Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, моля за мнение. Ще започна с това, че съм много далече от инженерна/техническа сфера и доста неща не са ми ясни. Ще строя къща с рзп 700кв. Всъщност става въпрос за 2 къщи залепени една до друга. В момента живея в къща със сходната квадратура и се отопляваме на газ (с котел имергаз), не съм доволен от котела (може би се дължи на неправилна изработка на мрежата), но както и да е. Става въпрос за къща(къщи) в район без газификация. Въпреки, че изчетох доста имам много въпросителни. Не мога да установя кое ще бъде по ефективното отопление в случая. Пелетите отпадат, спрял съм се на газ със заровена цистерна или термопомпа(термопомпи в случая предполагам). Като се срещна да говора с фирми за газов котел се кълнат, че това е най доброто, естествено тези с термопомпите също. Бих желал да ми дадете съвет, кое ше бъде по ефективно за отопление. Къщите са двуетажни, ще бъдат с добра изолация. В момента се прави сондаж, но ми казаха от фирмата с термопомпите, че нямало смисъл от помпа вода-вода понеже много проблеми имало с дебита, с замърсяване на филтри, голямо подръжка било, не изкарвали толкова много време, колкото въздух-вода и тн. Отоплението ще бъде подово и ако бъде с термопомпа ще има и конвектори. Площта за отопление е около 500 кв. Температурите падат до -20 през нощта в района през зимата, през деня може би -5 -8. Лятото е горещо, много. Благодаря за отделеното време.
шоп - майстор
Направи сондажа, замери го и тогава мисли.
Ако имаш вода с подходящ дебит, дълбочина и качества- ТП вода-вода за мен е без конкуренция.
LazarGanev - "Велик майстор"
Обектът ми е интересен и ако си ми наблизо бих желал да се включа с оферта, а не само с акъл. Има много възможности за разгръщане на фантазията и техническите знания на изпълнителя. Аз бих заложил на 2 отделни инсталации за двете къщи и гарантирам, че ще се получи много добър резултат, но не познавам фирмите в твоя регион и не мога да гарантирам, че всеки ще го направи както трябва, за да работи като швейцарски часовник. Бих заложил за всяка къща на Хибридна термопомпа въздух-вода в комбинация с газов котел, една обща цистерна за газ, подово отопление, конвектори за охлаждане. За БГВ - соларна система с 300л бойлер с 2 серпентини, като едната е за газовия котел. За предпочитане всичко на една фирма, за да може да се ползва общо управление на цялата система. Съгласен съм с колегите, че няма нужда от ТП вода-вода, тъй като е много по-проблемна, а не е по-ефективна, особено с тези меки зими напоследък. Въздушната ТП през деня в много случаи е по-ефективна от водната, а за големите студове по-сигурно от газовия котел няма. Изборът кой източник да работи и дали газовия котел или ТП, може да става по различни задания - например ти можеш да кажеш ТП да работи да речем до -5*С, а котелът да се включва при по-ниски температури, а има възможност да зададеш цените на електроенергията и на газа и управлението само да избира в кой момент кое съоръжение да включи. Дано да попаднеш на читава фирма! Успех!
нед сеп 05, 2021 6:54 amшоп написа:
Направи сондажа, замери го и тогава мисли.
Ако имаш вода с подходящ дебит, дълбочина и качества- ТП вода-вода за мен е без конкуренция.
Знам, че вода е излезла на 68м. В понеделник, втроник ще получа повече информация.
torbalan - Дървен философ
Сондаж 70 метра отива към 10 хиляди лева. Ако трябва да е законно - сондажите трябва да са два.

В първия момент щях да скоча на предложението на LazarGanev за хибридната система, но при това положение - нищо чудно да е напълно прав.

Сещам се и за трети вариант (при мен водата също е на 70 метра).
Термопомпа с вкопана серпентина в земята. Десетина години се топлих с такава машина. На двора имам закопани 150 метра медни тръби на дълбочина между 2.5 и 3.5 метра.
zkiprov, ако проявиш интерес - пиши на лични съобщения да разказвам.
Нека да видим какво се случва със сондажа следващата седмица и ще мислим в тази посока също. През това време следя вашите мнения, Ganev има ЛС.
шоп - майстор
нед сеп 05, 2021 10:59 amzkiprov написа:


Знам, че вода е излезла на 68м.

При тази дълбочина те съветвам да забравиш за ТП вода-вода.
Прекалено много енергия ще изразходващ за подема на тази вода.
brum - майстор
Тази вода на каква дълбочина се връща след това? Не е ли да вземаш от 68 метра и да връщаш почти на същата дълбочина?
Сондажът е на 68м, 200мл в сек.(така ми каза господина със сондата), температурата е 12 градуса. Мисля, че отпада ТП вода-вода?
LazarGanev - "Велик майстор"
пон сеп 06, 2021 6:13 pmzkiprov написа:
Сондажът е на 68м, 200мл в сек. Мисля, че отпада ТП вода-вода?
Разбира се, дебитът е нищожен, дълбочината - голяма. Става за битови нужди и поливане

Тема "Газ или термопомпа за сравнително голяма къща." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: