• 1
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
basenov - напреднал
Мултицета го засякох точно във вряща вода, показа 99 градуса точно след като я изключих.

Колекторите са измерени с мултицет - навсякъде разликата е 3-4 градуса. Дори туко що пак измерих - към стаята отива например 34-35 и се връща 31. Това е в момента, когато помпата работи на 38 градуса, но тъй като се беше изключила температурата беше паднала на 34-35 - това са стойностите, които и датчиците на помпата показват на вход/изход.
* мерих навсякъде - белите тръби (вход/изход), гайките които са метални и са към колекторите, самите колектори при връзката им с инсталацията - навсякъде стойностите се потвърждават.

Измерванията на професионалната камера, нещо не ми се връзват нещата?

Ако професионалната камера е на 100% вярна, то тогава основният проблем няма как да е изолацията, нали така? При температура на пода от 23.4, тогава в стаята беше 20.5 -> това звучи нормално, но при температура от 29+ на пода, и стая която е 20 градуса -> тогава топлото бяга = изолация. Тук не казвам, че изолацията е ОК, далеч съм от тази мисъл, просто разсъждавам на "глас".

Относно ватата, нейният тип и плътност: това което ми споделиха, е че тъй като вече имам 5см каменна вата (прикачам снимка) няма смисъл да слагам друга освен каменна, нямало да има ефект. За твоа ми казаха и 10см на поне 100кг/м3, което предполагам няма да навреди. Интересното е, че само тези на Фибран имат тази маркировка за плътност, КНАУФ няма нищо подобно и не мога да преценя какво точно да взема. Майстора каза - за минералната - марката е важна, за каменната - не гледай марка, гледай плътност, но то като цяло няма много избор.

Прикачен файл

0-02-05-385a84cdbd52407914abf610d08587b101c756fb864eae5cb31013f3be88dcb0_1c6da88669af6f.jpg
Lutchezar - специалист
Каква според теб е разликата между минерална и каменна вата?
LazarGanev - "Велик майстор"
Виж сега:
1. Относно мултицета - това е уред за контактно замерване и ако си го потопил във водата си го тарирал правилно, значи при 100*С показва точно, но дали мери точно при 30*С не знаем. С контактен уред няма как да измериш правилно температурата на пода, ако нямаш метална тръбичка, потопена в замазката, в която да пъхнеш сондата на мултицета.
2. Няма как да е еднаква температурата водата в центъра на тръбата с тази на гайката, която измерваш с мултицет, водата със сигурност е с няколко градуса повече! Тоест ако ти нямаш гилза в която да потопиш сондата на мултицета, ти получаваш лъжлива информация за температурата на водата!
3. Каква е термопомпата и какви са нейните сензори, които мерят същите температури като на колекторите? Да не би да са от тези контактните, правоъгълни, дигитални с големи цифри, от 5лв и да са залепени за вход/изход на топлообменника? Ако е така - получаваш втора лъжлива информация за температурите. Накрая сравняваш две лъжливи информации и потвърждаваш верността на оня лаф, че една лъжа, повторена 100 пъти, се превръща в истина :cool: .
4. Щом разликата подаване/връщане сега, при -10*С е само 4-5*, това означава, че няма проблеми с изолации, термомостове и т.н., а точно обратното - че топлообменът е слаб и причините затова може да са две - едната е мокета и втората някой я спомена в началото - къса серпентина. За първата причина сме сигурни, за втората не сме, но ще стане ясно като отстраниш първата. За други евентуални причини не се сещам. Дори ако махмеш мокета и сложиш не ламинат, а гранитогрес, ефектът ще е много, много по-голям
5. Ако при -10*С ти с температура на водата 34* успяваш да достигнеш 24* на пода и 20* стайна температура в най-проблемната стая, то просто подовото ти е перфектно, даже гениално направено и ти нямаш основание да се оплакваш. Самият факт, че се оплакваш означава, че замерванията на температурите са грешни, само стайната температура вероятно мериш правилно :-D .
brum - майстор
Тая вата е над плочата и няма нищо общо с ватата под плочата! 5см над плочата далеч няма ефекта на 5см под плочата.

При мен е 5см под плочата и 10 ЕПС над плочата. Като отгоре мисля да слагам повече. Проектантите бяха заложили толкова и не го съобразих на времето да я направя повече.
Lutchezar - специалист
Ватата на покрива трябва поне с найлон да е завита. Дъските имат следи от течове. Не е ясна влажността на тавана.
Защо не повдигнеш мокета на 1/3 или повече и да видиш дали има промяна?
Последна промяна от Lutchezar на съб яну 15, 2022 1:14 pm, променено общо 1 път.
basenov - напреднал
LazarGanev написа:
...
Относно измерванията - по-рано в темата беше споменато да измеря с мултицет, търсих хубав такъв и взех - това са измерванията.

Термопомата е Мицубиши Зубадан, 14кВ, и измерванията на вход/изход ги гледам от управлението на помпата, т.е. тук силно се съмнявам да има грешка -> замервах вход/изход с Мултицета и даваше същите резултати както и управлението на помпата + моята термо камера също даваше същите.

Относно температурата на въздуха в стаята - това 100% съм го измерил точно, имам 3 термометъра в различни места на стаята :) Всички други явно не ги меря точно, но ако някой може да каже как да ги премеря, ще го направя. Имам едно място, където мога да махна леко мокета и да достигна до замазката, там измерих температура от 27 градуса. На това място няма тръби отдолу, най-близките тръби са на около 50см. от едната страна, а от другата страна е стената, която разделя двете помещения.

П.П. Тези градуси, които вчера споменах са измерени пре температурата около около -1 градус външна температура, не -10. Говоря за вчера.
шоп написа:
...
Вата под плоча - казаха ми, че ще е доста по-ефективно, защото няма да грея плочата, но това означава намаляване на кубатурата на помещението. Същото ми споменаха и за изолацията отвътрешната страна като ми препоръчаха 10см. навсякъде (външните стени + таван). В детската стая имам 2 външни стени, едната е с г/д 4-4.5кв. прозорец.

Другият вариант е както говорихме, да добавя още 20см изолация отвън, но това според мен най-рано напролет може да се случи, същото може би важи и за гипскартона, ако ще боядисвам, ако само го наредя и го оставя така, може и сега да го направя.

За това остана варианта за плочата, като ХПС-а беше последната идея, която отпадна заради 100% конденз.
Относно влажността, мога лесно да я измеря, но предполагам, че там влажността е близка до външната - последните дни около 70%
Lutchezar написа:
...
Разликата между каменна и стъклена минерална - състава, гледам че топлопроводимостта на хартия уж е много близка, но нямам идея колко е релевантно това, че няма да има ефект ако ги смеся?

Повдигане на мокета 1/3 - не съм сигурен, че разбирам предложението? Как да го повдигна - нивото му, или просто да хвана някой ъгъл и да "отвия" замазката така че мокета да не я покрива въобще и това да е някакво по-голямо пространство?
LazerGanev написа:
...
Последно, относно добавяне на допълнителен уред - това за мен е временно решение, а аз искам постоянно и да стане като хората. Съответното решение ще се състои от стъпки - неща които мога сега да направя (текущия сезон) и последващи действия докато не постигна търсеният резултат - който е термо помпата да работи на по-ниски градуси и да мога лесно да контролирам темепературата в стаята - искам да е 24, без проблем мога да я настроя и да достигне тези градуси, а не както е в момента - каквото и да правя максимума да ми е 20-21. 24, например, мога да постигна ако помпата е на 45 градуса на водата и навън температурата е над 0.
Lutchezar - специалист
Повдигане на мокета - да отвиеш замазката колкото повече, толкова по-добре.
basenov - напреднал
съб яну 15, 2022 1:24 pmLutchezar написа:
Повдигане на мокета - да отвиеш замазката колкото повече, толкова по-добре.
Мога да се опитам да направя този тест в гостната, която не се ползва. Отвита замазка ще е равна на под с гранитогрес?

П.П. В момента, не знам дали това показва нещо или не, но да споделя - гостната не се отоплява въобще и там градусите са 13-13.5.
Lutchezar - специалист
Идеята е в детската стая да го направиш, където е проблемът.
За какво ще правиш тестове в гостната? Само ако е със подибно разположение, квадратура, същия тръбен път и т.н.
basenov - напреднал
В гостната има същият проблем, пак е един кръг 2-3кв е по-малка. Изложението е същото. Реално, миналият месец, през цялото време тя се отопляваше на същият принцип както детскта и там също температурата достигаше до едно ниво и не мърдаше, като дали я топля или не не оказа никаакво влияние на детската.

Към момента в стаята вече е около 16.5-17 градуса, започна от 13. Детскат стая е 19, като там подовото не е спирано.
 • 1
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11

Тема "Подово отопление - стаята изстива" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: