Най - вълнуващия въпрос зимно време.
milev5 - специалист
Здравейте! Изграждам си система с термопомпа, подово,радиатори и конвектори.
По мои наблюдения и сметки съм се спрял на Toshiba Estia HWT-1101XWHM3W-E / HWT-1101HW-E Powerfull R32 (11,0 kW).
Ще отоплявам около 90кв реални със средна изолация и обикновенни PVC прозорци т.е. не са четири сезона ала бала и дебелина 24мм.
Конвекторите са два Дайкина FWT06CT 4/5 kw охл/от,радиаторите са с обща мощност 12,7 KW с лирата в банята, подовото е 4KW.
Използвах програмата топло и ми дава около 4-5KW топло загуби, грубо за цялата къща.
Таваните ми са с гипсокартон и каменна вата 15см 75кг на кубик и ОСБ от горе.
Интересува ме дали ще е достатъчна помпата за отопление колебая се между 11 и 13 КW.
Конвекторите ще се ползват 99% за охлаждане.Ще се топля на радиатори и подово.Смятам така да настроя системата че през деня конвекторите да потдържата 19-20гр, вечер на радиатори и подово за конфорт.
Не е ново строителство зградата е достроявана няколко пъти.Мисля тази зима да не ползвам буфер или ще сгреша.
Намира се в с.Тополи обл.Варна климатът е мек.
Дал съм и схема на разпределението на радиаторите.Както и схема на свързаване.
Един въпрос да сложа ли трипътни вентили преди радиаторите ?4 от радиаторите са на щрангова система с тръба 25мм.Конвектори също ги захранвам с 25мм.Подовото е с 16мм около 200м.
Не мога да сложа подово понеже всичко е правено по етапно, а не на един път.Щеше да е хубаво но неволи.
Гоня тепмература 23гр~
До сега бях на пелети и нямаше проблеми.Тръбите са PPR стъклофазерни.18KW горелка бисолид с 24KW котел, радход при -5гр 15-20кг на 24ч.Температура 22-23гр на всякъде.
Последните години я падне под 0 я не.

СХЕМА
РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ
LazarGanev - "Велик майстор"
По описанието, което даваш и въпросите, които задаваш, на мен ми е ясно, че на теб нищо не ти е ясно! Аз честно казано съм изумен как с лека ръка човек хвърля едни 20-30К и се захваща сам да прави всичко, без да му е ясно нищо! За мен това са пари на вятъра, но засега са твои и ти разполагаш с тях. Скъпата машина няма да работи сама и няма да поправи твоите грешки. Въпреки, че съм песимист, ти желая успех все пак!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Може ли да се видят още проекти на същия архитект?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср сеп 11, 2024 10:48 amn_a написа:
Може ли да се видят още проекти на същия архитект?
О, това е Онова донаждано, донаждано нещо на пясъка ;-( Успя ли да го обединиш и укрепиш КОНСТРУКТИВНО?
speka_rs - майстор
Въпроса може би е дали можеш да управляваш 3 пътния на подовото ?
След това те радиаторите ще си вземат каквото им пусне термопомпата, трипътния трябва да се грижи да не идва много на подовото.
Инъче за 90 м2 къща с някаква изолация си е 11 кВт са достатъчно пък винаги и някоя духалка ( климатик може да помогне).

пс това си е сериозна ивестиция може би инсталаторите е хубаво да погледнат на място и да кажат и тяхното мнение.
Разбирател - помощник
Estia 11 R32 ( не е Powerfull- тя е на R410 ) би трябвало отвсякъде да стигне за тези квадрати. Конвекторите ги остави само за охлаждане. Ако ще връзваш бойлер към термопомпата слагаш трипътен вентил - към БГВ и към инсталацията. Ако не - имаш тръба към инсталацията. Слагаш тройник с кранове. Една тръба към конвекторите за охлаждане. Другата тръба връзваш през хидравличен разединител. От другата му страна циркулационна помпа за отопление. За да работи ТП с висок СОР я дръж на ниска температура, като за подово. Радиаторите са ти големи и би трябвало да свършат работа. При това положение не ти трябва трипътен вентил. Съпротивленията през радиатори и подово са доста различни, така че може да не успееш хидравлично да изравниш инсталацията. В този случай сложи още една помпа успоредно на първата - едната за подово, другата за радиатори. Намери майстор който ще разбере за какво става дума! Не съм сигурен, че ще се справиш сам. Успех

Тема "Toshiba Estia HWT-1101XWHM3W-E достатъчна ли е" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: