Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pi6ligara - специалист
Здравейте и за много години на всички, проблема е следния. Имам изградена система на пелети под налягане, вчера забелязах че налягането спада, но никъде няма теч, за денонощие спадна от 1 бар до 0 бара. Проследих навсякъде теч не открих, мислех да не би серпентината на бойлера да се е пробила, затворих крановете към бойлера и тапите на двата атвоматични обезвъздушителя които са на камината(грейко бижу 16) и на колектора на топлата вода но тази сутрин пак от 1 даже до 0.7.5 бара беше паднало. Снощи след работа като го напълних до 1 бар забелязах че в системата има много въздух, понеже системата преди беше на дърва и само смених само камината с пелетна си имам и допълнителен разширителен съд под налягане, възможно ли е да се е прецакал и как се разбира? Друг вариант си мислех да се прецакал крана за пълнене, но тогава налягането би трябвало да се изравни стова на водопровода, а не да падне до 0? Ще отворя довечера и камината да видя дали няма теч по нея, но около нея и отдоло няма никаква вода. Моля по компетентните да помагат :? .
speka_rs - специалист
Такъв теч ще го откриеш само на студена инсталация. Според мен теча няма да е от крана и от бойлера, защото те ще вдигнат налягането. Огледай на студена инсталация фитинги и такива неща. Рядко течовете са от големите елементи ( радиатори, бойлер и камина), обикновенно нещата се крият около тръби и фитинги.

п.с. Ако имаш някакви кранове на отделните кръгове, може и с тях да експериментираш.
pi6ligara - специалист
Търсих го на студвна инсталация, тръбите са ми открити и никъде няма вода, кранове имам и на двата колектора към всеки кръг, но съм по цял ден на работа и няма как да експериментирам.
speka_rs - специалист
Има затваряш един по един кръговете вечер и разбираш кога спира да губи налягане.
pi6ligara - специалист
Мисля че открих проблема, снощи беше спаднало с 0.2 бара и след допълване тази сутрин си е на същото място. Смятам че разширителния съд на системата, който е 24л се е спукал и е изравнил налягането в системата, за това е станало на манометъра 0,въздуха от разширителния съд е отишъл по радиаторите и за това имаше толкова много въздух. Ще изчакам да видя довечера как ще е, но смятам че е това,остава друг въпрос преди с камината на дърва е сложен този разширителен съд 24л, сега камината на пелети си има собствен 10л,той достатъчен ли ще е или пак трябва да купя и да заменя 24 литровия?
speka_rs - специалист
чет яну 13, 2022 7:50 ampi6ligara написа:
Ще изчакам да видя довечера как ще е, но смятам че е това,остава друг въпрос преди с камината на дърва е сложен този разширителен съд 24л, сега камината на пелети си има собствен 10л,той достатъчен ли ще е или пак трябва да купя и да заменя 24 литровия?

Всичко зависи от инсталацията ти, колко вода има в нея. По принцип това което съм чел е 10 % от инсталацията ти трябва да имаш. Според мен ако старата ти камина не си имал грижи със тези 24 л, си купи поне 12 л и си ги ползвай и двата 10 л в камината и 12 л отделно.

п.с. Ако бюджета не е грижа тогава пак 24 л и толкова. Така ще знаеш, че всичко е постаруму.
pi6ligara - специалист
Как да разбера колко е водата в системата, зням я като киловати че е 21,но като вода нямам представа? Забелязах, че с разширителния съд на камината налягането се повишава с 0.2 бара от студена система до напълно загряла, това много ли е или е нормално, преди с другия разширителен се повишаваше с 0.1 бара?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не прави нищо, камината си има РС
pi6ligara - специалист
чет яну 13, 2022 6:00 pmLazarGanev написа:
Не прави нищо, камината си има РС
Благодаря! :partyman:

Тема "Помощ за локално парно под налягане губи вода" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: