• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Предстои ми пренасяне в нова къща. Къщата всъщност е стара, но е след основен ремонт. На 2.5 етажа е с голяма и висока стълбищна клетка, весочиня около 5м. Етаж -0.5 е наполовина вкопан в земята и има 2 стаи, които се ползват за склад, те ще се отопляват минимално. Етаж 1 е с баня - 4 м^2 и голям хол 25 м^2, и 2те ще се отопляват. Етаж 2 е с 2 спални и баня, общо 31 м^2. Стълбището за сега мисля да не се отоплява. Етаж 1 е с 40см зид, от единични тухли. Етаж 2 е ново строителство, 20см зид, обикновени тухли. За сега няма изолация, но е измазана.
Има изградена парна инсталация и е вързана към газов котел, но за сега не е отоплявана по този начин никога. Газовия котел е споделен и искаме да се отделим като де преместим. Но сметките за газ в студените месеци за подобна къща и малко по-голяма от тази квадратура са по 1200лв месечно, което ни е непосилно. Освен това самият газов котел е доста по-скъп. Обмисляме вариант за електрически котел, но ми се иска да си направим реалистични сметки, за да знаем как и в какво да инвестираме.
Можете ли да споделите мнение и опит. Четох за прогнози сметки от 200-300лв месечно, но много хора ги опровергаха. За сега сме се насочили към немската марка висман.
Благодаря за вниманието!
MamaMy - майстор
:popcorn: :popcorn: :popcorn: :saufen:

Най-скъпото отопление е на ток с нагреватели. С две думи котела ще ти дерне ризата.
Няма да му я дерне- със зелена рецепта си го купува.
zz_stefanov - майстор
Тъкмо ти броих помещенията, но се отказах.
Та ако си на ток, 'икономията' идва от прецизното
управление на отоплениението във всяко помещение (пр. конвектори с WiFi контролери) или термопмпа/климатик.
Общ котел на ток е най скъпото.
ivanovbg - майстор
Пелетна камина е по добре според мен. Едва ли ще харчиш повече от чувал на ден, а в най студените чувал и половина. В един тон са 66 чувала, а тона е под 500лв. Тоест разход от 200- 300лв е напълно постижим.

Един чувал пелети е 15кг и дава около 70квтчаса. Тези киловатчаса на ток са около 21лв, а чувала струва 7. Сам си направи сметка колко ще е по висока сметката на ток от пелети. Не е казано, че пелетите трябва да се взимат накуп. И по 10 чувалчета можеш да взимаш през 10 дена за да не ти са много накуп разходите.
PIP - майстор
Аз имам котел на газ и котел на ток (и двата са висман). В момента газта е под 15ст/квтч, тока е толкова на нощна, дневната е 26ст (цифрите са наизуст, не съм проверявал точно колко), така че на газ сега е по-евтино. На твое място по-добре остани на газ, щом имаш. Сметките за тая квадратура не виждам как може да са 1200лв на месец, това е безумие някакво и/или има нещо нередно или говориш на изуст. При мен последния отоплителен сезон беше малко над това за доста повече площ.
ivanovbg - майстор
Нощна тарифа за ток от лятото вече няма.
aleksnp - специалист
пон сеп 16, 2024 11:20 amivanovbg написа:
Глупости.
пон сеп 16, 2024 11:20 amivanovbg написа:
https://energo-pro-sales.bg/bg/za-klien ... -07-2024-g

Но пък нищо не ти пречи да опъваш ластика.
На JoroQnakiev също му е през котлето.

Пак си сложил магнитите.
ivanovbg - майстор
Нали писаха? https://dariknews.bg/novini/bylgariia/s ... im-2380261
Освен да са го отложили.Не съм се интересувал.
  • 1
  • 2

Тема "Електрическо котле - месечен разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: