Най - вълнуващия въпрос зимно време.
M_slav - напреднал
Здравейте!
Предстои ми изграждане на отоплителна инсталация на апартамент (на газ).
Апртаментът е ново строителство (80 м2 чиста площ), последен етаж, с изложение С/И/Ю. Външни стени 25 см. тухли + 10 см. EPS. На плочата на тавана също има 10 см. EPS. Дограма - Пластмасова, троен стъклопакет.
На цялата му площ ще бъдат изградени окачени тавани с ГК+ 5 см. каменна вата (Fibran Rock 7) + 3 см. минерална между профилите.
Има изведени тръби до всяко помещение (PEX или както там ги наричат). Схема:
Изображение

Изчисления на необходимата мощност:

Дневна (кухня + хол) 32м2 /80м3/Необходима мощност-3800W/ Изложение - Ю
Вариант 1:
Конвектор 4000W
Вариант 2:
Кухня - Helyos h=500 (22 бр.)
Хол - Kaldo h=1800 (6 бр)

Спалня 1- 16.5 м2 / 41.25 м3/ Необходима мощност - 1900W/ Helyos h=500 (22 бр.)Изложение - С/И

Спалня 2- 12.7м2 /31.75 м3/ Необходима мощност -1200W/ Helyos h=600 (10-12 бр.)Изложение - И

Баня (става мокро) - 4 m2 / 10 m3/ Необходима мощност - 500 W/ Лира 1200 х 400

Баня 2 - 4 m2 / 10 m3/ Необходима мощност - 500 W/ Лира 1200 х 400 + подово

Склад (става WC) 1.8 м2/ 4.5 м3/ Само подово

След много четене, смятане, съвети от знаещи и не чак толкова приятели, се осмелих да пусна тема и да чуя вашето мнение.

Отплението ще е на газ с двуконтурен кондензен котел. От тук започват дилемите:
1. Марка котел - В друго жилище ползвам Immergas Eolo Mini. Излезе куче и не съм имал драми с него, освен платка на 12-тата му годишнина, която отремонтирах, а не смених. Да заложа ли пак на марката (Immergas Victrix Omnia 24)? Ако не - препоръки?
2. Котелът е предвиден да бъде монтиран към общ комин, който е изграден от поцинкована стомана и има само един отвор към помещението - ф80 мм. Проблем ли ще бъдат монтажът и изборът на марка/модел? Особености при избор на комин и за какво трябва да се внимава?
3. Радиатори, вентилаторни конвектори или комбинация от двете (което, до колкото чух, не е много добре идея поради различни дебити и т.н.)
4. Работна температура - каква? (При 50/30 и търсена 21-22 С температура на помещенията, алуминиевите глидери са с мощности, далеч от посочените от производителите. При по-висока работна t, драстична ли е разликата в икономията?). Да се монтират ли термоглави?
5. Управление - жично, безжично, Wi-Fi? Каква марка/модел бихте препоръчали.
6. Всякакви други съвети са добре дошли.

Благодаря предварително!
M_slav - напреднал
140 преглеждания и нито един коментар. :rolleyes:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет яну 24, 2025 2:34 pmM_slav написа:
Въпросите ти са за професионален отговор
Аз, не знам защо, имам съмнения по точка 2 ;-) И не ми хареса разпределението на помещенията на скицата :lol:
пон яну 20, 2025 11:34 amM_slav написа:
...ново строителство (80 м2 чиста площ)...

Спалня 1- 16.5 м2 / 41.25 м3/ Необходима мощност - 1900W/ Helyos h=500 (22 бр.) Тези глидери, при 50/30- 21-22 едва ли ще отдадат повече от 700-800 ватчаса. Натам смятай пропорционално и няма да сгрешиш като.....

1. Марка котел- Едноконтурен, с минималната мощ която откриеш на пазара и ти е на сърце...
Събери по горната формула и ако покриеш минимума на харесаното котле, не те дразни цикленето, и нямаш въпросителни относно това, пазарувай или.....
Обърни се към квалифициран, дипломиран инженер ОВК!
M_slav - напреднал
пет яну 24, 2025 4:00 pmn_a написа:
пет яну 24, 2025 2:34 pmM_slav написа:
Въпросите ти са за професионален отговор
Аз, не знам защо, имам съмнения по точка 2 ;-) И не ми хареса разпределението на помещенията на скицата :lol:
Наблюденията ми са, че тук има професионалисти, и това е причината да задам въпросите си.
Съмнения по т. 2 не би трябвало да има, тъй като коминът е заложен по време на строителството на сградата.
Изображение
Относно разположението - въпрос на вкус, наличен избор и възможност. Това е положението.
пет яну 24, 2025 9:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон яну 20, 2025 11:34 amM_slav написа:
...ново строителство (80 м2 чиста площ)...

Спалня 1- 16.5 м2 / 41.25 м3/ Необходима мощност - 1900W/ Helyos h=500 (22 бр.) Тези глидери, при 50/30- 21-22 едва ли ще отдадат повече от 700-800 ватчаса. Натам смятай пропорционално и няма да сгрешиш като.....

1. Марка котел- Едноконтурен, с минималната мощ която откриеш на пазара и ти е на сърце...
Събери по горната формула и ако покриеш минимума на харесаното котле, не те дразни цикленето, и нямаш въпросителни относно това, пазарувай или.....
Обърни се към квалифициран, дипломиран инженер ОВК!
Налага ми се котелът да е двуконтурен, за да ползвам и БГВ.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Комин или отдушник имаш?
Отвежданото от котела пробива метал, та имам големи съмнения за правилността на употребата на това иноксово чудо
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет яну 24, 2025 10:32 pmM_slav написа:
...

Наблюденията ми са, че тук има професионалисти, и това е причината да задам въпросите си.
...
Ти как си печелиш паричките?
nilro - специалист
По т.2
Дано да е изграден от неръждаема стомана.
Отворът ф80 е достатъчен,защото там ще отиват само изходящи газове,а въздух котела ще взима от помещението.
Тоест,към този отвор няма да се свързва с коаксиален димоотвод,който върви в комплект с всеки газов котел.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб яну 25, 2025 4:40 pmnilro написа:
Дано димоотводът да не е изграден от неръждаема стомана, че тогава ще има много ядове. Пък да не говорим за изгаряне на въздуха от жилището - това е направо недопустимо за един съвременен газов котел. Мога да приложа снимки, за да стане ясно. Едната е на котел, монтиран с иноксов комин и засмукващ въздух от помещението. Котелът е от скъпа марка, но заради калпавия монтаж едва е изкарал 6 години с много мъки за ползвателите, течове от шевовете и туба върху котела. Беше заменен с друга марка, но със заводски коаксиален комин и решетките за въздух я помещението бяха запушени, то стана топло

Прикачен файл

Така стана.jpg

Прикачен файл

Така беше.jpg
nilro - специалист
съб яну 25, 2025 5:16 pmLazarGanev написа:
съб яну 25, 2025 4:40 pmnilro написа:
Дано димоотводът да не е изграден от неръждаема стомана, че тогава ще има много ядове
Мисля,че ходиш в учебният център на Бош в Лозенец.
Там общият комин за всички демо котли,по стечение на обстоятелствата съм участвал в монтажа и са от неръждаема стомана чак до 10 -ти етаж.

Тема "Изграждане на отоплителна инсталация на апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: