• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 23
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
Прикачен файл:
Homematic IP.jpg
Homematic IP.jpg (26.53 KиБ) Видяна 2586 пъти


ИзображениеПо препоръка на по-напреднали потребители от този форум, които също използват този вид управление на стайната температура и заради които и аз събрах "смелост" да започна да се оборудвам лека по лека с устройствата на Homematic IP. Реших да създам тема в която да разискваме впечатления, настройки, управление и проблемите на Homematic IP. Къде са силните страни на системата, къде изостава, каква функционалност би било добре да има и т.н.т.

Ще си позволя да включа и системата MAX!. Нямам я и нямам преки впечатления как работи, но смятам, че е много близка като инсталация, принцип на работа, управление и е достъпна алтернатива на Homematic IP.

Обща информация за продуктите може да намерите на сайта на smartlife.bg, които мисля се водят официален представител за България. Аз си закупих моите устройства Homematic IP + адаптер от тях. Изключитело любезни, отзивчиви и бързи с изпращането и доставката. Много съм доволен от обслужването. (в случай, че на някой му прозвучи като платена реклама, уверявам ви, че не е :yawinkle: !)

Не се препоръчва използването на главата в мокри помещения (бани) попитах ги излишно за това, тъй като имах идея и там да монтирам!

Ще започна с проблемите на които се натъкнах, през изминалата седмица докато се опитвах да подкарам системата...

Като за начало се оказа, че моите термо вентили са Herz M28x1,5mm, съответно термо главите на HM IP се предлагат само със захват M30x1,5mm и няма как да бъдат монтирани на моите вентили без адаптeри. Ако и вашите термо вентили са такива и искате Homematic IP, не се пробвайте да търсите евтин преходник понеже няма - проверено... и по чужбина струват толкова :|. Звънях и на Herz, предложиха ми едни на 6.30лв., които обаче в последствие се оказа, че не стават за вентил M28x1,5mm, а точно обратното. Направо си поръчайте от сайта на smartlife.bg комплект с главата, ако не искате да сменяте вентили или пък си сменете вентилите с M30x1,5mm. Като цена сигурно ще дойде едно и също, понеже адаптера/преходника струва 17,20лв. :shock: . С адаптера/преходника става бързо и лесно. Ще избегнете спиране и източване на водата в радиатора, евентуално разходи за майстор, ако смятате, че няма да можете да се справите сами.

Разполагат с два модела адаптeри/преходници M28x1,5mm към M30x1,5mm, пластмасов и метален. Пластмасовият има различни щифтчета за различните марки вентили. Металният пасва идеално стои много прибрано и въобще не си личи. При металният, за да уплътни добре щифта към термо вентила, в адаптера се слага 1стотинка, по препоръка на Smartlife.bg. За да може главата да управлява вентила адекватно след адаптиране.

Ето тук е показано кои щифт за кои тип вентил се използва, когато се използва пластмасовият адаптер, случайно попаднах на снимката в интернет докато си търсих "евтини" адаптери.


Прикачен файл:
Пластмасов адаптер.jpeg
Eqiva 76030
Пластмасов адаптер.jpeg (16.58 KиБ) Видяна 2556 пъти
Прикачен файл:
Насройка адаптер.png
Прикачен файл:
Метален адаптер.jpeg
Heimeier TA 9701-28.700
Метален адаптер.jpeg (38.34 KиБ) Видяна 2556 пътиПри инсталацията се натъкнах на някои проблеми, които си ги създадох аз, предполагам от мерак и бързане.

- Когато конфигурирате точката за достъп използвайте само нейният LAN кабел, (който няма нищо общо с това, което съм виждал до момента, освен модела на буксата - RJ45) може би понеже системата ползва IPv6 (не съм на 100% сигурен). Аз поне не успях да я свържа успешно със стандартните LAN кабели от рутер и други подобни. С нейния кабел всичко тръгна веднага.

-Инсталацията на главата към радиатора и адаптирането и:
Въпреки че прочетох упътването доста пъти и знаех какво става, се препотих няколко пъти докато я подкарам, защото радиатора бичеше на макс без термо глава :-D . След като сложите батерията (препоръчително е главата да е монтирана на радиатора, леко разхлабена за да си я въртите, както ви е удобно за да монтирате по-лесно батериите. Понеже всичко се случва доста бързо, веднага когато светне средното бутонче трябва да натиснете голямото (потенциометъра от който се регулира ръчно температурата) ако изтървете момента, колкото и да натискате след това няма да тръгне адаптацията, съответно главата няма да работи, а в стаята ще стане ужасно топло. Изпотих се няколко пъти и свалих батериите няколко пъти, докато го уцеля (не очаквах, че нещата се случват толкова бързо), в един момент си помислих, че главата е дефектна или аз съм ужасно тъп и не мога да направя нещо елементарно.

Вързването на главата към HM точка за достъп е елементарно и подробно описано в инструкциите, няма подводни камъни или нещо, което може да объркате. Подробни инструкции на Български може да си изтеглите от Smartlife.bg. От официалния сайт може да си изтеглите Homematic IP - User Guide, който е хубаво да прочетете, но е само на Немски и Английски, ще ви се избистрят много неща, за това какво да очаквате и от какво имате нужда.

Homematic_IP-User-Guide.pdf
Съветвам ви, ако имате интерес към тези системи да се запознаете предварително с ръководството като цяло, а след това по отделно и на всички устройства от които се интересувате, и ако все пак нещо не ви е ясно и не е коментирано в темата да попитате, за да избегнем ненужно разводняване на темата, като се питат едни и същи неща, които са подробно и нагледно обяснени в ръководството. Благодаря!
За сега разполагам само с една глава и точка за достъп като идеята ми е лека по лека, да добавям глави и на другите ми радиатори. Дали ще разширявам със стайни термостати и датчици за врати/прозорци, времето, нуждите и средствата ще покажат.


Прикачен файл:
Screenshot_2019-01-22-21-57-26-217_de.eq3.pscc.android.png
Screenshot_2019-01-22-21-57-26-217_de.eq3.pscc.android.png (69.63 KиБ) Видяна 2599 пъти


Ползвам го от 12часа и впечатленията ми за сега са малко, но са много добри. Ще видим по нататък как ще е, времето и използването ще покажат най-правилно. Това което не ми харесва е, че няма управление на LED светлината на бутончето на точката за достъп. Свети приятно синьо, което не дразни по никакъв начин. Някой може да използва светлината като нощно осветление за ориентир в стаята, но пък някой може да го дразни, но към момента не може да се настройва on/off или да свети през определен часови интервал.

Като друг недостатък е липсата на софтуер за управление от персонален компютър (PC). Управлението на Homematic IP точка за достъп става само и единствено през приложение за телефон, то принципно и това е идеята на самата система - отдалечен достъп, управление и мониторинг. Може би за това и няма софтуер за PC. Лично за мен това не е неудобство, но за някои може да бъде, та да си знаете.

Друго на първо четене не се сещам, ще допълвам във времето, като събирам впечатления, докато го използвам...

Като завършек ще напиша "Мощността е нищо без прецизен контрол"

Благодаря за вниманието :yawinkle: !
Последна промяна от morfei1 на пет яну 25, 2019 10:03 am, променено общо 6 пъти.
Добро въведение.
За стайния термостат– ще се убедиш в удобството от използването му, когато го поставиш на правилно място и спреш да измерваш с термометър каква е температурата в различни точки на стаята.
Моят е поставен на ок 160 см. от пода, далеч от отоплителни уреди и слънчеви лъчи.
Има тънкост при обучаването на сензор за прозорец/врата, но това като му дойде времето.
Този адаптор, би трябвало да го продават с главата, според мен.

Manu, както по горе писах, поставяш термостата на подходящо място, от където той измерва температурата и съответно контролира главата. Въпреки, че главата има корекция +- 3.5 градуса, температурата в помещението е по близка до желаната по този начин. Освен това и обратната връзка, която имаме със стаен термостат. Без поне един, в къщата, може да задаваме каквото си искаме, но няма да знаем дали се изпълнява.

Прикачен файл

Screenshot_20190123-120403.png
Screenshot_20190123-120403.png (105.82 KиБ) Видяна 2526 пъти
Evgeniy - майстор
Друго "приложение" на стенния термостат, което аз ползвам е той да мери температурата в хола, а кранчето да е на съвсем друго място, като му е казано че управлението му е вързано със стенния термостат и виртуално са в една стая. Аз всъщност управлявам трипътния вентил на цялата система по температурата в хола.

Относно адаптерите - прикачвам файл на адаптер за 3D принтер, който има възможност, но от ABS или по-добра пластмаса, да не се размекне :)
Моите ги направи един стругар по мой четреж срещу скромна почерпка.

Прикачен файл

Heating_Radiator_Thermostat_Adapter_M28x15_to_M30x15_e.g._for_eQ-3_Thermostat.zip
(835.77 KиБ) Свален 73 пъти
Virtex - майстор
ср яну 23, 2019 11:53 amТрифон П.Трифонов написа:
...
Текста така изрязан ли изглежда и в приложението (или там от където е взет screenshot-a) ?
ср яну 23, 2019 1:31 pmVirtex написа:
Текста така изрязан ли изглежда и в приложението (или там от където е взет screenshot-a) ?
Да. Надявам се по късно да го оправят.
morfei1 - специалист
ср яну 23, 2019 1:31 pmVirtex написа:
Текста така изрязан ли изглежда и в приложението (или там от където е взет screenshot-a) ?
Не би трябвало, при мен не реже така. Не е проблем в приложението според мен.
Последна промяна от morfei1 на ср яну 23, 2019 1:50 pm, променено общо 1 път.
Manu - специалист
morfei1, браво, много добре се е получило !
Май, май добра тема ще се заформи ! Очаквам да се "разболеят" много хора ! :)
Трифон, сега разбрах за обратната връзка, аз и не случайно го питах дали има някакви графики за следене на главата, дори най-елементарни кога е сработвала, по това също може да се добие представа какво се случва при зададени параметри. Би било много хубава екстра. То е и до софт май. Ама нейсе ! Иначе, ценово не знам колко е оправдано за малки помещения да се боде и термостат.

Facebook страницата на Homematic IP Към този момент с над 20 000 последвания.
https://www.facebook.com/homematicip/
Последна промяна от Manu на ср яну 23, 2019 2:07 pm, променено общо 3 пъти.
ср яну 23, 2019 1:31 pmVirtex написа:
Текста така изрязан ли изглежда и в приложението (или там от където е взет screenshot-a) ?
Да. Надявам се по късно да го оправят.
Сега погледнах– на morfei1 няма така изрязано. Нещо от моя телефон ще да е, версията на Андроида ли???
Тази конфигурация е ....ъъъъъ един вид по "любителска" версия, за по "малки" обекти.
Има по съвършен вариант, при който е много вероятно да има и логове.
Четох малко в:
https://homematic-forum.de/forum/
https://homematic-forum.de/forum/viewfo ... 598ea13abe
https://www.homematic-ip.com/en/product ... -ccu3.html
До тук разглеждаме само възможностите за контрол на отоплението, а има още много възможности.
Могат да се задават действия, според какво е настъпило. Например да спусне щорите, ако излезне бурен вятър или в стаята стане прекалено топло-студено.
morfei1 - специалист
Дългосрочна наличност

Ние ще предлагаме поне една продуктова линия от Homematic IP устройства до най-малко 31/12/2030 и ще гарантираме същите условия по отношение на достъпността на основните функции за същия период. Това включва инсталиране, конфигуриране, стартиране и работа (чрез различни устройства за потребителски интерфейс, включително избрани смартфони). Начинът, по който ще направим това, е чрез:

предлагане на хардуер за точката за достъп плюс лицензирано облачно решение и / или
предлагане на централно решение за управление, което да се управлява и закупува от клиента, и / или
освобождаване на изходния код на eQ-3 за опция с отворен код за това, което тогава ще бъде общодостъпно решение на общността,
със съответното платено решение, предоставено от eQ-3 и / или трета страна
Това е копирано от сайта на Homematic IP, като е ползван google преводача с цел да го разберат хора, които не говорят Немски или Английски. Homematic IP имат план за след 10-12год. което лично на мен ми звучи обещаващо и повишава доверието ми в тях, че не са от ден до пладне. В един момент ако решат да спрат по-стари устройства, могат да пуснат сорс кода, така, че всички разбиращи ентусиасти да разширят възможностите на остарялата платформа. Могат да ги разширят и те самите, времето ще покаже. Потенциал има в системата, ясно е, че ще ни го дават на малки порции всяка година, понеже трябва да имат какво да предлагат за да бъдат актуални.
Току що си актуализирах приложението.
Някъде, в немския форум, бях чел, че ще се наложи отново да се регистрира АР.
Получи се точно така. Сега си имам скъпи играчки, които не мога да контролирам, понеже не съм си у дома.
Благодаря на Evgeniy за помощта!
"Заварѝх" си приложението на лаптопа. Остава да си направя регистрацията утре и...филмът продължава.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 23

Тема "Всичко за управление на отопление със системи Homematic IP и MAX!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: