• 1
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Морфей, тогава и лепенето на ТИ плочи ще ти е 1/2.
Дано хора дето не трябва да са наясно не видят какво си пишем. Това че си на втория етаж ти е вид бонус в отоплението, защото нямаш топлозагуба от пода. Дори печелиш. Мисля че долния етаж горят 4 т и 3 са от теб. Справедливо е да делите парите за горивото де.

Има един аспект във влагането на 💰 в ТИ и мазилки, за който не стана дума. Това е перспективата за оставане в същото нас. място предвид наличието на съпруга, дете, изкарването на прехраната (намирането на работа). Може и предприемаческа дейност - да правиш ВОИ, да продаваш краставици и домати. Стига да има кой да ти ползва услугите. В село Гостиля например има 10 човека на кръст и няколкостотин къщи. Лепенето на изолация струва същото като в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Габрово и тн. Само че в това обезлюдено село освен да те оберат и да те наръфа някое куче, друго не може да се случи. Земята е изкупена. Сигурно с парите за наем в София за няколко месеца ще си купиш къща с 1 дка двор. Ама за какво ще е нямам представа.
С това уточнение тегленето на кредит от банка за тази цел вече не е толкова лоша идея.
morfei1 - специалист
Шопе, това че моите пелети са кофти, не значи че всички са така. На същите пари пелети, са чисти като пуканки, при двама мои приятели които за сефте са на пелети този сезон, ма нали ние уж от познат ги взимаме, няколко сезона.... е този се н@сра тотално. Виждал съм и съм чувал и за по лоши.

Климатик имам, ма не ми се налага почти да го ползвам лятото. Нещо от сорта за няколко часа в рамките на 5-15 дни през началото-средата на Август и тва е вече 4-то поредно лято.

Не е проблема в парите, ама има и урташка работа тоест трябва да се навием 3-ма човека, за да се случат нещата.

Трифка, с теб ще си говорим на пролет, като свърши този сезон, да ми кажеш как е с газчицата (обещал си ми). Иначе аз продължавам да си инвестирам в скъпи джаджи, тези дни ще разширявам HmIP. Имам познати които имат пелетен и газов котел, щото през Декември, Януари и Февруари месечната сметка ставала дебела на газ, та минавали на пелети. :roll: Изолация и дограма имат, ма знам ли котлето може да е някво с мин. мощност 10Kwh.

Принципно С теб сме на едно мнение, но:
-Докато не си настроя перфектно горелката така, че да ми харесва
-Докато не започна да си управлявам цялостно температурата в къщата така, че да е топло когато трябва и колкото трябва. Тавана на къщата в която живея в момента го знам. С гадни настройки мин мощност около 10Kwh, яко циклене, шлака и пепел навсякъде при много студена зима за нашият регион, успя да изгори точно 7.5т при 24/7 и температури 23-25C. Което като разход не ме плаши. Проблема ми е, че като е по топличко пак си похапва повечко. Миналата година на тази топла зима опляска 7т. ама и вентилатора ми беше на 100% щот не разбирах и ма беше страх да го смъкна :lol:

...нямам планове да набивам в изолация. Икам да видя какво ще постигна така и ако не съм ОК. Прежалвам 40лв на кв.м и съм в джаза с 8-10см изолация.

Анди, няма да разделим 6000лв на 3. С моята елка смятам едни външни стени на моят етаж грубо 150кв.м май бяха по спомен, общи части и т.н.т и си ма чакат едни 6000 бонбона само за мен, а и за всеки по отделно. Материали 20лв. + 20лв. труд. Триетажна къща грубо 10м. x 10м.
Последна промяна от morfei1 на пет ное 08, 2019 9:57 am, променено общо 2 пъти.
Морфине, не споря с теб, а само споделям кое мисля за правилно.
Самият аз още нямам завършена ТИ, а ма тегли да харча за джаджи, също като теб, което и правя. Ма пък никак не ми пречи да наливам- нали?!! Хахаааа.
Аз съм от ония, дето ги посочи- имам пелети, има вече и газ, като не забравяме и новата дърварка, дето миналата година я стъкмих с трипътен и като по учебник, от форумните знания.. Та, като ми стане "дебело", газ на пелетарника и с малко помощ от дръвника, ще намаля сметката за газ, че още ми тегне на шията студентка и заема за Гъзчицата. По натам не знам как ше е, ма напролет ше я разберем.

Дано тея размисли и страсти има къде да са вместят у въпроса на "топик стартера"!

Мойта дилема сега е Хоумматика, с възможност за реален мониторинг или Бошовия сет, дето не мога да разбера дали се виждат нещата в реално време, а само задаваш и кот стане. СТ 200 ще се купува, щото модулира котела по Т в къщата, но за главите не съм сигурен, че има обратна връзка за температура в помещенията.
morfei1 - специалист
Трифка, тебе съм та признал. Не познавам друг човек с четири вида отопление. Пелети, дърва, газ и разбира се ток, ако случайно ти кефне.

И мен ме тегли към джаджите, утре скачам с още с три глави, че зимата иде, да не изпусна сезона с което мисля моят етаж да завърши. Ще се изфукам в темата ми (знам, че не харешваш фукльовците :-D ), Herz-овете ги свалям на първия етаж, малко да го автоматизирам и него, че с тия обикновените на 3.5 на главата, оня ден безжичния термометър отчете 26C, което за мен е лудост и разхищаване на топлина.

Аз също не съм против изолацията и хубавата дограма. Създават комфорт, макар, че има и случай в които водят до дискомфорт - повишена влажност. Та се налага купуване на влаго-абсорбери +350, бръмчи, вее, харчи ток. Имам и такъв познат.
Който има пари и мерак нека го прави, просто очакванията не трябва да са много, много големи от към възвращаемост. Трябва да се зареди с търпение. Пълно щастие няма.

По мойте груби сметки от външни стени и прозорци общо за двато етажа имам загуби на час при -25C - ДТ49 (вътрешна 24C).

Без изолация - 15,95Kw (са чудиш що са ми турили 30Kwh радиатори и котел 35Kw с 25Kw горелка, ама като не разбира човек и не смята, тъй става продавачите бухат Kw-ти :? )
С 6см ESP - 10,71Kwh - 32.5%
С 8см ESP - 10,28Kwh - 35.5%
C 10см ESP - 9,96Kwh - 37.5%

Смятъл съм го през 5C до +20C външна температура. На теория процентите изглеждат страхотно и впечатляващо, обаче....

При моят разход от 7.5т. , това ще рече разход 5тона с изолация. Супер 950лв. съм общо напред на сезон, като ги разхвърля на двама по 475лв. или толкова ще спестя лично аз на теория от поставянето на изолация примерно 6см.

150кв.м по 40лв. = 6000лв (грубо). Казано простичко, след 13-тият отоплителен сезон изолацията започва да работи за мен на теория, на практика, който е засичал да каже.

Лично аз по-големи инвестиции от които очаквам възвращаемост или печалба, които се изплащат за повече от 5-6 години (в случая периода е двойно по-голям), ме карат да се замисля много сериозно дали реално си струва.

Трифка, на теория и HmIP може да спести до 30%, на практика обаче, зависи от много неща. Ще видим, не ми пука особено, щот него съм го сложил за кеф и комфорт преди всичко, а те цена нямат. Изплащане от него не очаквам, па ако има, добре ми е дошло.

Ай стига толкова, че пак стана много дълго.

Поздрави и лека вечер!
Последна промяна от morfei1 на пет ное 08, 2019 10:05 am, променено общо 6 пъти.
prascho - майстор
Ако си последен етаж може да започнеш с изолация на тавана (върху плочата, например 20 см минерална вата), дограма на прозорци и след това да прецениш дали да преминеш към външна изолация. Ако се прави външна изолация, оскъпяването при 10 см идва от материала, като разликата си заслужава, предвид, че ползите ще са по-големи. Каменна вата е по-подходящ материал пред ЕПС.

П.П. От преоразмеряването на горелката при изолация ще имаш съпътстващи разходи постоянно. Да кажат специалистите, но като, че ли в такива случаи поставят буфер за да работи горелката по-оптимално.
morfei1 - специалист
Среден етаж съм, а този над мен е с отделно отопление, тест не ме бърка много. С това котле, може и него да го снабдявам с топло, но уви ремонтите и дупченето приключиха на този етап.

За дограмата съм съгласен. Ако правя нещо първо ще е това, още ме е яд, че не я смених изцяло когато ремонтирах целият етаж. Не толкова заради икономията, колкото заради комфорта. По безшумно, не отварям 100 врати да излезна на терасата или да проветря помещенията. От джамовете се губи най-много топлина на кв.м. (по мойте сметки). Аз го лекувам с външни щори поне вечер, а лятото през деня, ама си е хамалогия пусни-вдигни. HmIP имат автоматизирано решение за щори, ама цифрата няма да е малка :-D . Ефекта от щорите е добър, поне лятото разликата е чувствителна, без да се ползва охлаждане. Надявам се ефекта през зимата да бъде същият, е разбира се като ползвам отопление.

Горелката ми е голяма, но съм я скопил до 13 - 4Kw, колкото ми е максималният и минималният среден разход на седмица от предходни сезони в топло и много студено време. Топли и харчи добре, поне за сега. Ще видим като захладне.

Големият котел е минус, когато го караш он/офф (поне според мен), щот стопля по-бавно понеже има повече вода. Моят от студен старт 24-30C прави 50C където ми включва помпата в момента за 10-15мин. по малките котли ще стоплят малко по бързо предполагам. Както го карам 24/7 малко го ползвам като супер мини буфер :lol: .

Преоразмерените радиатори също са плюс при определени условия. При положение, че ги регулирам с ел. глави през интернет на график. Стоплят бързо помещенията, могат да топлят добре и на по-ниска температура. Струват повече и заемат повече място.

Знае ли се може да избухна някой ден с термо-помпа въздухарка, която да си я ползвам само за отопление в по-топло време of +5C външна, се комбинирам като Трифката. Гледам ги дават ТП до 55-60C на водата, което ме устройва за моите радиатори ако това е истина. Всичко това разбира се в някой по-късен етап щот удоволствието ще ми е поне 10000 бонбона.... :prayer:
 • 1
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12

Тема "отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: