• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами успех в начинанието! И да споделиш!
tachman - специалист
Май не е невъзможно да се сътвори това,което си замислил. Трябва да измислиш къде да позиционираш вентилатора /мисля, че трябва да е възможно най-високо до питата/, как да насочиш въздуха и управлението на степените!
Това на първо четене! :-D
Ще помисля по въпроса!
Аз използвах обикновен вентилатор тип кула,който преправих за да пасне на моя конвектор.Той също е правен от мен от радиатора на стар климатик от автобус или камион.Използвам втората степен на вентилатора като допълнително съм сложил и електронен регулатор на оборотите(мощността).Само външния вид е под всякаква критика,но там където съм го монтирал не е от значение.
omegaart - напреднал
Конвекторите са "Nobus" вършат чудесна работа , но са шумни. С много големи пити са и под питата има /\ "в" образна структура за да избутва въздуха от вентилатора ( оригинално монтирания ) т.е. се получават 2 нива.

Горно с пита и долно с вентилатор и насочване , ще махна вентилатора ( бая лесно е ) и ще монтирам общо взето почти всичко от вътрешно вентилаторно тяло защото реално има около 1 метър пространство в което мога да сложа всичко.

Ще разпарчатосам вътрешното тяло на климатик ( поръчах от няква мидея с дистанционно ) ще махна пласмаси и т.н. , само ще оставя насочването на въздуха + мотора/електрониката. Даже може да изкарам темп датчика и диода за дистанционното и да стане функционално + скрито.
Билян - специалист
Аз ползвам същите конвектори сложих им по един автотрансформатор от клима 2000 и намалих оборотите на вентилатора по слабо духа но не се чуват. Мойте са преоразмерени и нямам проблеми с мощност. Според мен управлението им е скапано търся вариант но не съм го измислил още.
omegaart - напреднал
нед яну 10, 2021 4:33 pmБилян написа:
Аз ползвам същите конвектори сложих им по един автотрансформатор от клима 2000 и намалих оборотите на вентилатора по слабо духа но не се чуват. Мойте са преоразмерени и нямам проблеми с мощност. Според мен управлението им е скапано търся вариант но не съм го измислил още.
Не е от управлението , имам още няколко и от клима 2000. Единствено глупаво в управлението им е че нямат памет ако спре тока, другото си е ОК.

Аз намалих с резистори за 3лв 😁 и се получава ама търся друг ефект.
omegaart - напреднал
Такам ,

взех си 1 вътрешно тяло от климатик ( не инвертор ) мидеа и се почна занимавката , оказа се че дистанционното не е от него та още от началото проблемите започнаха :)

След тест с на познати ( от бутона на самия климатик работи ) и оня ден почнах с разглобяването , голям зор като е на място и всичко е вързано да се разглобява мотор и т.н.

Малко изрязах с дремел и успях да събера всичко под питата.

Проблема ми излезе като пусках самия мотор , че работи 2-3 минути и спира и почва да мига power-а , не знам защо а и като нямам дистанционно ептен не мога тествам като хората.

Понеже тия дни ще е студ а си играх в стаята която ми е "офис" си върнах всичко наопаки и ще се занимавам по-натам.

обобщение :

Да може да се направи , да работи , изисква се преправяне на въздухопотока. Аз го направих като ползвах само задната част на климатичното тяло и го поорязах малко за да държи без проблем тангенциалния вентилатор. Електроината не и разбирам много ,но без проблем самия вентилатор може да мине без нея и да се командва от термостата на самия конвектор.


п.с. купих тялото 12ка за 50лв от olx.
Трябвало да бъде от по-стар климатик не инвертор защото инверторните УЖ си комуникирали с външното тяло ( не съм сигурен в това твърдение, каза ми го познат уж разбирач ).
  • 1
  • 2

Тема "Преправяне воден конвектор от турбинен към тангенциален" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: