Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте!Търся компетентни мнения и помощ при отстраняване на проблема!Закупих втора употреба котел на твърдо гориво"Виадрус 22у 17.7 киловата.При запалване и бързо разгаряне с горно горене/отдолу въглища,няколко дърва и отгоре подпалки/,от горната страна на димоотвода и горния капак на котела с увеличаване на температурата се увеличава и ужасно неприятна миризма.Когато котела си достигне зададените 70 градуса,терморегулатора си притваря вратичката,котела си влиза в нормален режим,кюнците не са толкова топли и миризмата намалява.Предисторията е,че котела е стоял една година в мазе,разглобен.Дали не са"минали" котки през ватата и котлето?Отначало мислех,че обгаря и то си е така,но вече десетина паления,трябваше да е отмирисал.Иначе гори дабре,комина има тяга,терморегулатора си отваря и затваря вратичката с верижката нормално.Дали не бъркам,като слагам по-голямо количество дърва и подпалки отгоре и при разпалването се получава много висока температура?! Но и така да е,чак пък толкова не е нормално да мирише!Преди да го паля го чистих отвътре с телена четка.И,ако пробвам да сменя ватата на капаците,каква вата трябва да закупя и от къде? Моля,помагайте със съвети,ще Ви бъда много благодарен,ако решим проблема заедно!
Жоро Георгиев - специалист
Единственото което знам за изолацията на тези котли е "безвредна минерална изолация". Така пишеше в книжката на моя котел.
ves-ko - специалист
Щом имаш съмнение за 'котешки "следи" ' - нищо не пречи да смениш ватата, че и да го измиеш отвън. Можеш да използваш каменна вата 5 см. за изолация. Така или иначе котела отвън не се нагрява повече от Т на водата. Би било добре и след това да го напалиш 'яко' до към 90-95 оС, на тая температура чугуняка 'се чувства' най-добре, та да обгори добре всичката натрупана отвътре чернилка (стига обаче инсталацията ти да позволява това).
Благодаря на включилите се с мнения!Ватата я смених с каменна/минерална/вата,на 3 см,като я изрязах точно по капаците.Ватата е с алуминиево фолио от едната страна,на кашона бе нарисувана камина и някакси изолират с нея,казаха ми че е топлоустойчива.На листове е и доста по твърда от тази,която свалих и пасна добре отвътре.Котела го забърсах със сапунена вода и парцал и тогава монтирах капаците.При по-малко разпалки и дърва отгоре,повече въглища отдолу/паля го с горно горене/,миризмата почти не се усеща вече над котела,изглежда пообгоря.Но друго ме притеснява сега:Горя бобовдолски въглища и при разгарянето им от комина се издига доста жълт дим и замирисва на сяра.Зная,че въглищата понамирисват,но как правилно да заредя котела за да се разгорят по-бързо въглищата? При "долно горене"/подпалки,дърва, въглища отгоре/по бързо ли се разгарят,и няма ли дима да е повече? Изобщо,дайте идеи как правилно да го зареждам и на колко градуса да поставям терморегулатора?!Има ли някакъв шанс този дим да е по-малко,респективно и миризмата по-малко,или винаги ще си мирише с този вид въглища?
Жоро Георгиев - специалист
Доста години ползвах тоя котел и винаги съм го палел само с горно горене. Не знам как ще работи с долно. Ако сложиш от долу разпалки и го напълниш до горе с въглища, дали изобщо ще се разпали?! Ако сложиш малко въглища, ще трябва да ходиш да добавяш постоянно, което поне според мен не е работа. Мисля, че каквито и въглища да използваш винаги ще пропушват докато се разпалят. Миризмата си е постоянна (за това и когато подпряха тръбата на газта до входа, въобще не се поколебах). Аз използвах руски. Не знам точно какви. Изгаряха много добре. Оставаше само пепел. Терморегулатора го поставяш на такива градуси, каквито са ти необходими за да ти е топло в къщи. Към котела има комплект за почистване, четка и още някакви неща. Почиствай редовно горната камера където минават изгорелите газове. Достатъчно е само с четката. Когато чистиш, клапата на изхода я постави в положение отворено за да не падат върху нея сажди. След почистването отваряш капачето което е от долна страна на клапата и изчистваш падналите там сажди. Всичко това може и да го знаеш... но реших да го напиша за всеки случай. :-D
Котела го озчистих,кюнците и комина също.Тягата е добра според мен.По всичко личи,че въглищата са много"миризливи".Запалих котела само със сухи дърва и мирис няма.При вариант донбаски смесени с бобовдолси въглища,дали миризмата ще понамалее?
Жоро Георгиев - специалист
Всички въглища миришат неприятно. Кой колко, нямам представа. Може би трябва да пробваш с различни (ако имаш такава възможност) и да избереш.
Чисто математически, миризмата ще намалее с намаленият дял на миризливите, в меланжа.
Кои ли миришат на пролетни цветя?
Благодаря на всички,които изразиха мнение по темата! Прецакал съм се с уж"бобовдолските" въглища,дали пък не са пернишки? Взех 1 чувал донбаски и миризмата я няма!Гори добре и по дълго!
Ако не на пролетни цветя, то въглищата от донецкият басейн, при изгарянето си, миришат на.........изгорели въглища.
...докато чувствителният нос не установи, че се е прецакал отново.
...............или някой го е прецакал.

Тема "Неприятна миризма от котел на твърдо гориво-"Виадрус у 22" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: