Най - вълнуващия въпрос зимно време.
i486 - специалист
Имам един нестандартен проблем и не мога да намеря обяснение защо се получава. Газов котел кондензен - съответно има нужда да се изтича конденз. Сифонът обаче е на противоположната стена и разстояние около 7 метра. Ползвам маркучи за мръсна вода от пералня по предложение на инсталатора. Звучеше ми несериозно в началото, но после установих, че не е лошо решение - има всякакви размери до 5 метра, намират се навсякъде. Сложният момент е, че маркучът слиза до земята и като стигне до сифона се качва нагоре на около 50см. Котелът е на около 1.80м. Според закона (за скачени съдове май се води) трябва каквото е нивото на водата до височината на сифона да е същото от другата страна. Всичкото хубаво, но след година и нещо работа започна да излиза конденз от горния край на маркуча. Първа идея - запушил се е маркучът. Не е. По незнайни причини предната година някак го нагодих и спря да прелива. Тази година нямаше проблем допреди 2 седмици. От октомври постоянно го наглеждам и нямаше следи, а изведнъж взе да прокапва пак. Най-вероятното обяснение е, че трябва да влиза малко въздух в горния край - на извода от котела има оставен процеп странично, но гуменият край на маркуча го запушва. Виждал съм на други модели котли горният край на маркуча за конденз има извод като тръбичка стърчаща на 45 градуса. Може би трябва да направя нещо такова. Говорил съм с няколко инсталатора на газови котли - никой не е попадал на такъв проблем.
LazarGanev - "Велик майстор"
Случва се често. Или трябва да е по-голям диаметъра или трябва да се спазва наклон. Най-сигурен метод е със специална кондензна помпа под котела. Представлява кутия с поплавък, струва към 250лв и забравяш за проблема.
nilro - специалист
Налей през фуния или под налягане обилно вода в маркуча,за да няма въздух в него и ще тръгне.

Прикачен файл

IMG_7787.png
ср яну 08, 2025 7:35 amnilro написа:
Налей през фуния или под налягане обилно вода в маркуча,за да няма въздух в него и ще тръгне.
Точно обратното - трябва да има въздух, за да се оттича, иначе се създава вакуум :cool:
kozl - майстор
ср яну 08, 2025 12:28 amLazarGanev написа:
Случва се често. Или трябва да е по-голям диаметъра или трябва да се спазва наклон. Най-сигурен метод е със специална кондензна помпа под котела. Представлява кутия с поплавък, струва към 250лв и забравяш за проблема.
Подкрепям предложението на LazarGanev.
i486 написа:
Сложният момент е, че маркучът слиза до земята и като стигне до сифона се качва нагоре на около 50см. Котелът е на около 1.80м.
То това си е сифон, обаче работи и като утайник.
Колко чиста е кондензната вода от котела :?
Аз няколко години работих в офис с климатик, на който конденза се отвеждаше по подобен начин с PEX тръба. Случваше се да протече конденз от климатика и след промивка на PEX тръбата с напорна вода, положението се оправяше до следващото протичане.
И според мен маркуча е по-добре да е от гладките, а не от гофрираните при такова решение тип сифон и при това с дължина към 5 м.
brum - майстор
Конденза е без частици в него, ама е .... с висока киселинност. Експлицитно бях чел, че не трябва да се отвежда по метални тръби.

Конденза идва от тръбите дето реално са отворени отгоре. Може да създава подналягане там. Та с това У образно отклонение - пробвай, може и да има ефект. Макар че това подналягане, дето да успява да качи водата с един метър нагоре ми изглежда леко съмнително.

Та Лазаре - от де идва тоя вакуум?
Случи се и при мен да "удавя" кондензния. Беше скоро след монтаж и пуск.
Маркучето веднага тръгва хоризонтално, с лека чупка минава под контакти, отново се изкачва до почти същото ниво, след което влиза в ПВЦ тръба. Като цяло никъде няма превишение на нивото над началната точка.
Проблем се получи в образувалият се сифон под контактите.
Направих го възможно най минимален и проблемът се изпари.
На около три метра имам още един сифон на ПВЦто, но е метър по ниско и не създава ядове.
ESPACE - майстор
ср яну 08, 2025 12:27 pmbrum написа:
Конденза идва от тръбите дето реално са отворени отгоре. Може да създава подналягане там. Та с това У образно отклонение - пробвай, може и да има ефект. Макар че това подналягане, дето да успява да качи водата с един метър нагоре ми изглежда леко съмнително.

Oт какви отворени тръби идва конденза при теб изобщо не ми е ясно, но при газовите котли си има сифони с воден затвор вътре в самите котли. Ако го няма то при отворен дренажен изход освен конденз ще духа оттам и изгорели газове.
ср яну 08, 2025 12:27 pmbrum написа:
Вземи висока чаша вода, бръкни в нея с тънка тръбичка, затвори с пръст отгоре, извади тръбичката от чашата и обясни защо водата не се изпразва. После я отпуши отгоре и обясни защо водата се изтича надолу :cool:
brum - майстор
Обясниха го със сифона по-горе. Не знаех, че е така. При това положение едно У образно отклонение би трябвало да реши проблема.

Тема "Отвеждане на конденз по маркуч" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: