Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте. Имам котел Emtaş,този комбинираният,горя иглолистни пелети,всичко си беше нормално,но в един момент шнека спря да се върти. Котела е в гаранция,виках майсторите,сменяха кондензатори,мериха,чудиха се и в крайна сметка нищо не можаха да установят. Сега се съмняват в мотора. Дали е това,не знам. Някой имал ли е сходен проблем? Котела е почистен няколко пъти перфектно и пак същото. Чува се как се опитва да тръгне шнека,но не тръгва. Предварително благодаря😊
Фитилчо - майстор
Щом е в гаранция да се оправят!
Да го сменят :wink:
Валтер Желязков - специалист
Пробваха ли да завъртят шнека ръчно?
ESPACE - майстор
нед яну 22, 2023 11:07 amEvelina88 написа:
Котела е в гаранция,виках майсторите,сменяха кондензатори,мериха,чудиха се и в крайна сметка нищо не можаха да установят. Сега се съмняват в мотора. Дали е това,не знам.
#-o Kaкви "майстори" може да са това да не могат да решат подобен проблем? Сменявачи са явно. Натискай ги там да сменят докато тръгне, в гаранция си все пак.
нед яну 22, 2023 12:10 pmВалтер Желязков написа:
Пробваха ли да завъртят шнека ръчно?
Не,не пробваха. Единственото което направиха,е да сменят кондензаторите. И нищо. Днес ги чакам уж да дойдат да свалят мотора и да го "поправят"... Само че е януари месец,посред зима,имам две дечица и къщата ми е с такова разположение,че отоплението на ток е малко "мисията невъзможна"...и направо не знам кой път да хващам...
Валтер Желязков - специалист
Не познавам конкретния модел, но на повечето горелки има пластмасова капачка в края на шнека. Свалете я и пробвайте да завъртите шнека с помощта на гаечен ключ/в едната и в другата посока/. Може нещо да е заклинило шнека. Изпразнете бункера и почистете тунела за горивото, за да сте сигурни,че няма чуждо тяло/болт, парче дърво../, което пречи на свободното въртене на шнека или друга механична повреда по същия.
fbr - майстор
Ако е заклинил шнека, би трябвало да скъса шплента, и двигателя да се върти свободно.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - специалист
На тоя котел шнека е бърз, т.е. няма голям въртяш момент . Ако се падне да е заклинило при тръгване не вярвам да го скъса.
При нескъсан щифт ще е невъзможно да завърти през редуктора, обикновено червяк.
Откъм перката на мотора може да се върти бавно но славно. Друг вариант е да се махне щифта и тогава да се провери за въртене. Има нещо заклинило.
Откъде си?
Би ли споделила до колко се качва макс температурата на изхода на комина?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - специалист
Би ли огледала, аз не помня на Емташ как беше?
На двигателя на шнека на някои горелки Екоенергия има ключ/бутон с 3 положения
0 I II. Принудително натискане в положение II завърта мотора наобратно!

Тема "Шнека не върти" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: