Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ve4er - напреднал
Здравейте, изчетох доста неща на тема подово и тъй като сме още в процес на изграждане, реших да добавя и този полезен комфорт към отоплителната система. За сега е изградено колекторно табло и изводи за радиаторите на първия етаж, също пуснати щрангове от котелното и за втория етаж. Въпроса ми е:
Може ли колекторите за подовото да се свържат от затапените изходи на колекторите за радиаторите, като подовото се изнесе в отделна кутия, предполагам над радиаторната, или пак трябва да се свърже към главния щранг с Т-тка? В колекторната кутия на подовото ще има колектор с 3 извода с дебитомери и за връщащата вода колектор с термостатичи кранове/термозадвижки - още не съм решил, както трипътен смесител, помпа и др. както по схемата която намерих, пускам и снимка на колектора.

Прикачен файл

smesitelna-grupa-tm3-emmeti-s-kolektori_9464.jpg
smesitelna-grupa-tm3-emmeti-s-kolektori_9464.jpg (54.37 KиБ) Видяна 304 пъти

Прикачен файл

20190502_164114a.jpg
Става, според мен. Схемата, щом я има някъде, значи е ползвана.
Нагласи ли соларния, че Соларко вече дава яко, а всяко забавяне след април забавя и възвръщането на инвестицията?
ve4er - напреднал
Чета и за ТП също, тъста ми подържа хладилни инсталации доста години и ми пусна тази муха, като поне изработката ще се надявам да мина тънко :-D. Доста неща трябва да се предвидят, за да може в един определен момент да се "превключва " системата от ТП на котел или заедно, ако закъса в студеното. Бойлер стоящ сдве серпентини то задължително, буфер чета слагат, аве мътно още...ще събера инфо за квадратура помещения, изолация и ще питам в раздела.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон май 06, 2019 3:22 pmve4er написа:
Чета и за ТП също, ... Бойлер стоящ сдве серпентини то задължително,
Чети още, щото бойлер с 2 серпентини, от които едната за ТП ще ти струва повече от ТП
ve4er - напреднал
Друго да попитам по темата с колекторите:
1. Пуснати са два щранга за първи и втори етаж по 1 цол от котелното, като там ще се събират в котелен колектор мисля се наричаше. Задължително ли така трябва или може до помещението с колекторите на първи етаж да идва само един щранг от котела и там с Т-ки и кранове да се направи по-гъвкава системата - само първи етаж, само втори, на котел, на ТП? Сега е пуснато така, но все още може да се коригира. Външното тяло на ТП може да се монтира на едната стена отвън на метър и половина от колекторните кутии.
2. Някаква схема по-точно имали да се ориентирам как да стане това "превключване", което ще е в кутията на подовото над съществуващата на снимката. Какво ще ми трябва и как е най-удачно да се изпълни?
3. Щранга към ТП и той ли трябва да е 1 цол?
LazarGanev - "Велик майстор"
Задължително сложи малък буфер - 100л е достатъчен

Тема "Свързване на колектори за радиатори и подово" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: