• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Разбирател - помощник
По принцип при пелетен котел (камина), радиатори и подово е най- добре да има смесителна група за подовото, но за две бани не си заслужава! За твоя случай са тези :

https://m.tiemme.com/bul/4492_prodotti-det_107850.php

Или подобно от друг производител. Компромис е но ще върши работа.
Ако имаш място тип 22 е винаги за предпочитане пред тип 33.
Успех.
ivanovbg - майстор
пон сеп 02, 2024 8:47 amТрифон П.Трифонов написа:
Иванов, Лазар е ок.30г. в точно този бранш. Във форума може сам да погледнеш от кога е. Не е е случвало да даде съвет, след който да има оплаквания.
Последните година- две почти е спрял да пише и той, понеже се появихте новоизлюпени специалисти директно от лекционната зала.
Как да пише някой вещ, след като темата се превръща в раздумка в селската кръчма?

С такива съвети- низ от компромиси, накрая ще се получи една куца инсталация, но евтина, от което ще следват благодарности и хвалби по твой адрес.

Така, както е намислено, не се прави.
Питащият да пусне медта до колекторите поне!
Да чете за подбор и изчисления на отоплителни тела, според температура на топлоносител!
Да чете за температурен режим на твердогоривен източник!
Да чете за подово отопление!
Да чете как се съвместяват отоплителни тела с различна температура на топлоносител!
Нищо лошо не съм казал за Лазар, но той си е монтажник. Монтирал е всякакви варианти и знае кое как се монтира и свързва най добре.

Аз говоря за концепция. Плюсове и минуси при различни свързвания.

Затова си има проектанти които се съобразяват с почти всичко.

Например на човека къщата с тази изолация е почти пасивна. Разхода му е 0,2 вата на квадрат за градус разлика. Тоест при -10⁰ външна и 25 вътрешна през стените, разхода за отопление ще е под 2киловата. Добавят се и разхода през прозорците и веднага се вижда, че основния разход ще му идва от отопляването на въздуха при проветряване.

Котела ще е твърде голям. Също така много хора забравят, че ние имаме 4сезона и мислят само за отопление

Човека е вложил доста пари в тази къща и една неправилна концепция за климатизация ще му развали комфорта при ползване. При това положение един проектант би му спестил много грешки. Пък после монтажници като Лазар да му изпълнят правилното подвързване и точните материали.
Gusto-Maina - помощник
пон сеп 02, 2024 8:56 amРазбирател написа:
По принцип при пелетен котел (камина), радиатори и подово е най- добре да има смесителна група за подовото, но за две бани не си заслужава! За твоя случай са тези :

https://m.tiemme.com/bul/4492_prodotti-det_107850.php

Или подобно от друг производител. Компромис е но ще върши работа.
Ако имаш място тип 22 е винаги за предпочитане пред тип 33.
Успех.
Това го поръчвам ! За тип 22 има място бол.Единия може да е с дължина до 2м другия до 3.20м.Така да бъде ...минавам изцяло на тип 22.

ivanovbg концепцията работи и за България и вложените пари са смешни на фона на всички останали оферти.Да речем ,че квадрата излиза колкото на турските бараки,които продават за къщи.Зимата палехме едно чудо вътре,да горим останалите кофражни дъски, без нито една преградна стена(като хале),докато правехме тавана и си беше песен.Сега лятото пускахме едно бърливо Beko мобилен климатик вътре в стаите в които бачкаме и капка пот не е паднала!Единствения вариант в който бих се отоплявал на ток е някой да ми плати фотоволтаиците ,а аз да купя съседното на мен място!ВиК съм ги шунтирал,ако успея и с ЕВН означава ,че рая е слязъл на земята.Относно охлаждането,вентилацията и 4те сезона съм се спрял на канален климатик с въздуховоди над тавана.Но него мисля наистина да го ползвам само и единствено за охлаждане/вентилация...радиатора ни е G точката на нас!
ivanovbg - майстор
Успех. И да пишеш като почнеш да го ползваш постоянно как е.
Gusto-Maina - помощник
пон сеп 02, 2024 9:51 amivanovbg написа:
Обещавам!
пон сеп 02, 2024 12:31 pmGusto-Maina написа:
пон сеп 02, 2024 9:51 amivanovbg написа:
Обещавам!
Дано не е като финала на другата ти тема!
viewtopic.php?f=29&t=64767

Извод за мен- търкулнало се гърненцето, намерило си ивановчето.
Това, след като прочетох предното мнение на "топик стартера".
Gusto-Maina - помощник
Там след семеен съвет сложихме басейн 7 на 3.Само цената на смолата и pdm-а излиза колкото цял басейн ,а вложения труд е няма да говорим!Нещо за отоплението ,ако имаш да кажеш действай.Ако имаш познанията и възможностите ,да дойдеш ,да видиш и да изготвиш оферта ,кое колко ще струва също.Къщата можеш да я намериш в страницата на представителя на Нудура за България.На 4км от Пловдив съм,ако имаш желание.
Ще се справиш подобаващо, сигурен съм.
Каквото имах да кажа- написах го.
пон сеп 02, 2024 8:47 amТрифон П.Трифонов написа:
.........
Питащият да пусне медта до колекторите поне!
Да чете за подбор и изчисления на отоплителни тела, според температура на топлоносител!
Да чете за температурен режим на твердогоривен източник!
Да чете за подово отопление!
Да чете как се съвместяват отоплителни тела с различна температура на топлоносител!
Направи си го сам, освен ако не решиш да се ръснеш за проект и реализация.
Тук сме на self satisfaction.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон сеп 02, 2024 9:22 amivanovbg написа:
Нищо лошо не съм казал за Лазар, но той си е монтажник. Монтирал е всякакви варианти и знае кое как се монтира и свързва най добре.

Аз говоря за концепция. Плюсове и минуси при различни свързвания.

Затова си има проектанти които се съобразяват с почти всичко.

Например на човека къщата с тази изолация е почти пасивна. Разхода му е 0,2 вата на квадрат за градус разлика. Тоест при -10⁰ външна и 25 вътрешна през стените, разхода за отопление ще е под 2киловата. Добавят се и разхода през прозорците и веднага се вижда, че основния разход ще му идва от отопляването на въздуха при проветряване.

Котела ще е твърде голям. Също така много хора забравят, че ние имаме 4сезона и мислят само за отопление

Човека е вложил доста пари в тази къща и една неправилна концепция за климатизация ще му развали комфорта при ползване. При това положение един проектант би му спестил много грешки. Пък после монтажници като Лазар да му изпълнят правилното подвързване и точните материали.
Иванов, под 1% от обектите, които изпълнявам са с ОВК проект, а пък да не говорим колко от тези проекти са кадърни. Ама добре, че те има тебе и още някой-друг разбиряч, та като ви чета, да мога да си проектирам обектите :-D
"Дограма 5-камерна с двоен стъклопакет."

Би ли споделил каква, в момента си търсим.
Благодаря
  • 1
  • 2

Тема "Размер на тръби за локално парно." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: