Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, решил съм да се отоплявам на пелети. Ще отоплявам апартамент 70 кв със външна изолация. В момента имам изградено парно със котел на дърва и искам да го сменя с такъв на пелети. Немога да преценя каква мощност ще ми е нужна и дали да е камина или котел. Четох доста теми но това ме обърква още повече.
andy_forresite - майстор
Какъв котел имаш? Питам за да видим дали е подходящ за добавяне на горелка.
Щом имаш система с котел няма смисъл да мислиш за камина, стига котелът да не е в жилището. Ако е така, тогава само камина. При котелно помещение -котел.
Ориентирал ли си се към марка горелка, котел и камина?
Подходящ котел като мощност за теб не се сещам. Става дума до 10 киловата. Но повечето позволяват намаляване на подаваните пелети и се получава.
Котела е стар и нестава трябва да се подмени. Не съм се ориентирал за марки. Котела или камината си имат отделно котелно помещение.
andy_forresite - майстор
Склонен ли си да полагаш грижи като например да чистиш от пепел, да изнасяш пепелник/кофа с пепел през ден?
Най-малко грижи иска котел и горелка с дървесни пелети. С повече обгрижване е със слънчогледови. Камината е с дървесни пелети и е по средата. Има малки камини по 12-13 киловата и минимум 4 че и по-малко. Донасяш пелетите в 15 кг опаковка в апартамента и сипваш всеки ден. Трябва комин за камината. Работещ, проходим комин, да си сигурен че е такъв.
По-чисто ще е с котел. А с камина ще се вижда огънчето и ще харчи по-малко торби на сезон, само че от хубав материал. Купуването на камина е и по-евтино, но ако е някоя италианска с красиви облицовки няма да е така. Зависи каква сума си склонен да похарчиш. Имаш време да обмислиш + и - в двата варианта. Съоръжението трябва да има грамотен отзивчив сервиз с поносими цени. Да знаеш че се чупят точно през зимата :)

Тема "Пелетна камина или котел" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: