Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Драго, вече съм предвидил намаляване на мощността на котела, което да го държи в кондензен режим. Целта е да осигуря максимално количество конденз.

Междувременно колегата може да си провери налягането в отоплителната система. Евентуално пълначката.
Не е упоменал марка и модел на котела или съм пропуснал.
i486 - специалист
чет яну 09, 2025 8:14 amkozl написа:
i486 е писал прелива. Може би това е насочващо, че маркуча не може да поеме дебита от конденза :?
От цитираното мога да съдя, че напор от метър и нещо не може да осигури достатъчен дебит през маркуча, за да няма преливане и маркучът да не е запушен.
А може да се окаже, че прокапването е по причина на недобро уплътняване на прехода котел - маркуч или влошена хидравлична пропускливост в този преход :shock:
Казах "прелива", защото започва да излиза вода от връзката между маркуча и котела, т.е. маркучът явно се пълни догоре. За уплътнение не може да се говори - в началото и аз се мъчих да го набия добре за да няма пролуки, но както писах се оказа, че трябва да има достъп на въздух и са оставили за целта процеп. Само че оригиналният маркуч е гофриран без гумени краища, докато тоя от пералня е с гуми в края и явно добре обхваща и уплътнява. Мислих да правя кръпка между оригиналния маркуч и другия, но има разни усложнения - тежестта на маркуча надолу ще изважда гофрирания, отделно гофрираният е с по-голям диаметър от другия, който ще е след него.
чет яну 09, 2025 10:30 amТрифон П.Трифонов написа:
Междувременно колегата може да си провери налягането в отоплителната система. Евентуално пълначката.
Не е упоменал марка и модел на котела или съм пропуснал.
Налягането е около 0,9-1 атмосфера като спре и постои. Когато работи се вдига около 1,3. Марката е Wolf. Как влияе налягането на конденза - по-високо налягане повече конденз или по-малко?

Измислил съм 2 варианта засега - довечера ще пробвам.

Ако има "хълмове" с въздух по трасето, могат ли да развалят отичането? Би трябвало тежестта на 1м стълб вода да изтика всичко към връзката с канала.
kozl - майстор
чет яну 09, 2025 10:42 ami486 написа:
Ако има "хълмове" с въздух по трасето, могат ли да развалят отичането? Би трябвало тежестта на 1м стълб вода да изтика всичко към връзката с канала.
Ако има "хълмове"
ср яну 08, 2025 7:35 amnilro написа:
Налей през фуния или под налягане обилно вода в маркуча,за да няма въздух в него и ще тръгне.
За фунията :? не съм сигурен
По-добре под налягане - скоростта на струята ще изкара въздуха.
чет яну 09, 2025 9:56 amkozl написа:
чет яну 09, 2025 8:40 amТрифон П.Трифонов написа:
Дебита на конденза!!!
Вероятно можеш да сметнеш колко влага би отделил, според дебита на въздуха, необходим за горенето и % вода в него?! Ако имаш преки наблюдения, няма да се наложи.
Вероятно -да, ама надали :-D
С преки наблюдения на течението някой път съм познавал при сходни обстоятелства, но в основата е измерването :wink:

чет яну 09, 2025 8:40 amТрифон П.Трифонов написа:
Всъщност, що да не измеря количеството и да документирам?!
После ще посмяташ само мерките на маркуча , способен да се справи със задачата.
Записах си го като задача в ползу Форума.
О да! =D>

В стила на второто изречение в подписа ми :yawinkle:
От сега мога да предположа, че сметките за 7 м маркуч 15 мм вътр.диам. ще се получат без преливане при напор 0,13 бара, но една хлебарка само е достатъчна да ми осере сметките :wink:
https://photos.app.goo.gl/83pafE2sjeVVUtZr5
Вижда се подготовката за сериозни обеми. Смятах да отделя за това само час, но...
Котел 14 киловата. Работил на 100% от мощността си, като за точно два часа отдели 360млл. конденз.
Облачно, снеговалеж, влажност на въздуха над 90%, температура 2 градуса, точка на оросяване -1 градус. Мисля добри условия за потене.
Стартова температура на бойлера 15 градуса. Крайна 50. Когато е работил за отопление, също му е осигурен благодатен за кондензация режим. Изходящата температура не е превишавала 60 градуса, което гарантира обратна вода под 50. При мен е така.
Данни от лабораторията няма да показвам, понеже не мога да твърдя за достоверност. Ph лентата показа неутрално, към леко алкално Ph!!! Подлагам го под съмнение, понеже всички източници сочат киселинен характер.

Та, способен ли е маркуч от пералня 3/4 да поеме такъв убийствен дебит или грешка има дори в безхълмието?
brum - майстор
Моя котел е с 1/2 маркуч от пералня и драми няма. Освен когато маркуча беше излязъл веднъж от канала :) .

Но и маркуча е само надолу. Та не 360ml, ами 36 литра ще поеме на самотек за час.
При мен е 3/4. От изхода на котела тръгва хоризонтално и прави съвсем леко изкачване, но не до "пълен сифон", а колкото да задържи вода.
Преди това имах удавяне при наглед невъзможна ситуация. Никакви "хълмове", но с образуван сифон с височина около 5см на около 20см и под нивото на котела. Тоест, принципът на скачените съдове би трябвало да работи, но нещо го компрометира. Явно в комбинация с котелния сифон това води до затруднения с оттичането на нефелното кондензно количество.
Именит наш съфорумник съобщи, че по документи, в лабораторни условия, инженерите са изнасилили бедното котле да пусне заветният литър и половина за час- 1.5l/h конденз.
i486 - специалист
пон яну 13, 2025 11:33 amТрифон П.Трифонов написа:
Преди това имах удавяне при наглед невъзможна ситуация. Никакви "хълмове", но с образуван сифон с височина около 5см на около 20см и под нивото на котела. Тоест, принципът на скачените съдове би трябвало да работи, но нещо го компрометира. Явно в комбинация с котелния сифон това води до затруднения с оттичането на нефелното кондензно количество.
Връзката между маркуча и накрайника на котела имаше ли откъде да взема въздух? Ако е нямало, това е компрометирането на скачените съдове.
пон яну 13, 2025 12:16 pmi486 написа:
пон яну 13, 2025 11:33 amТрифон П.Трифонов написа:
Преди това имах удавяне при наглед невъзможна ситуация. Никакви "хълмове", но с образуван сифон с височина около 5см на около 20см и под нивото на котела. Тоест, принципът на скачените съдове би трябвало да работи, но нещо го компрометира. Явно в комбинация с котелния сифон това води до затруднения с оттичането на нефелното кондензно количество.
Връзката между маркуча и накрайника на котела имаше ли откъде да взема въздух? Ако е нямало, това е компрометирането на скачените съдове.
Тази връзка е така, както е направена още в завода на Бош и тя е вътре, в котела. Не съм проверявал как е направено, въпреки, че съм отварял многократно. Дължината на маркуча е около 40см извън котела.
Не е това.
i486 - специалист
Директно маркуч ли излиза от котела? Тогава след него сигурно правиш друга връзка.
пон яну 13, 2025 12:46 pmi486 написа:
Директно маркуч ли излиза от котела? Тогава след него сигурно правиш друга връзка.
Да. Връзката е с маркуч от пералня, също около 40см., до канализационна тръба ф32.

Тема "Отвеждане на конденз по маркуч" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: