Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rexxar_tm - напреднал
Здравейте,
Имам инверторен климатик с вътрешно тяло 9-ка, който е сложен на разстояние 15см от тавана. Искам да направя окачен таван и ме интересува колко е нормата за разстояние м/у климатика и тавана за да работи нормално?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Сигура съм, че в магазина има точна схема за конкретен климатик. Инак, общо казано :

Изображение
rexxar_tm - напреднал
Благодаря, явно няма да стане без нови дупки по стената.
Djack - специалист
Не се отказвай! Тая схема, ако се спазваше, половината не трябваше да имаме климатици! Колко ще е дебел окачения таван? Ако се вместиш в половината от тия 15см. няма да имаш проблем. :partyman:
chapara - майстор
пон яну 27, 2025 3:54 pmDjack написа:
Не се отказвай! Тая схема, ако се спазваше, половината не трябваше да имаме климатици! Колко ще е дебел окачения таван? Ако се вместиш в половината от тия 15см. няма да имаш проблем. :partyman:
+1
ESPACE - майстор
пон яну 27, 2025 3:54 pmDjack написа:
Не се отказвай! Тая схема, ако се спазваше, половината не трябваше да имаме климатици!
На тия изисквания не отговарят минимум 90% от монтираните машини:)
250см от пода +35см климатик + 15см до тавана станаха 3м. Колко жилища са с тази височина? А ако са с нея, другите отстояния няма да отговарят.
Djack - специалист
Това имах предвид и аз! :partyman:
rexxar_tm - напреднал
Мога да постигна 18см м/у тавана и климатика с леко упражнение, което няма да ми коства много.
Тъй като съм пълен аматьор, може да приказвам и глупости, но ако успея да се вмъкна в 8 санта изолация и реално тавана да стане 10см, ще останат едни 8 сантиметра м/у тавана и климатика. Забравих да поясна, че климатика се ползва основно за отопление. Според вас няма да загубя % от ефективността му?
chapara - майстор
Пре.доволно, и при 15см. е добре👍, единствено коректността на темп.датчик може да се подлъгв с 1-2 градуса. То и така с ватата на тавана ще се подлъгва.
Lutchezar - майстор
Във една фб група скоро се обсъждаше че вътрешно тяло в режим отопление работи по-добре на височина около метър от пода, така загрява пода повече, има по-добра циркулация и е по-комфортно. В режим охлаждане обаче е тегава ситуация. Та може би има смисъл ако само ще се отоплява да се свали вътрешното тяло надолу.

Тема "Отношение на климатично тяло към таван." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: