Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Планирам да изградя инсталация на камина с водна риза и радиатори на стара гредоредна къща. Къщата има следното разпределение. Ет. 1 партер е мазе, което ще се превърне в помещението с камината. За момента на този етаж няма нито камина, нито комин. Таванътнна този етаж е греди и дъски. Над него е втори етаж, където има две стаи с комин посредата. Този комин преди време е използван с кюмбе. Таванът на този етаж е греди и дъски. Коминът минава между тях и отива на покрива, където има въздушна възглавница и отново греди и плочи камък. Сегашният комин е от тухла едниничка с външни размери 45смх45см.
Етаж 1 е с височина 2м. Етаж 2 е с височина 1.85. Покривърт във частта при комина е 1.5м. Над покрива комина стърчи 1м. Хората с които съм говорил и сметнаха каква камина ми е необходима, съответно моделите които мога да ползвам са с ф200. Коминът който имам, все още не съм измерил вътре какво ф има, но като махнем размерът на тухлите надали ще има ф200. Въпросът ми е ако пробия една дупка между ет.1 и ет 2, през нея да мине едно тяло ф200 с изолация от вата, което после вържа към другият съществуващ комин с лека чупка под ъгъл, дали ще се получи. Допълнително само да кажа че този комин не е изшолзван поне 30-40 години. Доколко е възможно и дали е опасно? Трябва ли нещо да се прави по него. Няма изолация около него. На покрива се виждат тухлите, както и над него.
пет апр 11, 2025 8:52 amТрифон П.Трифонов написа:
За какво ще се ползва къщата?
По скоро като вила по празници и в свободно време. Няма да е за целогодишно живеене, поне засега.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам с колко човека си говорил и какви са били те, но аз не знам камина с водна риза за 2 стаи с комин ф200. И изобщо идеята много глупава. За инцидентно ползване си сложи с въздушна риза, колкото и да не ги харесвам
В поста, който редактирах, бях написал да забрави какво са му говорили хората, но след това реших, че е по-добре да изясним как ще се ползва къщата.
При спорадични посещения наистина е добре печката да е по голяма. Чак пък за ф200 димоход множко ми се видя. Ще затопли бързо с радиаторите, а после ще започне едно душене, за да не прегрее...
Наистина, сякаш по добре е обикновени печки.
С радиаторно отопление следват едни чуденки- отворена, затворена, обем РС, антифризи, бойлери...
Ако ще има печка само на 1ви етаж, въпроса с комина сякаш е изяснен. При монтиране печка и на втория, сякаш е по добре тази, на 1ви етаж, да си има собствен комин.
Имам опит с две работещи печки на един комин, но е възможно това да създаде проблеми.
gogo7777 - майстор
Мдааа.....освен разширителен съд ще му трябва и по-голяма къща.
:drinkers:
И щооо?!
пет апр 11, 2025 12:32 pmgogo7777 написа:
... ще му трябва и по-голяма къща.
:drinkers:
Е, глей поне да не скъсаш заварка!
А що па не, стига да може да си позволи не само по-голяма, а и най-голяма!
gogo7777 - майстор
За твое успокоение, имал съм "скъсани" заварки. Но защо все натам тръчкаш, към заварките? Не съм такъв "капацитет" като тебе :)

Тема "Камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: