чет авг 01, 2024 9:40 amLazarGanev написа: Щом е висок и къс е добре да има такава тапа/бленда, за нисък и дълъг радиатор няма нужда. А може наистина да има. Може да се провери като се развие холендъра на крана и с някакъв шиш се пробва, може да се направи от двете страни, за по-лесно.Благодаря за съвета. Как изглежда тази тапа? Лесно ли се монтира или трябва да се демонтира целият радиатор?
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dika24
- помощник
21 мнения в "Разменени секретен вентил и термовентил - лесен начин за оправяне"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Ти първо провери дали има проходимост през целия радиатор, може да си има сложена такава тапа
dika24
- помощник
чет авг 01, 2024 5:37 pmLazarGanev написа: Ти първо провери дали има проходимост през целия радиатор, може да си има сложена такава тапаПробвах с една дълга клечка, изглежда няма преграда никъде.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Ами тогава развиваш холендъра на термовентика, после развиваш щепсела 1" (десните са с дясна резба, левите - с лява) и слагаш някаква тапа в нипела между първо и второ ребро. И чеп за зеле да набиеш, пак ще върши работа
. Има специални тапи, стига да намериш

dika24
- помощник
пет авг 02, 2024 12:01 pmLazarGanev написа: Ами тогава развиваш холендъра на термовентика, после развиваш щепсела 1" (десните са с дясна резба, левите - с лява) и слагаш някаква тапа в нипела между първо и второ ребро. И чеп за зеле да набиеш, пак ще върши работаБлагодаря. Има специални тапи, стига да намериш
chapara
- майстор
dika24, зададе кофти въпроса. Насочи всички в грешна посока и те без да искат те хвърлиха в дълбокото! Една снимка щеше да свърши много работа!
За какво ти е да ползваш глидери за подаваща тръба, а като разменя всичко и празни инсталация не си подведе външно подаване? Разменяш тапа и щепсел, горе и долу, слагаш вентила и си удължаваш тръбата на горе. Какви глидери ще разглобяваш, какви чепове ще набиваш и после пак шум в системата. Друг е въпроса че направата е уакана!
За какво ти е да ползваш глидери за подаваща тръба, а като разменя всичко и празни инсталация не си подведе външно подаване? Разменяш тапа и щепсел, горе и долу, слагаш вентила и си удължаваш тръбата на горе. Какви глидери ще разглобяваш, какви чепове ще набиваш и после пак шум в системата. Друг е въпроса че направата е уакана!
Трифон П.Трифонов
- майстор
съб авг 03, 2024 12:29 amchapara написа: dika24, зададе кофти въпроса. Насочи всички в грешна посока и те без да искат те хвърлиха в дълбокото! Една снимка щеше да свърши много работа!Мисля нещата се избистриха, с развитието на темата. За мен бе полезно да узная, че е възможна размяната само на "вложки" между секретен и термовентил.
Защо не е постъпил по друг начин, вероятно е с причина. Една би могла да е свързана с интериора.
Двата въпроса- "За какво ти е да ползваш глидери за подаваща тръба, а като разменя всичко и празни инсталация не си подведе външно подаване?" са, меко казано непонятни, поне за мен.
Как е възможно ползване на глидер за подаваща тръба?
Какво е външно подаване? То така или иначе си е външно.
LazarGanev
- "Велик майстор"
съб авг 03, 2024 12:29 amchapara написа: За какво ти е да ползваш глидери за подаваща тръба, а като разменя всичко и празни инсталация не си подведе външно подаване? Разменяш тапа и щепсел, горе и долу, слагаш вентила и си удължаваш тръбата на горе. Какви глидери ще разглобяваш, какви чепове ще набиваш и после пак шум в системата. Друг е въпроса че направата е уакана!Нямам думи, с които да характеризирам такъв съвет! Всъщност за втори път в тази тема ми се налага да изказвам подобно мнение, няма да се повтарям, мисля че на предната страница писах относно мнението на един Разбирател! Тази тема е показателна, че колкото и добър специалист да е в своята област (много уважавам добрите специалисти и смятам chapara за такъв в професията си), но е крайно време всички в Бг да разберем, универсални майстори няма, "параджия" (ОВК инсталатор) и "плочкаджия" са съвсем различни професии, а в съвременния свят професиите толкова бързо се развиват от към материали, инструменти, технологии, че е трудно човек да поддържа високо ниво дори само в една специалност, пък какво остава да е добър в няколко. С chapara преди много, много години сме спорили относно полагането на тръби за водопровод, съжалявам, че сега трябва да го праеим и за "парно". Макар да съм облицовал с фаянс и теракот у дома и на вилата още като ученик и студент (преди 30-40 години), аз не си позволявам да дам нито един акъл в темите за настилки (викам си съответните майстори в къщи), макар да завършил техникум ДВГ с отличие, не давам акъл в темите за автомобили, а всичките ми коли (семейни и фирмени) се обслужват основно във фирмени сервизи на съответната марка. Трябва да е научим да ценим професионализма. Мога да разказвам случки до утре, включително и от последните дни, в която през март съм дал оферта, не са я приели, избрали са друг изпълнител и през юли вече се извиняват и ме викат пак на оглед, да кажа как да оправим нещата, парите вече нямат значение

kozl
- майстор
- На линия
ср юли 31, 2024 11:20 pmdika24 написа:Аз от цитирания пост не съм наясно как са разменени вентилите и дали са Honeywellпон юли 29, 2024 10:19 amРазбирател написа: Знам, че вложките на ръчните и термостатичните вентили на Honeywell са взаимозаменяеми, вкл. и на по стари такива. За секретните не съм сигурен. Има специален инструмент за смяна на вложки без да се източва, но във Вашия случай ще трябват два, така че е съмнително. При свърване долу- долу от двете страни първата връзка между глидерите долу трябва да се запуши, за да се използва първият глидер като подкачваща тръба. Проверете го като източите за да работи както трябва. Не знам дали има решение, ако радиатора е панелен. УспехДнес успях да ги разменя, лесна работа, като изключим източването![]()

Вчера монтирах 2 радиатора с термовентили Honeywell и некви секретни, на които не гледах марката.
Понеже сина носи радиаторите на прахово боядисване и там свалили вложките на холендрите и аз бях пред подобен казус, коя къде да завивам

Трифон П.Трифонов
- майстор
Козлин, мисля че не е разменил вентилите, а само съдържимото им.
Тоест, корпусите са останали по местата си, а е извадил "термоелемента" и го е поставил на мястото на врътката в секретния. Съответно, врътката от секретният е навъртял в корпуса на термовентила.
Винаги, когато съм купувал вентили, съм искал да са от един производител, но понякога няма възможност.
Тоест, корпусите са останали по местата си, а е извадил "термоелемента" и го е поставил на мястото на врътката в секретния. Съответно, врътката от секретният е навъртял в корпуса на термовентила.
Винаги, когато съм купувал вентили, съм искал да са от един производител, но понякога няма възможност.
Тема "Разменени секретен вентил и термовентил - лесен начин за оправяне" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература