва ли? :?
andy_forresite - майстор
Еее, това е термопомпа. Тук ти трябват непременно две неща - висок дебИт вода (150 л/ч нищо не е) и преоразмерени тела в случая. Ти това го имаш.
Конвекторите искат голям поток вода през себе си.
шоп - майстор
При положение, че имаш оксижен изобщо не с чуди ами преправи вътрешните тела. Ще облекчи системата като цяло.
T.Mihov - напреднал
Вчера ми остана малко време и направих 1-2 измервания,след които почвам да се съмнявам,че помпата не е много в час и от там идва малкия дебит.Разкачих всичко останало и вързах помпата през няколко фитинга (преходи от 1" на 3/4") и 2м PEX тръба Ф20 да смуче от единя край на съда и да вкарва в другия т.е да циркулира водата през съда и през нищо друго.Резултата-820 литра на час при студена вода,което пак ми се вижда супер малко.От графиката на помпата (ако нямам пропуски в знанията) https://product-selection.grundfos.com/ ... =459499741,излиза че пада на налягането в системата е приблизително 0.45бара и тя бачка почти на ръба ,без нищо друго през което да върти вода :? .Другото което забелязах,но не ми се вярва да е от това е,че светлия отвор на водомерчето е 12мм т.е има-няма половин цол,но като се има предвид ,че на водомерите 1/2" им дават по кубик и половина,че и отгоре на час,не ми се вярва да е от това.
Някакви идеи,освен нередовна помпа и въздух в системата (това 99% отпада защото си работи нормално помпата без да шуми,клокочи и т.н)? :?
шоп - майстор
Водомерчето 1/2 цола може да пропуснае 1.5м3 за час, но при какви условия?

От едната страна напор от ВиК то 4-5 бара, а от другата свободно изтичане.
Според мен помпата си е ОК, махни водомера и ако искаш замрване го направи с кофа 10л и секундомер.
T.Mihov - напреднал
Шоп,оказа се прав-напразно набедих помпата.Гола помпа,само с холендрите и по един нипел 1" от двете страни 15 литра вода ги помпи за 20 секунди (призблизително),което прави ~2,7м3 за час,което ми звучи добре като стойност,но още не мога да възприема,че един преход (водомерчето) от 1" на 1/2" с дължина 5-10см може толкова рязко да срине дебита :shock: .По тая логика няма никакви шансове да прекара добро количество вода например през отклонение от колектор за радиатор/конвектор от PEX тръба Ф16 със смислена дължина (5-10м в посока), да не говорим за цялото трасе от съда до крайната точка -радиатора(конвектора) без да броим него.Излиза,че отчитайки и големия спад в тялото от климатика,трябва да търся доста по-голяма помпа-нещо от сорта на 7м воден стълб и нагоре? :?
П.П-Объркал съм линка към графиката на помпата.Правилният е - https://product-selection.grundfos.com/ ... =464523631
шоп - майстор
Според мен са ти правилни опасенията. Тръба ф16 става за радиатор, защото там имаме температура вход 70 изход 50 да кажем или 60 на 40.

Водния конвектор си иска дебит и там температурния режим да кажем е 35 на 30.
Ако имаш възможност смени тръбата на ф20 ако е с ал. вложка или ф25 ако работиш с полипропилен. Има и ментета кранчета и фитинги, с големи стеснения. И те много влошават потока.

Тема "Разлика на температурата вход/изход на конвектор/радиатор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: