Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт фев 04, 2025 5:54 pmSwiftymoves написа:
Виждам разликите на сайта. Но тези разлики водят ли до различни резултати в работата на помпата? Взаимозаменяеми означава ли идентична работа?
Не, не водят до различни резултати в работата на помпата.
Да, разликите са несъществени на практика.
Swiftymoves - напреднал
вт фев 04, 2025 6:21 pmТрифон П.Трифонов написа:
Виждам разликите на сайта. Но тези разлики водят ли до различни резултати в работата на помпата? Взаимозаменяеми означава ли идентична работа?
Благодаря за информацията.

По-голямата консумация на ток от едната помпа не води ли до по-бърза работа или повече обороти?

Долната помпа замени горната в моята абонатна станция. Обаче по работата на новата помпа усещам разлика. Мисля че е по-силна, което генерира странен шум от радиаторите, включително някакви вибрации. При старата не е имало такова нещо.
вт фев 04, 2025 6:51 pmSwiftymoves написа:

По-голямата консумация на ток от едната помпа не води ли до по-бърза работа или повече обороти?

Долната помпа замени горната в моята абонатна станция. Обаче по работата на новата помпа усещам разлика. Мисля че е по-силна, което генерира странен шум от радиаторите, включително някакви вибрации. При старата не е имало такова нещо.
Видях абсолютно еднакви данни за разход на енергия на двете помпи при трите скорости.
Разлика при работата си обяснявам с;
- различна настройка на новата помпа.
- старата е била с износено работно колело, което е свързано с производителността.
hidrazin - майстор
Няма разлика в посочените мощности.
Новата е нова модификация на старата която вероятно вече не се произвежда (не ми се търси).
Разликата е че старата е с чугунен корпус а новата с бронзов.
И на двете турбините са неръждаема стомана.
Други разлики за които да мислиш НЯМА.
:partyman:
Swiftymoves - напреднал
вт фев 04, 2025 6:55 pmТрифон П.Трифонов написа:

Видях абсолютно еднакви данни за разход на енергия на двете помпи при трите скорости.
Разлика при работата си обяснявам с;
- различна настройка на новата помпа.
- старата е била с износено работно колело, което е свързано с производителността.
Освен разликата в скоростите, кое друго в настройката на работата на помпата може да генерира такъв проблем? Благодаря
вт фев 04, 2025 9:21 pmSwiftymoves написа:
Освен разликата в скоростите, кое друго в настройката на работата на помпата може да генерира такъв проблем? Благодаря
Нищо.
Ако е настроена по същия начин, както е била старата, то проблема се е появил от нещо друго, което е променено при смяната на помпата.
resistbody - майстор
Какво караш с тая помпа 32-120 ?? Аз съм със 32-100 за триетажна къща с 15 радиатора... и няма никакъв шум дори само една задвижка да е отворила, Е да със инверторна съм аз, но и сус старата УПС2 не съм имал шумове...
Swiftymoves - напреднал
вт фев 04, 2025 9:27 pmТрифон П.Трифонов написа:
вт фев 04, 2025 9:21 pmSwiftymoves написа:
Нищо.
Ако е настроена по същия начин, както е била старата, то проблема се е появил от нещо друго, което е променено при смяната на помпата.
За такъв тип помпи, колко е нормално да е налягането в системата като барове?
Swiftymoves - напреднал
вт фев 04, 2025 10:25 pmresistbody написа:
Какво караш с тая помпа 32-120 ?? Аз съм със 32-100 за триетажна къща с 15 радиатора... и няма никакъв шум дори само една задвижка да е отворила, Е да със инверторна съм аз, но и сус старата УПС2 не съм имал шумове...
Не знам, за съжаление не съм специалист, но виждам проблема. Радиаторите са доста повече от 15 в моя случай. Помпата е на първа скорост
resistbody - майстор
вт фев 04, 2025 11:20 pmSwiftymoves написа:

За такъв тип помпи, колко е нормално да е налягането в системата като барове?
Помпите на грундфос са много лесни за четене 32 - светъл отвор 1 цол, 120 - напор 120дециметра=12метра=1.2бар грубо...
последното е разстоянието между фланците в твоя случай 220... моята е 32-100-180 примерно... 25-40-130 е 3/4 отвор 4 метра напор и 130мм монтажен размер

Тема "Номер на помпа за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: