Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте! Престои ми изграждане на инсталация в едноетажна къща на село, като къщата е без изолация но с ПВЦ дограма. Камина с водна риза на дърва + панелни радиатори тип 22 за сега е варианта. Та ако може съвет къде да бъде разположена камината и на колко кръга ще е най-удачно! Мисля да е затворена система, но не знам дали е добра идея за камина (да кажем прити) по някакви мой изчисления 17кв камина! Прилагам снимка с примерна скица на къщето 🙂

Изображение
andy_forresite - майстор
17 киловата е голяма мощност за този обем. Камината трябва да е около 11 киловата, като 3 да са от излъчване и 8 към водната риза. Нещо от този род според мен.
Откъде да тръгнат и откъде да минат тръбите зависи от това дали ще се прави основен ремонт (на стени и подове) или целта е да има отопление с видими тръби. Последното е вариант. Част от тръбите ще се закрият от мебели, като легла, скрин, гардероб и т.н. Единият вариант е система по Топиков - една широка 25 мм тръба от изхода на камината отива до лирата, минава през кухнята и обикаля по стената докато стигне до радиатора във втората стая (вдясно на схемата) подавайки на всеки радиатор по 1/2 тръба. 25 мм върви до последно и се връща обратно към входа на камината. 1/2 се пуска тръбичка съответно и от изхода на всеки радиатор. Слагаш на всеки радиатор по един секретен кран да можеш да си нагласиш дебитите.
Или, друг начин, лъчева система - един лъч отива към лирата и може и бойлер да си сложиш със серпентина и този лъч се връща в камината. Друг лъч обикаля до втората стая и се връща във входа на камината. И при двата варианта една циркулационна помпа на входа на камината, с кран-У-филтър-помпа-кран да може да се обслужва филтъра и помпата.
Ако правилно съм се ориентирал планираш поставяне на 7 отоплителни прибора - 6 радиатора и 1 лира. В двете свързани помещения, където на схемата седи камината, три радиатора са прекалени. Аз бих сложил един радиатор в "другото" помещение. Това от 15 кв.м. ще се грее само от камината. С три радиатора и камина или ще се лее пот, или няма да гори нищо и ще почне да се глечосват кюнци, топлообменник и ще падне голямо пушене. В другите стаи ще е меко казано свежо, а директно казано - студено.
Като големина на радиаторите ... предполагам по един панелен с размер 500/1600 или 600/1400 (по около 3000 брутни вата всеки) в двете стаи по 12 кв.м. ще свършат добра работа. В "другото" помещение радиатор 600/1000 или 500/1200 бих сложил. В кухнята също 600/1000. В банята ти си прецени дали алуминиеви ребра или лира.
Вече при основен ремонт на стени и подовете тръбите може да се прекарат скрито, компактно със правилните дължини и системката ще "пее". Тук вече и с разпределителни колектори може да се направи. Бих избрал отворена система, като разширителя е в банята. От банята пълня, от банята източвам и там да си капе от разширителя.
Благодаря за съветите :) , сега имам някаква посока! Като мисля системата да е отворена на 2 лъча, често няма ток и а и Прити май не препоръчват налягане над 2 бар-а. Разширителя си мисля дали е по-добре да е непосредствено след камината на топлата тръба! Понеже банята е пристройка и ме притесняват студените дни! Тръбите ще ги пусна по стената, нямам естетически терзания :) но ППР или с вложка се чудя. 25 и 16 към радиатори ?? А радиаторите не знам къде е най достоверно да се види - мощността според размера и температурата :?
andy_forresite - майстор
Замръзването е проблем и прегряване от спирането на тока също. Добре е да имаш юпс с поне 30 минути възможност за задвижването на помпата.
Тръбите според мен може да са ф25 с фибростъкло в посока първи радиатор, радиатор в кухнята и банята. Отклоненията с ф20 за вход и изход към и от всеки радиатор.
Към другите две стаи пак с ф25 и с ф20 отклонения вход и изход. Караш докрай с ф25 и от последните радиатори с нипел 1/2 към 3/4 се връщаш с ф25.
Може и с алуминиева вложка с размери ф20 и ф16. Цените на фитингите са доста по-високи от ппр. Доказано издържат на вряща камина стига да не са менте. На ппр трябва да се слагат скоби през 40 см или 50, иначе се разпъват и кривят. "Белите" тръби не правят така.
Един 600/1400 тип 22 приеми че отдава 1500 вата при вход 65 и изход 55 при 24° в стаята.
С отворена система не вдигаш 2 бара като си на един етаж. 1 бар го имаш при разширителен съд на височина 10 метра при студена вода. Твоят да е на два метра или 0,2.

Тема "Питане за инсталация?!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: