Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Хората искат от термоглавите да затворят докрай притока на гореща вода при достигане на зададената стайна. Задават 24,2 градуса и главата трябва още на 23,99° да е клопнала кепенеца, инак е лоша термоглава. Ти знаеш ли какво е капка да мине, м? То е нещо страшно. Преразход :)

Стержените на моите термостатични вентили не мога да ги натисна без някакъв помощен твърд предмет в ръка. Но може да съм прекалено хилав за таз раалта... Давай през уикенда. Дават затопляне. Отложиш ли го за другия отоплителен сезон, ще го забравиш и я намериш някой да върти ключове и навива тефлонова лента, я не.
road_runner - специалист
то проблемът е, че със стотинка пък не отваря грам след това, дори на пет, трябва да разхлабя гайката на главата, за да я отдръпна.
Няма да го дочакам до края на отоплителния сезон май.

Не искам да спре точно на 24, но да е сложен на звездичката и да не спира а все да топли няма как да не е препразход
вт мар 12, 2019 8:11 pmroad_runner написа:
то проблемът е, че със стотинка пък не отваря грам след това, дори на пет, трябва да разхлабя гайката на главата, за да я отдръпна.
Няма да го дочакам до края на отоплителния сезон май.

Не искам да спре точно на 24, но да е сложен на звездичката и да не спира а все да топли няма как да не е препразход
Да ти имам проблема.
Ти пушач ли си?
road_runner - специалист
Не съм пушач, но не разбирам какво общо има това.

Щом на другите три радиатора затваря и изстиват, значи на този има нещо прецакано
Jacomo - специалист
А колко градуса е в стаята, в която е проблемният вентил?
road_runner - специалист
вт мар 12, 2019 9:10 pmJacomo написа:
А колко градуса е в стаята, в която е проблемният вентил?
24 и той си топли ли топли леко но постоянно
Едно не проумявам, щом главите не са проблем, а самия винтил натиснат с нещо твърдо затваря, какво се е случило с тоя винтил по дяволите, парното си беше на 2 от началото на сезона и си държеше около 22- 23 градуса. Не го пипах и изведнъж от нищото драма
andy_forresite - майстор
На теория препоръчват термоглавите да се раздвижват от време на време за да не блокират или влошат работа вследствие котлен камък. А вкъщи един радиатор с глава на 3 години съм го пускал 20 пъти. Миналата седмица го присъединих пробно - работи коректно. Друг пък, дето го връцках по 2 пъти на ден взе да пропуска малко вода дори със свалена глава. С плоската част на една отвертка раздвижих стерженчето и засега уж добре функционира.
Опитайте с гимнастика по стержена.
road_runner, има едни капачки на вентилите, дето се продават с тях. Ако я пазиш някъде, свали проклетата глава, навий капачката до отказ (някои казват откат, но не е правилно)... бе стегни я там и почакай! Така ще разбереш коя джаджа е виновна. Може пък главата да е олабила.
Ако вентилът и главата не си схождат (голям ход на стержена) , точно стотинката оправя работата. Сравни с другите глави и вентили как е положението!
Може пък стотинката да е малко в повече, та затова попитах дали си пушач. Късаш станиолче от кутийката, нагъваш и подлагаш там.
andy_forresite - майстор
Можеше да го попиташ дали обича шоколад. Там станиолчето е повече, но пак е много трудно да се досети защо е този въпрос - ни в клин, ни в ръкав.
Моите също може би не могат да спрат напълно притока на гореща вода. В нас не се стопля и няма как да разбера. В един радиатор е слаба циркулацията и е постоянно гладен, при друг духа крилото на ПВЦ-то точно върху термостатичната глава... как да стане. Докато при хората постигането на стайната t° е значимо и дори продължително събитие, при това с последици - то гасят камини, то спират горелки, циркулацията се прекратява... всичко замира.

Циркулацията временно може да се спре ръчно през този радиатор чрез притягане на крана на изходящата вода, стига да има такъв. Но става ръчен радиатор докато не се отстрани проблема. Ако си сигурен че проблемът е в радиаторния термостатен вентил, тогава купи нов. Главата и вентила трябва да са на един производител, т.е. да се предназначени един за друг. В случай че ти се дават пари може да купиш комплект термост. рад. вентил данфос например с електронна термоглава. Нема да има лабаво там. Пък тази механичната глава я остави в шкафа за резервна.
road_runner - специалист
Хванах и свалих главата, напръсках малко около шифта със силиконова смазка, след което натиснаха едно 20-30 пъти и отпусках рязко с твърд предмет да затвори до краяй и да отвори, сложих малко твърдо сребристо фолио от хапчета :))) с дебелина половината на стотинката и сякаш сега работи добре, на 22.4 в стаята на 2 беше изключено. На затворено също изстина целия.

Може и да е бил нещо задръстен с някакво боклуче, може и да е бил леко спекъл, нямам идея, ще видим до кога ще работи схемата.

Тема "Винтил на радиатор не затваря до край?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: