Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте!
Моля за мнения по следния казус.
Пред замазка съм на малка 2-етажна вила, на етаж по 64 м2.
Искам да си прокарам тръби за парно, които евентуално ще ползвам след време (смисъл няма да се ползват за отопление поне в близките 10 години).
Идеята ми беше следната: от хола от камината в коридора ще е колектор, от който pex/al/pex тръба отива към едната спалня 11 м2.
После по тръба Ф20 или Ф24мм отива към 2-ри колектор за 2-ри етаж. Там ще има 3 разклонения към 3 малки спални по 12 м2.
Замазката ще е 4 до 5 см, машинна, с фибри Мапей ST30. Предварително съм изравнил подовете и на 2-та етажа с XPS (първи етаж 3 см, втори - с 2, 3 и 4 см - беше си криво нивото на пода там).
Въпросите ми са три:
1. Майсторът за замазката ми каза да вкопая pex тръбите в изолацията XPS. Очудих се, та да го правя ли? Или да ги прихвана само със скоби към фибрана?
2. Какъв диaмeтър тръби да ползвам от колекторите към стаите (спалните)? Ф16мм или Ф20мм? Планирам бъдещите радиаторите да са с 1500W топлинна мощност.
3. Да ползвам ли изолация на тръбите, впредвид че разтоянията от радиаторите до колекторите и в 4-те стаи ще е към 6-7 м в посока?
Предварително благодаря за мненията ви!
Моля модераторите за изтрият темата.
Вкопах си ги във изолацията, тръбите ги купих изолирани и в момента съм готов за замазката.

Тема "PEX/AL/PEX тръби в XPS или в замазка?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: