• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gusto-Maina - помощник
Здравейте!На финалната права сме,да завършим мечтания ни дом и идва ред и на отоплението.Обичаме зимата ,да сме по-разголени от лятото вкъщи и сме се спрели на пелетен котел.Къщата е 104 квадрата(13м на 8м)-3 спални,2 бани с тоалетни,всекидневна с кухня и коридор 13 метра.Изолирана е с 7см външно и вътрешно стиропор.На тавана 2см фибран и още 7см полиуретанова пяна,а на пода ще бъде с 7см фибран.Дограма 5-камерна с двоен стъклопакет.Нямаме ВиК,а ползваме сондаж и сега ще изливаме плоча до сондажа,като върху тази плоча ще има постройка ,която ще ползваме за сервизно помещение-бойлер,котел (спрели сме се на ECOSPAR MINIMA 12kW),хидрофор.Така и така ще се вкопава кабел ,същото ще се случи и с всички тръби.Въпросното сервизно ще бъде на 5м от къщата!Свързването на котела естествено няма да го правя аз,но имам възможност ,поне вътре в къщата да си прекарам всичко сам!Спрял съм се на мека тръба с алуминиева вложка -Ф16 и колектор за 6 радиатора.Колектора под някой от шкафовете в кухнята и всички тръби по пода минаващи през вратите,като студената тръба от едната от спалните искам да я навия като подово през двете бани(замазката там ще е 7см).Порадите увеличената дължина ще мине ли номера с 16ка ?Каква тръба да вкопая от сервизното извън къщата до колектора вътре?Спрял съм се на радиатори тип 33 за всекидневната -2броя по 2.3-2.5kw ,тип 22 в коридора 2.3-2.5kw и в трите спалните по 1.5kw тип 22.Всякаква помощ е добре дошла.
torbalan - Дървен философ
От котела до колекторите и обратно поне Ф25 дори Ф32. Аз бих избрал медна тръба. За цялата инсталация.
ivanovbg - майстор
Заляти в замазката медни тръби не е добре. Доста е линейното разширение и да не компрометира заварките. Задължително в изолация каквато и тръба да избереш. За мен най добре ф32 с алуминиева вложка. Няма да има наставки в пода. Доказала се е за мен като дълговечност и здравина.. Ако нещо се наложи да имаш мегдан за разширение.

За подовото в баните по добре отделен кръг. Като се стопли спалнята и притвори/ затвори термоглавата от него няма да има никакъв смисъл. В първата баня сложи долу носко термоглава с изнесен датчик в пода до тръбата да регулира подаващата вода в тръбата за да не ти отлепи/ напука плочките.
LazarGanev - "Велик майстор"
Иванов, пак си ги наредил глупост след глупост, мали ти казах да не даваш акъли в темите за отопление? :-D
torbalan - Дървен философ
пон сеп 02, 2024 1:04 amLazarGanev написа:
Иванов, пак си ги наредил глупост след глупост, мали ти казах да не даваш акъли в темите за отопление? :-D
За изолацията е прав. По-добре е тръбите да са в изолация. А останалото, вярно са само глупости.
ivanovbg - майстор
Щом така казвате... После ще четеме друга тема с : " отлепват ми се плочките в баните или защо пода в банята е студен."

И тази вътрешна изолация от 7см е съвсем излишна, при наличието на външна такава, ако съм разбрал правилно.

И още един съвет. Вместо радиатори 33 да сложи със същата мощност, но 22. Имат по голяма площ на излъчване. Позволяват с по ниска температура да осигурят комфорта в стаята. Това в случай, че смени концепцията с термопомпа.
Gusto-Maina - помощник
Тръбите към радиаторите ги оставям на ф16 с изолация.От котелното към колектора/къщата ф32 пак с изолация на поне 1,50м в земята.Медни тръби само в първите 3-4 метра от котела или поне така разбрах,докато четох из форума.Само баните остават като нерешен въпрос.Да навивам ли тръбата или не?Те реално и двете са абсолютно еднакви по 4,2 квадрата,като едната е към спалнята ни.Мога и лири и радиаторчета да сложа,но друго ще си е,като седнеш на трона да ти се подуят вените на босите крачета 🤣.Иска ми се цялата система да е възможно най-проста.Най-много в къщата да има един контрол на температурата и нищо друго.

ivanovbg вътрешната изолация е бонус.Къщата е строена с Nudura форми от Канада и щеш нещеш я има.
ivanovbg - майстор
Всички видове тръби издържат на температурата на котела. И при мен и при сина сме ги направили директно с ппр тръби и проблеми няма.

Термоглави на радиаторите няма ли да слагаш? Щот ако имаш на кръга дето ще навиеш към баните като е топла вече стаята и термоглавата почти спре циркулацията през тях и нищо няма да топли. Когато пък отвориш да проветряваш тя ще отвори напълно и 50⁰ и нагоре вода ще минава през тях. Плочките по пода може да не издържат.

Може би е по добре лири. Макар че подовото в банята е по добро за мен. Пода много по бързо съхне с него.

Ако никъде не си правил замазки не е ли по добре навсякъде подово да сложиш? С радиаторите винаги трябва да съобразяваш мебели ...
Иванов, Лазар е ок.30г. в точно този бранш. Във форума може сам да погледнеш от кога е. Не е е случвало да даде съвет, след който да има оплаквания.
Последните година- две почти е спрял да пише и той, понеже се появихте новоизлюпени специалисти директно от лекционната зала.
Как да пише някой вещ, след като темата се превръща в раздумка в селската кръчма?

С такива съвети- низ от компромиси, накрая ще се получи една куца инсталация, но евтина, от което ще следват благодарности и хвалби по твой адрес.

Така, както е намислено, не се прави.
Питащият да пусне медта до колекторите поне!
Да чете за подбор и изчисления на отоплителни тела, според температура на топлоносител!
Да чете за температурен режим на твердогоривен източник!
Да чете за подово отопление!
Да чете как се съвместяват отоплителни тела с различна температура на топлоносител!
ivanovbg - майстор
Еми този вид изолация може да е добре за Канада, но за България... Може би трябва да смениш концепцията. Подово отопление комбинирано с конвектори тук там за охлаждане и термопомпа. Лятото ще умреш от жега с тази изолация. Колкото и малко топлина да влиза при проветряването и прозорците, няма от къде да излезе. Особено как почна да се променя нашия климат...
  • 1
  • 2

Тема "Размер на тръби за локално парно." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: