Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kretio74 - специалист
Здравейте, поради драстичното увеличение на горивата явно ще минавам на ниско бюджетна горелка на преработено масло. Та питането е знае ли някой 1л. масло каква калоричност отдава. Пример 1кг въглища има между 8,9 000 кал.....
radius - майстор
Има и високобюджетни горелки на масло, хубави и не пушат.
Топлата вода се преоткрива, поне от древният Рим насам, Баси!
viewtopic.php?t=42970
Кой и какво го е.. щом има гориво без, или за малко пари?!

Е, минали са години, маслата не са това, което бяха, пък и автомобилите нещо повечко куцат...
brassSob - специалист
пет сеп 09, 2022 8:26 pmradius написа:
Има и високобюджетни горелки на масло, хубави и не пушат.

Прикачен файл

IMG-80d7a0e1a55b4c6d7dc5f7dcbd9cdc82-V.jpg
Здравейте,

По темата около 40-42MJ/kg, грубо малко по малко от нафтата.

Аз също проучвам идеята към мометна. До колкото съм разбрал всички изискват сгъстен въздух, който се подава към дюзата(около 0.5-1 бар 50-60л мин), за да разпрашава маслото. Само с налягане от помпата не съм открил модел.

Има и варианти с "капка" и духалка - супер опростен модел - показа ми едни познати от Пловдивско на клипче как работи - реализирано от негов познат. Предполагам не гори толкова чисто, но пък е доста просто - тънка тръба по която се стича маслото, а отстрани е обхваната от голяма по която се подава въздух. "капката" се регулира с кранче. Предполагам е трудно да се нагласи тая система и трябва да работи без да спира.

1.Да се преработи нафтова. Може да се направи, но ще отнеме време и тестове, а отоплителния сезон наближава.

https://www.youtube.com/watch?v=7fN6mdD ... 0%BE%D0%B2
https://www.youtube.com/watch?v=Z9DWzOB ... el=OviMoto

2. Giersch GU 20 GUP20 както е показал колегата по горе. Ако някой знае с какво новата GUP 20 е по различна освен визулано от старата GU 20 бих се раздвал да разбера. GU 20 я' се намира извън страната за около 2300-2600 Eвро с ДДС и доставка. В България я' намерих само на едно място 8000лв с ДДС - налична 1БР.

3. Kroll KG/UB 20 - около същата цена като Giersch-a даже някои модели са пълни копия един на друг. Не знам кой за кого произвежда.

4. Китайски на Bairan или там както са решили да ги кръстят. Bairan STW120P. Около 2300лв с ддс и мито(1,7% ако съм намерил точния код в митническия калкулатор) от UK. Може да се докара директно до България, чрез 3то лице/куриер с адрес в UK. Плюса им е, че има модел с вграден компресор и цената е на половината на немските.
https://www.bairanuk.com/bairan-stw120p ... compressor

Аз имам въпрос - ей този котел Ferroli Atlas 47 ще мога ли да позлвам за подобна горелка. До колкото чета тази марка не се слави с добро име. По принцип изискването ми е да е тесен. Чугунен е, 3 пътен, има достатъчна дължина в горината камера за факела и е доста тесен - само 500мм.Уж е с високо КПД и мощността му покрива максималната за горелката.

https://www.ferroli.com/media/1513855885.pdf
ktch_1964 - специалист
Здравейте, 6 години се топлех на отработено олио . Пробвах да преработя по идея от руски форум нафтова горелка за работа
с олио , но не ми хареса това , че искаше твърде много въздух . По идея от същия форум направих горелка на Бабинктон и бях
много доволен от нея , захранването с въздух ставаше от обикновен двигател от хладилник ,и така 6 сезона , докато колите на
олио в семейството станаха 3 и за отопление не остава.

Тема "Отопление на преработено двигателно масло." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: