• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте имам малко колебание дали да сложа локално парно или климатици кое по евтино и по добре. Живея на село в къща и се 3 спални коридор общо 60m3 и от делна къща с спалня голям хол кухня и баня общо 71m3 в втората имам парно с камина на дърва и въглища слепени една в друга пот първата къща имам маза.Моля които и ма опит или е пробвал и с двете да помогне . :prayer: :prayer: :prayer:
nikolov333 - майстор
Ами, стига да имаш парите за плащането на сметки, климатика е за по-мързеливите и непретенциозни към комфорта, понеже духа и шуми. В къща разходите ще са доста големи, особено ако нямаш изолации и съвременни дограми и комшии да "помагат" с акумулирането на топлина през плочи и стени.. Другия му плюс е че охлажда лятото, а зимата топли, достъпен е като цена и лесен за монтаж, а като икономия е недостижим при електрическите уреди, може би с изключение на термопомпата, но там не съм наясно, колко са първоначалните инвестиции, а от това много зависи.. Водното подово е задължително, ако търсиш комфорт и съжалявам, че при ремонта у нас не го направих, понеже съм първи етаж над партер и зимата подовете са си студени, въпреки че сложих навсякъде изолации..
Стефан77 - специалист
Здравей колега 9год. се отоплявах на климатици за тез години само съм си мислел че ми е топло.От 1год.съм с локално парно пелетна камина такъв КЕФ няма.плюсове топла баня тоалетна и коридор всички врати отворени пред камината вечер с чаша червено вино какво му трябва на човек. Става въпрос за 2ри етаж от къща.Разходите при мен са колкото съм давал за ток сега ги давам за пелети .
iliya_i - майстор
вт ное 20, 2018 11:22 amnikolov333 написа:
Ами, стига да имаш парите за плащането на сметки, климатика е за по-мързеливите и непретенциозни към комфорта, понеже духа и шуми. В къща разходите ще са доста големи, особено ако нямаш изолации и съвременни дограми и комшии да "помагат" с акумулирането на топлина през плочи и стени.. Другия му плюс е че охлажда лятото, а зимата топли, достъпен е като цена и лесен за монтаж, а като икономия е недостижим при електрическите уреди, може би с изключение на термопомпата, но там не съм наясно, колко са първоначалните инвестиции, а от това много зависи.. Водното подово е задължително, ако търсиш комфорт и съжалявам, че при ремонта у нас не го направих, понеже съм първи етаж над партер и зимата подовете са си студени, въпреки че сложих навсякъде изолации..
Климатика си е термопомпа (въздух-въздух) :wink: .
nikolov333 - майстор
Това ми е ясно, но не съм се интересувал да сравнявам COP-а при климатици и термо-помпи, понеже всичко си до модел и технологии..
вт ное 20, 2018 8:29 pmnikolov333 написа:
Това ми е ясно, но не съм се интересувал да сравнявам COP-а при климатици и термо-помпи, понеже всичко си до модел и технологии..
Бе човече, технологията е що годе една. От модел до модел гора, а от производител до китаец планина. И от китаец до китаец имало разлика, ма аз не случих, само научавам от любезни споделящи.
Инак е се едно и също.
djogobg - специалист
Климатикът, както казаха по-горе е по-лесен откъм поддръжка - палиш с дистанционното и гасиш с него. Обаче духа, вдига прах, шуми много, при много ниски външни температури не му е много топло топлото, като спре тока(не знам, дали често ви спира) оставаш на студено. С пелетите има занимавка - трябва да ги изсипваш в бункера и от време на време да хвърляш пепелта, но е тихо, можеш да си направиш подово, също така един UPS и един малък бензинов генератор и дори и да спре тока, пак ще имаш парно и топла вода, пък горелката не е чак толкова голям консуматор на ток - и хладилника ще можеш да захранваш с агрегат 2 киловата, че и за лампи ще ти остане ток(ако си с LED).
Топлил съм се в апартамент, мансарда, на климатик. Не беше добре изолиран, макар да имаше 10 сантиметра вата над тавана - бученето и постоянния вятър си дразнят.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Къща с климатик не можеш стопли. То е а апартаменти измислено.
И на село ток винаги ли има?
:-)
Парно, разбира се. И можеш да си го направиш мързеливо, като за гражданка или евтино, като за селянин. Това е шегичка
ср ное 21, 2018 1:36 pmn_a написа:
Къща с климатик не можеш стопли. То е а апартаменти измислено.
И на село ток винаги ли има?
:-)
Парно, разбира се. И можеш да си го направиш мързеливо, като за гражданка или евтино, като за селянин. Това е шегичка
Тука полова дискриминация ли ми са причува нещооооо или на адресна регистрация утива работата???
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср ное 21, 2018 9:35 pmТрифон П.Трифонов написа:

Тука полова дискриминация ли ми са причува нещооооо или на адресна регистрация утива работата???
Тц, статистика
:-D
Наздраве!
  • 1
  • 2

Тема "Локално парно или климатици" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: