• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Моля за мнение дали наскоро монтиран газов котел Vitoden 111-W B1LD със управление на Bosch CT200 (в комплект с 3 смарт термоглави за 3 радиатора съответно) е инсталиран правилно от фирмата, която го сложи.

Това, което ме притеснява е, че поне това, което ми показва приложението на Bosch, е че връзката е On/Off, а не през OpenTherm. Съответно липсва опция за управление и график на БГВ, както и самото управление на котела през On/Off е доста по-малко ефективно спрямо OpenTherm.

Връзката между CT200 и 111-W e през EasyControl адаптер.

Може ли въобще този котел да се върже към CT200 през OpenTherm, за да се упралвява и модулира по-ефективно?

Имам сериозни съмнения в уменията на фирмата, която избрах да работят и настройват котли на Висман, защото адски много ме натискаха да взема коренно различен котел на Бош, който нямаше вграден бойлер при все, че едно от най-важните ми изисквания беше да може да се ползва спокойно БГВ в две бани едновременно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не разбрах какво са те натиснали и защо си избрал Висман пред Бош, като ще ползваш СТ200, но съм 100% сигурен, че няма как да се свържат през OpenTherm. Не знам откъде е дошла тази илюзия. Да, СТ200 може да управлява външни котли (не на Бош), но само през адаптер, а там сигналът е он/оф.
Адаптера си е пак на Бош и поддържа както On/Off, така и iRT или OpenTherm (https://www.buderus-logamatictc100.com/ ... al_new.pdf)

На хартия Vitodens 111-W поддържа OpenTherm, адаптера поддържа OpenTherm следователно, ако преместя кабела в адаптера от клемите за On/Off (както се оказва, че е вързано в момента след като го отворих. Незнайно, защо е вързан така...) към клемите за OpenTherm, би трябвало да работи през OpenTherm?

Относно фирмата - идеята ми за уменията е, че работят 99% с Бош и ми продадоха Висман, без да имат огромен опит с тях, настройката им и връзката CT200 и котела.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет мар 25, 2021 6:16 pmbulgarianbgm написа:
Адаптера си е пак на Бош и поддържа както On/Off, така и iRT или OpenTherm (https://www.buderus-logamatictc100.com/ ... al_new.pdf)

На хартия Vitodens 111-W поддържа OpenTherm, адаптера поддържа OpenTherm следователно, ако преместя кабела в адаптера от клемите за On/Off (както се оказва, че е вързано в момента след като го отворих. Незнайно, защо е вързан така...) към клемите за OpenTherm, би трябвало да работи през OpenTherm?
"При конвертиране на протоколи е възможна загуба на функции" :wink:
Пробвай и пиши. За по-добър ли избра Висмана или щото и по-скъп?
Има загуба да, но според една таблица, която намерих, не се губи толкова много. Таблицата:

Висмана - заради но-ниската минимална мощност сравнено с боша, който предлагаха; водосъдържателя на вградения бойлер е стоманен, горелката - с две думи би трябвало да е по-издръжлив на хартия. В реалния живот сигурно ще се окаже друго де.
LazarGanev - "Велик майстор"
А с отделен бойлер не е ли възможно?
Нямаше място за отделен бойлер. Котела е в средата на дневната/хола апартамента, баните са малки. Наистина нямаше къде да навра и отделен бойлер.

Така или иначе е късно за такива дилеми. Утре ще провам да прехвърля кабелите към OpenTherm изхода на EasyControl адаптора. Ако стане номера, ще е супер. Ако не ще мисля да махам тоя CT200 и да сложа Tado евентуално, защото Viessmann го препоръчат в UK поне, т.е. трябва да работи?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами пиши за резултата, че ми е е интересно, тъй като досега не съм чул за действаща такава комбинация. Не знам и за тоя Tado как ще е, защото в UK не знаят за съществуването на серията Vitodens 100/111, там се продава от 200/222 нагоре, а между контролерите на двете серии няма нищо общо. Тъй че - внимавай да не стане от трън, та на глог.
Първи опит неуспешен.

Преместих в EasyControl адаптера от On/Off към OpenTherm, но според App-a на EasyControl управлението все още е само On/Off.

След кратка консултация с Висман България, се оказва, че връзката за OpenTherm и On/Off във бойлера е различна (On/Off никъде не е описано в документацията на бойлера). За другата седмица съм си оставил заниманието да сваля предният капак на бойлера, да стигна до клемите и да вържа кабелите от On/Off във бойлера към OpenTherm според тяхната схема.

Според Висман, ако CT200 + EasyControl адаптера наистина комуникират през OpenTherm (според Бош точно това трябва да става с адаптера), бойлера автоматично разпозава, че се контролира от OpenTherm терморегулатор и нищо друго не се изисква по настройката му. Звучи хубаво, но ще видим дали ще се случи другата седмица.
Втори опит - успешен!

Vitodens 111-w си работи през OpenTherm с Bosch EasyControl CT200 + EasyControl Adapter. Има модулация; програми на БГВ; температурата на водата на радиаторите е изцяло иззета от CT200, на котела не може да се смени температурата, а пише само 80 градуса. Единствено температурат на БГВ се настройва от котела и опцията за термична дизенкция във EasyControl app-a не е активна.

За да стане, просто трябваше да се премести от On/Off клемата в котела на тази за OpenTherm.

Като цяло съм доволен от резултата, а тези които ми връзваха терморегулатора по-добре друга работа да си намерят.
  • 1
  • 2

Тема "Vitodens 111-W + CT200 със смарт термоглави през OpenTherm вместо On/Off" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: