• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, от тази година използвам въпросната камина с чисто нова инсталация. Камината е 18kw, като за нея има вързани 4 радиатора (два 22.5.1000, един 22.5.1200 и още един 22.5.1800 + лира 432W, както и тръби минаващи по пода на коридора). Имам проблем с регулирането на температурата и не знам как да се справя. Четерите радиатора и лирата са с термоглави. Ако ги оставя отворени на 5 (максимална степен), 3те малки от един момент натам става студени в долната част, нищо че в стаите е 21-22 градуса. Камината продължава да вдига температура на водата до 85 градуса и изключва с Er04. Свалих термо главите навсякъде и в момента качва по-бавно температура на водата, но това не е дългосрочно решение. При зададена температура на стаята от 21 градуса, термостата се вдига на 28-29, но камината седи на модулация 1 (автоматично) и не влиза в режим stand by.

Какви може да са причините?
1. Дефектни Термо глави на радиаторите ?
2. Грешни настройки на камината ?
3. Съвкупност от двете ?
ivanovbg - майстор
1. Термоглавите са наред, но не трябва на всеки радиатор да ги има.. един радиатор трябва да е без термоглава защото като притворят всички почти спира циркулацията и камината прегрява. Така че монтирай термоглавите, само на един не слагай.
2. В настройките по каква температура се управлява камината? Въздух или вода? Колко хистерезис си и задал.
ср ное 06, 2024 11:25 pmNikolayNedelkov написа:
Какво е жилището, което се отоплява- квадратура, топлоизолация, къща, в апартамент, етаж...?
Кой изчисли топлозагубите?
Кой проектира отоплителната инсталация (кой така си науми)?
С какво тръби е направена разводката, как- колектори, попътно с редуциране на диаметъра...?
Има ли секретни вентили на радиаторите?
По стаен термостат, в комбинация с термоглави или и двете е контрола на температурата?

Иванов, леко далеко си? Пояснения по натам.
1.Жилището е апартамент, 108 квадрата, на трети етаж (не последен). Отдолу не се живее, отгоре има апаратмент в който се живее. Има изолация с вата и гипскартон на тавана и външните стени (към прозорци и тераси).
2.За топлозагубите не мога да кажа. (Не съм много на ти с терминологията)
3.Инсталацията е правена от фирма, същата ми монтира камината.
4.Имам разпределителна кутия след камината и разширителен съд (всеки радиатор и лирата са на отделни кръгове). Не знам дали успях да отговоря на върпоса.
5.Да.
6.Камината разполага с дистанционно (което е термостат), както и по стаите се регулира от термоглавите на радиаторите. И двете контролират доколкото разбирам.
Камината в момента е настроена да работи по термостат. Доколкото разбрах, ако вдигне 4+ градуса на стайната температура трябва да влезе в `Stand By` режим докато не падне с 4 градуса под зададената (но не го прави). Говорих с фирмата и ми обясниха от системното меню, как да сложа камината да работи по температура на водата, не на термостата. След тази промяна камината започна да влиза в StandBy режим при достигната 40-44градуса температура на водата (което е прекалено ниско) и върнах настройката.

Прикачен файл

radiator.jpg

Прикачен файл

462548761_544744561589686_6853345103076854918_n.jpg 82 градуса на водата -> модулира на 1 и не изключва

Прикачен файл

462585926_3499465273679626_3792336534223615723_n.jpg 62 градуса на водата -> модулира на 1 (тук съм свалил всички термо глави)

Прикачен файл

462539908_452613647439744_4779191615700048604_n.jpg Er04 -> при вдигната температура на водата. На лирата в банята няма термо глава (свалена е от началото, но може би не е достатъчно). Всички термо глави бяха на 5 (доколкото разибрам това е ~28 градуса) но в стаите с малките радиатори оставаха студени долу и топли леко горе. Температура в стаите беше 21-22 градуса. Също не знам от значение ли е че малките радиатори са в "ниши" в стените.
Радиатори корадо радик класик, показаният е тип 22 500х1200, максимална отоплителна мощност 1578 вата при 80/60-23 (температура на подавана, обратна вода, температура в помещението). За мен комфотна тепература във всекидневната е 23-24градуса, в спалнята 21. Няма еднакви термометри и изисквания.
Обща мощност на отоплителните тела, при горните параметри- 7011 вата!!!
А печката е 18 киловата!

Може да работи и така, но нормално печката, като превиши възможността на радиаторите да отдадат енергията, да прегрее и да се изгаси. Просто отоплението не трябва да се спира, защото по бавно ще се достига нормалната желана температура.

По добре е контрола да се осъществява по температура в помещението- стаен термостат (СТ), при по висока температура на водата. Поне 60 градуса. В случая ще се гони и повисока, поради малкото радиатори.

Очевидно е, че монтираната радиаторна мощност е в пъти по малка от тази на камината.
Вероятно при по студено време да не достига за поддържане на комфортна температура.
Предполагам, че не е направен добър хидравличен баланс на системата.

Препоръчвам да се увеличи радиаторната мощност, да се добавят още радиатори.

Помпата на каква скорост е настроена? Ако е различна от минималната, да се постави на нея!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет ное 07, 2024 1:00 pm, променено общо 1 път.
Krasi_S - специалист
Answers: 1
Крановете на термоглавите ми изглеждт сложени под ъгъл. По разни описания на термоглави, които съм срещал, го дават че няма да работи коректно главата, ако не е хоризонтално. Това по повод, че някои радиатори изстиват преди да са достигнали зададената от термоглавата температура.
Нишите ограничават допълнително възможностите на радиаторите.
1. Радиатора в кухнята е с хоризонтален и работи коректно. (възможно е да е от начина на монтаж в другите стаи (всичките са под ъгъл).
2. Няма възможност за добавяне на нови радиатори, това ще е първа зима, в която ще се ичползва камината и инсталацията.
3. Радиатора в кухнята не е във ниша. Тези останаха в нишите, за да не навлизат в помещението и старата инсталация отново е била в тях. (Вероятно лоша идея и въпреки спестеното пространство, възможността на така малките радиатори е ограничена).
4. За настройките на температура на водата и скоростта на помпата - не съм сигурен как мога да го направя през управлението. Имам достъп до сервизното меню, но не разполагам с легенда/упътване, кои настройки какво променят. Някой запознат ли е с CALUX модула за управление? (в интернет не успях да намеря нищо за него).

Ще говоря с фирмата, която ми инсталира камината и инсталацията
-да се настрой по-висока температура на водата, по която да се регулира камината за да не прегрява
-да вдигнат хоризонтално термоглавите, дори да излизат от нишите
-ще попитам и за хидравличния баланс на системата (от секретните винтили ли се контролира ? )
ivanovbg - майстор
Правилно. Но задължително един радиатор бе термоглава. Мисля че сам можеш да вдигнеш температурата на водата която да поддържа. Еднократно натискаш стрелката нагоре. Изписва зададената температура на водата. После със стрелките си задаваш нужната температура. Ще ти остане същия хистерезис.
Иванов, стига с тоя радиатор без термоглава!
Не е задължително.
Това да не е някакъв Дакон на въглища?!

Жалко е, че фирма изгражда куца система, а горкият поръчител и платец трябва после да оправя нещата.
Една добре сметната отоплителна инсталация, няма да прегрява помещение без термоглава на радиатора, а източника ще се гаси само в преходните сезони.

Забравих да те похваля, че за 160м2 (180) си инсталирал 15 киловата каминка.
  • 1
  • 2

Тема "Alfa Plam - CFH Xila (Xila Idro 18) - проблем с настройките" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: