Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте непознати приятели! :yawinkle:
Със семейството ми живеем в къща 90 кв. м., тавана е гредоред, а пода редени дъски, изолация - никаква.
Зимно време отопляваме 3 стаи с две печки на дърва и въглища.
Дотук добре, ама хамалогията голяма - купуване, мъкнене, цепене, зареждане, пак мъкнене, после изхвърляне и пак мъкнене...
От край време се замисляме за промяна. :rolleyes: Чуваме добри отзиви за пелетните камини, по-икономично било, повече топлело...
Имаме един климатик 12-ка в едната стая и се колебаем дали да продължим да купуваме климатици или да вземем пелетна камина на водна риза или евентуално две по-малки камини на пелети без водна риза.
Всички знаем, че тока все поскъпва, защо поскъпва и че, Ще поскъпва!
Давайте съвети за примерни цени за изграждане на водна риза, касае се за 3 стаи, коридор, кухня и баня!
Споделете вашият опит, кое според вас би било по-добре? :?:
нед яну 10, 2021 6:24 pmBGpower21 написа:
:yawinkle:
... изолация - никаква.
... :rolleyes:... :?:
Първо си дай парите за поднамигнатото!
После се пелетизирай с най малкото каминче с водна риза!
maistora1965 - специалист
По темата има толкова писано че може да четеш с дни но накратко при дадените условия забрави за климатиците.Най добре е да започнеш с изолация,дограма ако имаш мазе е добре да вземеш пелетен котел след това радиатори инсталация.Ако си решил сам да се справяш трябва мноооого четене и няма да е ефтино.
maistora1965 - специалист
Трифоне може и да не е каминче глеи днес кво котле открих .
Последна промяна от maistora1965 на нед яну 10, 2021 7:05 pm, променено общо 1 път.
Супер е котелчето.
Флюбих са преди Филматорито.
Ако чете много....
Колкото повече чете.....
Ако не спира да чете......докато не започне да сънува отоплителни инсталации, е тогава ще му излезне най евтино.
А!!! Котелчето изчезна. Не е платено, хахааааа, но аз си го отворих и ще го препоръчвам занапред, Майсторе. Ако разрешаваш де.
andy_forresite - майстор
Няма да е по-икономично в пари от сега с двете печки. Имаш повече "хамалогия", но цената е възможно най-ниската. Освен това сте на топло. На по-топло от това няма как да бъдете. На моменти става прекалено топло, от което следва преразход на енергия. Като топлината от живия огън няма друга. Това е раят за топлолюбивата част от човечеството - да се вижда огъня, да не може да се седи на по-малко от 2 метра от печката и в стаята да е 30 градуса.
С пелетна камина няма да е по-евтино, нито по-топло.
С климатици ще има моменти да е студено, а в други да е приятно топло. Другата седмица по това време ще е "леден ден" /няма да е само един, а поредица/. Ако се пробвате тогава на климатици вътре ще е бая хладничко.

Има малки пелетни котлета, но за съжаление са много скъпи. Най-скъпият е на Херц /Пелестар/. Тотално безумна цена за 10 киловата от над 15 хил. лв.
Този полския не знам какви пари е. Има един модел на Опоп /биопел лайн - 10 киловата/, ама пак е 6 бинки.
Аз отоплявам по-малко от теб с котел и горелка 20 кв. По-точно 4 стаи, които с в три отделни постройки. На практика като отворя вратата съм навън и няма как топлинката да се премеси с тази от коридор, съседна стая, килер, баня и пр. Тя просто си се издига към звездите. Разположението на трите стаи е много важно. Когато са под общ покрив и врати една към друга, което е 99,98% от случаите, ще стане с един топлоизточник и радиатори. С камина на пелети ще е по-икономично отколкото с котел, но някои горелки на котли могат да горят с по-евтини пелети. Крайната сметка за сезон е по-малка.
kalin72 - майстор
Този полския не знам какви пари е
https://kotly.com/gb/842-eco-pea-coal-b ... q-per.html

2253 долара за 8 кВт модел. Но пише, че е само за въглища! Никъде не споменават пелети!
silent - специалист
От 7 мнения едно полезно ...
Колега три радиатора с една водна риза не е висша математика...може да се сглоби с малко(не много) четене и малко(не много умения) е няма да може да се похвалиш със свръх постижения в икономията и вееше гащи във форума като специалист но за тебе ще си е ок...пътищата са два продължаваш с климатици или минаваш и на пелети...при пелетитите също има хамалогия по малко е но я има ...по мръсно е отколкото на ток....не е и койзнаме колко евтино вече....но е автоматизирано горенето и определено ще е по добре от сегашния вариант...но при всички случаи трябва да извадиш пари...с климатици пък в студени дни ще трябва да си помагаш с конвенционална печка на ток...решението е трудно ...аз ако съм на твое място и ако съм с ограничен бюджет вероятно бих вложил в пари в изолация и климатици за основно отопление и оставил печките за помощно в много студени дни....а в бъдеще време евентуално бих добавил по един конвектор за в помощ на климатиците при студени дни и изхвърлил печките....това разбира се в случай че имаш добра ел. инсталация и добър ток..каквото и да значи последното...

Тема "Зимно отопление - пелети или ток?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: