• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
Няма, лошо мерак като има и възможност да си го направи, нека пробва и сам да прецени как е по-добре. Пък после да сподели впечатления.

Моят опит показва, че силният вентилатор на тази горелка, прави мазало при димогарните тръби, пепеляка е много. Вентилатора му не е избримчен на макс, но нещо ме кара да си мисля, че пак му е силен.... :? . При мен както е на макс 40 , Мин 30%, е доста по чисто отзад, спрямо това което беше на макс 100, Мин 50%. Нека каже какъв му е дебита да се сметне горе-долу какво се подава за час като пелети.

Мисълта ми е да си оправи дозите и вентилатора, ако не е доволен и смята, че има проблем. Така, че хем да топли, хем да е чисто, пък после да мисли за турболатори, да не се налага да ги чисти всеки ден. Вместо да подобрят горенето, да го влошат.

Трифка и аз съм ги чел тези, ама само съм ги чел, черно на бяло нищо. По спецификация го дават 88-91% КПД, нито пише при каква мощност на горелката, нито при каква темп. на водата.

Аз това няма как да го меря - КПД-то, но мога да си сметна загубите на къщата, мога да си следя и разхода, дневен, седмичен и т.н.т, да си махна едни 10% от изхарченото за да знам колко ориентировъчно KW е произвел котела, за да знам къде се намирам, горе долу спрямо външната температура. И да бъркам няма да е с много пък не е толкова и от значение, щом е топло, чисто и разхода е приличен като за външните температури.
Здравейте,измерих 2 пъти по 5 мин.971 и 954 грама.което ако не греша е по 3.2г/сек.но когато го чистих забелязах,че има тка наречената шлака и си мисля, че трябва да търпят корекции на настройките.Съвети от къде да започна:) Като за начало ще се опитам да я премахна с едни фабрични ;))))
morfei1 - специалист
Кило, за 6мин..... Сега си изчисли примерно радиаторите при вода 55C и вътрешна 24C. каква мощност могат да отдадът и горе долу трябва да се напасне максималната спрямо това, дали ще може да се постигне, друг въпрос. Аз ги изчислявам грубо на макс 6100w при 55C вода. Ако ти стигат да те стоплят и да поддръжаш температурата супер. С тези 35-50C с които караш котела, си още под тази мощност на радиаторите. Смятай колко трябва да свалиш мощността на горелката. Примерно зареждане 1-2 или макс зареждане 1-3 :? венилатора макс 30% - 35% .

Шлаката според мен е от силния вентилатор, евентуално много прах в пелетите. Лекува се със слаб вентилатор и пресяване на пелетите. Не че ще се оттървеш на цяло, но ще намалее чувствително.

Пробвай като за начало...
зареждане - мин 1 - макс 4 сек. ,
паузи - мин. 20 - макс 20 сек,
вентилатор - мин 30% - макс 40%.

Това ти се равнява на мин 4.7kw - 1кг./h, макс. 12.5kw - 2,65кг./h. -Лично според мен макса ще ти идва голям., аз в момента съм на макс 11kw, но е някакво начало от което да тръгнеш, а финно ще си я балансираш с наблюдения за няколко дни или седмица, месеци иска си време.

Макс темп на водата 65C
Модулация (Zona Reg) - 10C
Помпата включва на 50C, изклюва на 46C

Имай предвид, че аз карам на паузи 24 сек в момента със същото зареждане. Максималната ми мощност е по-ниска от твоята, която съм изчислил, но минималната ми е малко по-висока, понеже дебита на шнека ми е около 1.5кг. за 6мин - 4 -4,3гр. . Имам доста повече радиатори от теб и преди две вечери, когато падна на -5C нямах проблеми, помещенията държат 23.5-24C без проблем, ако искам и 25C мога да направя, но и на 23.5C почва да става тегаво, като ги поддържа 5-6 часа. Без изолаци и нови дограми. Тъй като при 55C максималната ми мощност на радиаторите 9,7Kw, мисля да удължа паузите с още до макс 3 сек. , което ще рече макс 10,3kw - мин 4.5kw, стига да работи стабилно на минимална мощност, за да може да поддържа. Разбира се като извадиш и едни 9-10% КПД при идеални условия, мощността подавана към радиаторите става още по-малка. Примерно подаваш на минимална - 1кг. за час, което е 4.7kw мощност (средно), но реално при идеални условия в системата влизат около 4,3kw. 10% си отлитат във въздуха каквото и да правиш.

Имай също предвид, че скопяване на горелката и ползване на по-ниска работна температура е препоръчително за преоразмерени системи, като моята, която работи 24/7 (Ако не бъде скопена, работи on/off, цикли здраво), където приоритет е подържането на температура с разлики до 0.5 - 1C темп в помещенията. Ако караш котела on/off и изстинат ли ти помещенията с повече от 1C, после си трябва няколко часа работа за да достигне желаната температура + още 1 - 2 часа, котела да стопли първо него си и системата, и тогава да започне да топли теб.

Изсиването на котелната вода и водата в ситемата доста под режима на работа на котела (при мен 50 - 65C) е нож с две остриета във студено време, ако отопението се ползва ежедневно, и в повечето случай води до преразход, поне при мен.
  • 1
  • 2

Тема "Котел Bisolid 25 с горелка gp" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: